✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿
Dah lama tak makan tapai pulut ni. kalau kat kampung anies, mana-mana kenduri kahwin wajib ada tapai pulut ni.
tapi disebabkan Covid-19, majlis kahwin pun diadakan se'simple' yang boleh. nak buat kenduri, tuan rumah pun kena fikir banyak kali (banyak SOP harus dipatuhi)
tapai pulut ni lazim dibuat secara bergotong royong, tiga hari sebelum majlis. jiran tetangga, saudara mara datang ke rumah untuk sama-sama buat tapai pulut ni. (rindunyaaa dengan suasana bising dan kecoh kenduri kahwin)
kenapa tapai pulut ni kena buat awal-awal? sebab di dalamnya ada ragi. ragi harus diperam terlebih dahulu sebelum dimakan. kalau tak, tapai pulut takkan menjadi (masam).
memang sengaja tangkai daun getah tu tak dibuang. senang nak ambil sebelum diagihkan kepada tetamu. lidi kelapa digunakan untuk 'ikat' daun getah.
ada yang tak pernah makan tapai pulut? macam mana rasanya? ia sangattttt manis, juicy dan sedikit masam. kalau pandai blend ragi + pulut + gula pasir, pasti tapai pulut akan jadi sedap. (lagiiii sedap kalau makan sejuk-sejuk. ada yang makan dengan ais krim vanilla) kalau tak, tapai pulut bertukar masam atau tak ada sebarang rasa (tawar).
tu je laa yang anies nak share hari ni. sebelum tu, mohon kawan2 hadiahkan Al-Fatihah untuk cucu jiran anies yang baru meninggal dunia disebabkan dengue.
thanks for reading.
daaa...
Pasti saya pernah makan tapai pulut dalam daun getah.
ReplyDeleteAl-Fatihah. Akan disedekahkan pada cucu jiran Anies.
Terima kasih atas hadiah diterima. Moga Anies murah rezeki.
sama2... harap2 nya suka dgn small gift tu ;-)
DeleteAl-Fatihah untuk cucu jiran anies yang baru meninggal dunia disebabkan denggi..semoga rohnya dicucuri rahmatNya
ReplyDeleteaminnn...
DeleteIt is sweet and tasty!
ReplyDeletethat's right! ;-)
DeleteFeel makan tapai daun getah ni memang lain sikit! Saya suka simpan dalam peti bagi sejuk. Lepas tu beberapa tangkai memang saya punya hahaha
ReplyDeletebetul! tu baru betul cara membungkus tapai. apa kelas guna cup plastik kan hahahah
DeleteXbape Minat sangat tapai tapi makayh suka sangat. 🥰
ReplyDeletebiasalah org tua ni fav diorg😊
DeleteAl-Fatihah buat cucu jiran Anies. Salam takziah buat keluarganya.
ReplyDeleteSaya jumpa tapai pulut bungkus daun getah ketika berkunjung ke pasar malam Kuala Selangor. Penjual tapai tu dari Tanjung Karang. Belilah seikat.
org2 belah sn mmg rajin menjual kuih muih tradisi ni...
DeleteHa'ah dulu masa kenduri memang banyak dihidangkan tapai pulut ni. Sekarang ni susah sikit nak jumpa.
ReplyDeleteFarhana Jafri
kalau belah kg masih ada hidangan tapai. kalau kt bandar mmg payah nk jumpa...
DeleteAl-Fatihah buat arwah.
ReplyDeleteAl fatihah
DeleteBom dia minha querida amiga. Um.excelente domingo.
ReplyDeleteoi Luiz ... bom dia da Malásia ;-)
DeletePertama doa Al-fatihah untuk cucu Jiran mbak anies.
ReplyDeleteKalo di Indonesia itu namanya tapai ketan mbak, disana namanya tapai pulut ya. Enak itu rasanya manis asem.
ya, mas. nama saja berbeda tapi makanannya sama... ;-)
DeleteBetul mbak, cuma kalo disini bungkus pakai daun pisang, tapi rasanya sama manis asem.😃
Deletesama juga. di sini dibungkus dgn daun pisang. tapi di kampung saya ada pokok khusus untuk bungkus tapai. kami panggil pokok tapai. bukan bungkus dengan pokok ya 😅 tapi guna daunnya
Delete@Agus Warteg: Iya mas di daerah saya (medan) pun dibilang tapai ketan juga plus pakai daun pisang. Malahan ada yang pingin cepat nyebutnya, cuma bilang tape.
Deletebetul tu, mas. cakap tapai sahaja orang dah tahu ;-)
DeleteBoa tarde Anies. Essas folhas são comestíveis?
ReplyDeleteOi Luiz. Bom Dia. Esta é uma folha de seringueira. não é comestível. só é utilizado como embalagem de alimentos, especialmente para as nossas sobremesas tradicionais.
Deletetapai pulut pernah makan tapi pakai daun getah like this baru lagi lihat sangat menarik, insya Allah surga Allah menanti untuk budak tersebut
ReplyDeleteada juga yang guna daun pisang. di kampung saya ada pokok khas untuk tapai. kami panggil 'pokok tapai'
DeleteNunca lo he probado, pero me da mucha curiosidad de hacerlo gracias por la receta. Te mando un beso y te deseo una buena semana
ReplyDeletesi vives cerca, me encantaría enviarte este postre tradicional para que lo pruebes ;-)
Deletekreatif sekali cara bungkus tapai tradisi comel ja
ReplyDeletetapi saya prefer yang guna daun tapai, kak... ;-)
DeletePernah pi kenduri sebelah ipar di kedah ada dihidangkan tapai pulut ni tapi kakmim tak masuk pulak.. hehehe... mungkin sebab kat serawak ni dah terbiasa makan tapai nasi kot
ReplyDeleteal-fatihah untuk adik tu..
lepas ni try tapai ubi pulak😀
DeleteWow, looks interesting!Fantastic post!
ReplyDeleteKisses :)
thanks elena ;-)
Deletetapai saya suka... cerita waktu kecil jika di ajak ibu atau bibi ketempat resepsi bisa menghabiskan 1 piring dan bikin malu saja katanya .... tetapi pulut daun getah tak ada disini... biasa pakai daun pisang atau sekarang sudah pakai CUP Plastik
ReplyDeletebetul tu, mbak. kalau tapai dibubuh dalam cup plastik, feeling makan tapai is gone hahahahaha
Deletebila bubuh dalam daun ini rasa dia lebih klasik.. Sekarang nie susah nak jumpa yang dibubuh dalam daun getah gini.. Yang banyak jual bubuh dalam bekas plastik.. Sha penggemar tapai pulut.. Sedap dimakan sejuk.. Memang layan..
ReplyDeletekalau bubuh dlm daun, tapi tu ada extra wangi... letak dlm bekas plastik, x de apa2 feeling heheheh
DeleteLama jugak tak nampak tapai bungkus daun getah. Dapat makan apatah lagi. Mostly zaman sekarang orang jual dalam bekas tupperware kecil kecil tu.
ReplyDeleteAlfatihah untuk cucu jiran anies.
tu laa mkn dlm bekas plastik tu x de feel hehehe
DeleteShida lah orgnya..tak pernah lg mkn tapai tu ^^
ReplyDeletelaa ye ke? meh dtg sini ada lg ni tapai ;-)
DeleteSağlıklı günler dilerim 😊 selamlar Türkiye'den...
ReplyDeleteTeşekkür ederim sevgili arkadaşım...
Deletebiasa laa tu kuih tradisional ni kan agak renyah nk buat sbb tu ramai yg x berminat nk buat kecuali mrk yg buat secara perusahaan...
ReplyDeletesedap..tapi secoit saja.kena ambil lebih baru puas mkn
ReplyDeletemkn sikit tu suh kita mkn bertambah hahaha
DeleteTapai pulut, salah satu makanan lokal nih. Rasanya manis tapi gk mengganggu ditenggorokan jadinya bisa dinikmati terus-menerus..
ReplyDeleteAl-Fatihah untuk cucu jiran anies..
kalau ada batuk, jangan makan tapai nanti lagi sakit tekak ;-)
Deletekalau saya pergi kenduri ada nampak tapai, saya ambik tapai dulu, baru ambik nasi.. hahahaha..
ReplyDeleteallahummaghfirlahu warhamhu waa'fihi wa'fua'nhu
benda manisssss tu yg capai dulu kan hehhee
DeleteAllahu sedapnya tapai ni..iena suka makan..selalu kalau pergi kenduru kawen dekat kampung2 je iena dapat makan tapai ni
ReplyDeletekannn... kat bandar punya letak dlm cup plastik x de feeling lgsg hahaha
DeleteRindunya nak makan tapai pulut. Teringat arwah tok zumal selalu buat tapai 😢
ReplyDeleteorg tua2 mmg mahir buat tapai ni... x kisah laa ada kenduri ke tak... kan?
DeleteBetul tu Anies, siap buat simpan dalam peti sejuk dulu lepas tu baru makan. Rasa dia fuh sedap habis
Deletems tu dpt mkn x fikir dah diebetes ke apa😅😅😅
DeletePernah rasa tapai daun getah... Isi nyer sikit jew😘😘
ReplyDeletenk byk buat sendiri cik tim hehehe
Deletemana nk dpt tapai musim pkp ni. haha. nk buat sendiri malas
ReplyDeletedaun getah nk cari mana. alahai
ReplyDelete