✿...السلام عليكم✿
Lazimnya, apa yang yu ols buat kalau ada lebihan daging sate
yang tak sempat / habis dijamah? Buat nasi goreng? Hangatkan semula? Or…
paling sadis, simpan je dalam peti ais sampai mengeras then tiba masanya, ke
tong sampah destinasinya…
Sama macam semalam…still tak ada idea nak
dibebelkan hari ni… anies share resepi ringkas untuk
lebihan daging sate yang tak habis / sempat dijamah.
First, asingkan daging sate tu daripada lidi.
Second, masukkan minyak masak. Tumiskan bawang holland
dan halia yang telah ditumbuk. Lepas dah naik bau, masukkan serbuk lada putih
dan kacau sebentar.
Third, masukkan lebihan daging sate dan goreng seketika. Kalau
nampak kering, masukkan sedikit air.
Forth, kalau nak masukkan sayur seperti hirisan lobak,
kacang panjang or kacang peas, okey je. Kalau nak pedas, boleh masukkan hirisan
cili padi.
Bila daging tampak kehitaman, padamkan api dan boleh
dihidangkan dengan nasi panas2.
Tadaa…. Dah jadi satu lauk…senang
kan? mine, ringkas je... sebab nak makan dengan kicap dan nasi panas2..fuhhh...terangkat Beb!!
SEDAP TU..XBAIK BAZIRKAN MAKANAN OLAH SEMULA IKUT CITARASA KAN...
ReplyDeletedah jadi ala2 bulgogi ! amboyyyy sedapnyaaaaa
ReplyDeleteSedapnya! Saya selalu buat nasi goreng/ lontong goreng kalau ada lebihan sate :)
ReplyDeletemenarik .... tp selalunye sate kat rumah kommpom abis hehe
ReplyDeleteNsi gorenglh anies atau pizza ker...
ReplyDeletehurmm selalunya kalau x habis tempat dia dlm peti ais lah :) lepas tu xtahu nak buat ape,last2 keras ke tong sampah jugak akhirnya huhuhu, thanks kongsi resepi nie..lepas nie xder lah membazir.
ReplyDeleteBoleh cuba juga buat macam ni. Tapi bila ramai-ramai tak sempat ada lebihan. Terus habis kena serbu.
ReplyDeleteKalau Cikna goreng pastu tmbh sayur2 je....;-)
ReplyDeletekreatif!! boleh tiru lepas ni..hehe...
ReplyDeletetak pun masukkan nasi, jadilah nasi goreng sate...haaaa dah ada idea kan :p
ReplyDeletehai , ain datang singgah sini dan follow awak.
ReplyDeletesalam perkenalan ;)
buat nasi goreng pon sedap gak ., ;p
ReplyDeletelebihan daging sate ni masukkan dalam nasi goreng pun sedap :)
ReplyDeletelebih sedap lagi kalau pakai kuah kacang mbak hahahaha :D
ReplyDeleteklu saya , mmg x de baki daging satay le ... heheheee . tapi klu ada , saya buat nasi goreng atau tumis campur dengan sayuran lah . ratah gitu je sambil layan tv lagi sedap weyhhh
ReplyDeletefuhh.. heaven. Daging sate klu mcm tu mmg menyelerakan.. lagi sgt2 sedap... best.. :)
ReplyDeleteSamalah kita. Leftover buat rencah nasi goreng atau goreng semula tambah aksesori lain. Hehe. Jimat, mudah dan dapat elakkan pembaziran ! Yey :)
ReplyDeletewahh sedap nihh
ReplyDeleteringkas dan super sedap ni anies :)
ReplyDeleteHehhee, TQ sharing..
ReplyDeleteRitu MJ buat kebab guna roti Gardenia je..
Cuma masak kejap daging tu dengan bawang dan lada.. siap! :)
Yang penting sedap
selalunya... mmg tak akan ada istilah sate lebihan.. mesti habis punya! hahaha.. but nice sharing anies..=D
ReplyDeleteMesti cukup rasa. Layan dgn nasi panas..memang best
ReplyDeleteselalu klau tak habis simpan esk bawa bekal. haha
ReplyDeletekan jimat lunch
enak nih jadi tidak ada ya g mubazir ya
ReplyDelete