Bubur lambuk Masjid Kampung Baru

2:18 pm

Sebut je pasal bubur lambuk, pastinya dah sinonim dengan Masjid Kampung Baru.
mmm ada yang tak penah rasa ke?
ah, kalau tak penah cuba2 la jenguk kat masjid tu sempena bulan puasa ni.
pastikan anda mai awal.
kalau tak, melopong je la sebab dah kehabisan esp. weekend.

well, ni bukan nak cakap pasal bubur lambuk Kampung Baru or yang seangkatan dengannya.
tapi nak share dengan yu ols, 'benda-benda' yang jarang-jarang dapat dilihat di sebalik pembikinan bubur lambuk ni...

kesempatan singgah kat masjid Kampung Baru tempohari, sempat la anies snap beberapa pic untuk tatapan korang.
so, layannnzzzz....

 Masjid Kampung Baru

 dapur masjid. di sini terdapat entah berapa puluh dapur masak khas untuk masak bubur lambuk

 stor penyimpanan barang-barang kering


hah, ni la deretan periuk-periuk yang digunakan untuk masak bubur lambuk. dengar kabar, ada lebih kurang 40++ periuk di sini. so bayangkanlah, berapa bungkus bubur lambuk dapat diedarkan dalam sehari? (katakan 1 periuk boleh dapat 200 bungkus. so 40 x 200 = 8000 bungkus!! ohmaigod!)

 deretan periuk-periuk yang ditambat dengan rantai besi dan bermangga




err yang ni bukan bubur lambuk ya. tapi chicken chop kat HR Kampung Baru. kedai paling pemes dengan chicken chop, lamb chop, chopstik etc. so kepada yang masih berniat puasa dan beragama Islam itu, sila abaikan pic ini. sekian terima kasih.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

12 Your Words of Lo♥e

  1. xsuka sgt bubur lambuk...bubur kacang jugak yg best hehe

    ReplyDelete
  2. mcm pemes ek bubur lambuk kg baru nih..sy mmg x penah rasa la psl duk johor..wah smpi ke ceruk dapur u terjah ya..

    p/s: dah tukar nick name eh..sy ingat khairin tu sapelah td..hehe

    ReplyDelete
  3. yang tak boleh belah nya depan masjid tu ada 3 kedai jual bubur lambuk gak. apelah..orang bagi free je

    Menarik di SuaraSendiri
    Pelancaran blogshop SS

    Nak beli jersi EPL baru 2011/2012, blogshop SS
    moisoutlet.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. teringin plak nak mkn bubur lambuk lepas baca post ni..adoi2..hehe..

    eh..dh tukar nama kan ? x prsn plak yg ni anies..hehe

    ReplyDelete
  5. Memang minat bubur lambuk, tapi tak pernah makan kampung baru punye...ingatkan nak tunjuk gambar bubur lambuk...hehehe

    ReplyDelete
  6. sy ingat sapelah si khairin nie..rupanya awak anis heheheheh....

    selamat menukar nickname erk :-)

    ReplyDelete
  7. banyak betul periuk diorang.. rasa macam nak try pulak chicken chop tu.

    ReplyDelete
  8. kalau kat kg baru Khalis makan restoran kapal.. dulu masa belajar UTM selalu la gi sini mintak bubur lambuk,,hehe

    ReplyDelete
  9. tgk periuk dah penat huhu...tak penah rasa lag bubur lmbuk kg baru..glamer ni =)

    ReplyDelete
  10. salam kenal dr mama..anies mama pernah makan sekali je bubuk lambuk kg baru ni..sepupu mama stay kat kg baru, he2x...dahlah rasa !!..sedap..

    ReplyDelete
  11. Huhuh...berapa ramai pula staff dia yer :)

    www.tetikusrusak.net

    ReplyDelete
  12. jauh nye kg baru , mmg tak merasa lah hehek

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆