✿...السلام عليكم✿
Hari ni kita share resepi je ya. Dua tiga menjak ni, mem
besar kekeringan idea untuk menconteng kat blog ni…
mmm…
Oh, ya! Akan sambung BW petang nanti ;-)
Bahan2:
Bawang Holland
Halia
Bawang putih
Cili kisar
Serbuk lada putih
Air asam jawa
Sayur kacang panjang, lobak, hirisan bawang besar (jika suka)
Minyak (untuk menumis)
Daging (kalau tak makan / suka daging, boleh ganti dengan
ayam)
Garam
Cara membuat:
1.
Perapkan daging dengan bawang Holland dan halia
yang telah dikisar selama 3-4 jam (lagi lama lagi sedap)
2.
Tumiskan bawang Holland dan bawang putih. Bila dah
naik bau, masukkan cili kisar.
3.
Masukkan daging yang telah diperap.
4.
Apabila daging kelihatan berubah warna, masukkan
air asam jawa. Tinggalkan baki air asam jawa. Biarkan daging mendidih dan tutup
menggunakan api yang perlahan.
5.
Apabila air kelihatan kering, masukkan lagi air
asam jawa dan biarkan. Ulang proses ini sebanyak tiga kali (proses memasukkan
air asam jawa).
6.
Masukkan garam dan kacau. Masukkan sayur apabila
daging benar2 sudah empuk. Dan padamkan api.
Selamat mencuba!
p/s terima kasih blogger Mizz Aiza yang sekali lagi mengebom blog ni tanpa henti ;-)
sedapnya boleh dicuba ni...
ReplyDeleteSedap ni mkn dgn nsi hangat...nti knor nk msk jugalah
ReplyDeleteKering idea juga ni...
Tq resepinya
Nampak sedap aje masakan ni. Boleh nak cuba juga.
ReplyDeleteterima kasih kerana melaparkan perut huda. huhukkk
ReplyDeleteamboi rajinnya memasak..
ReplyDeleteala nok...apa susah...agak2 kering idea tak tahu nak update apa, ko update je citer lama yang bertangguh ko nak up...mesti ada punya kan...buat macam aku, citer setahun lepas pun jadik modal dlm blog aku tau...hahahaha...
ReplyDeleteSedap ni. Bahan2 pun mudah dpt
ReplyDeleteouch..sedapnya anies. boleh try resepi ni.
ReplyDeleteNampak menyelerakan! Nak tryla nanti :)
ReplyDeletedapat resepi baru ni ... nak try bila ada daging .
ReplyDeleteTeringin pulak nak makan bw memalam ni huhu... :D
ReplyDeleteBest juga resepi ni. First time pulak tahu daging dengan asam jawa boleh bergandingan. Hehe. Nak cuba nanti :)
ReplyDeletedaging pun sedap kan.. boleh try resepi ni nanti
ReplyDeletedaging pulaa!sedap nih.. boleh try resepi ni nanti
ReplyDeletebelum pernah cuba lagi ... tq for resepi ni anies :)
ReplyDeletenampak sedap tu..=D
ReplyDeleteNanti Zumal nak try la resepi Anies nie, nampak sedap ^-^
ReplyDeletetelan air liur je.. nasib esok sahur makan daging
ReplyDeletewah mcm best je tryy..heheh
ReplyDelete