Pages

Thursday, 12 June 2025

Ayam pencen masak ungkep

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bahan-bahan:
2 ekor ayam pencen
2 labu bawang besar*
1 labu bawang putih*
2 inci halia*
2 inci kunyit*
7 tangkai cili burung*
2 tangkai cili merah*
1 sudu biji ketumbar*
1 sudu jintan manis*
1 batang serai (diketuk)
5 helai daun limau
1/2 sudu garam
1/3 air rebusan ayam
minyak masak

cara membuat:
1. bersihkan ayam dan rebus sampai lembut (better guna pressure cooker [kalau ada]).
2. blend semua bahan bertanda *. sebelum tu pastikan biji ketumbar dan jintan manis direndam terlebih dahulu.
3. panaskan minyak. tumis bahan yang telah di blend sampai naik minyak bersama.
4. bila tumisan kelihatan agak kering, masukkan sedikit air rebusan.
5. masukkan ayam dan kacau sebati.
6. masukkan daun limau yang telah dilurut batangnya. kalau nakkan berkuah, tambah sikit air rebusan.
7. masukkan garam. adjust ikut rasa yang dimahukan. siap!




sengaja anies share resepi ayam pencen / ayam tua kat blog ni sebab anies ada adjust beberapa bahan daripada resepi asal. but don't worry. rasa ungkep tu tak berubah pun...

tahap kepedasan boleh diubah. kalau ikut resepi asal, ia guna cili padi. tapi kat rumah tak ada cili padi. jadi anies tukarkan kepada cili burung. tu pun bila dah makan, cousin cakap tak pedas pun... adoiii😂😂 

well, korang suka ke makan ayam pencen ni? selalunya korang buat masak apa? jom share👇

34 comments:

  1. Masak ungkep ni lebih kurang masak goreng kunyit berlada cuma ungkep ni ada tambahan bahan/rempah lagi. Ayam pencen saya kurang suka, sebab liat sikit kot. Tapi kalau orang masak, saya makan je. Nampaknya cili tu kurang pedas. Kalau pedas, confim berpeluh cousin Anies makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ramai suka tp part liat tu...😁mmg nk tak nak kena ada pressure cooker utk membantu

      Delete
  2. ayam pencen ni memang sedap kan cuma nak masak tu ambil masa kalau tak de pressure cooker hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul... siapa laa yg sanggup nak hadap rebus 2-3 jam tu😁

      Delete
  3. sedapnya ayam masak ungkep rajin anies

    ReplyDelete
  4. Rendang ayam pencen memang fav kak SA sekeluarga

    ReplyDelete
  5. Sedapnya. Lagi sedap dapat sepiring.

    ReplyDelete
  6. Sebenarnya masak ungkap ni sepatutnya pedas atau tak? Kalau tengok bahan² macam patut tak pedas, hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pedas. sbb guna cili padi. tp xde cili padi sy tukar cili burung. pedas tu hujung2 je😁

      Delete
  7. Wah ternyata Mbak Anies jago masak juga ya...
    Jadi penasaran bagaimana rasannya ayam pencen ungkep itu.

    Salam,

    ReplyDelete
  8. Sebenarnya ramai peminat ayam pencen ni...

    ReplyDelete
  9. Sedapnya makan dengan ketupat pun sedap ni.

    ReplyDelete
  10. Masak ungkep? Apakah.. kenapa mcm first time dengar hahaha.. apa pun thanks for the resipi...

    ReplyDelete
  11. Se ve muy rico. Te mando un beso.

    ReplyDelete
  12. lama tul nak kasi ayam tu empuk... alah memasak sedap dimakan...

    ReplyDelete
  13. Oooo...dia masukkan air rebusan ayam pencen tadi tu laaa. Sedap sangat ni ayam pencen ungkep, liat kenyal empuk!

    ReplyDelete
  14. Ayam pencen selalu liat. Kena masak lama sikitt. Tpi saya jarang makan ayam pencen ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada pressure cooker lg sng... cpt je dah bleh mkn ayam

      Delete
  15. Ayam pencen tu ayam yang sudah tua ya... Memang kalo di presto jadi lebih lunak dagingnya ya.. Kapan" Coba lah resep ayam pencen ungkep ini😃sepertinya bumbunya enggak susah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul. ayam.tua. dagingnya liat so kena rebus lama. try laa. nak masa pun sebentar ja

      Delete
  16. mak ana mmg feveret sgt mkn ayam pencen sbb lebih sedap dagingnya wlupun ayam dah pencen ahahaha

    ReplyDelete
  17. Kalau nak rasa sempat pencen ...perlu makan ayam pencen hehehehe

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆