✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿
Nah, idea untuk korang yang dah tak tahu apa lagi nak masak untuk berbuka atau buat hidangan tambahan di pagi raya nanti.
bahan2: (anggaran untuk makan 3 orang)
3 biji kentang saiz besar*
2 batang sosej (tak kisah laa sosej ayam atau lembu)*
2 ulas bawang putih*
1/2 labu bawang besar*
1/3 serbuk lada putih
1/3 sk garam halus
3 sudu bawang goreng
1/2 batang lobak merah (dipotong dadu - halus)
sebatang daun bawang (potong kecil)
sehelai daun sup (diracik halus)
telur
cara membuat:
1. goreng semua bahan bertanda *. tapi jangan terlalu masak.
2. sejukkan bahan2 yang digoreng kemudian blend semuanya hingga halus. (jangan campur air!)
3. masukkan semua bahan berwarna dan uli seketika.
4. bentukkan begedil ikut kesukaan dan celupkan dengan telur yang telah dipukul. kemudian goreng.
5. sedia untuk dihidangkan.
(p/s kalau kentang dan sosej direbus terlebih dahulu, dikhuatiri begedil akan pecah ketika menggoreng)
begedil yang dah serupa macam cekodok hahahaha...
dan di kesempatan ini, anies nak mohon jutaan ampun dan maaf seandainya ada terkasar bahasa dan tersilap berbicara sepanjang persahabatan kita di alam maya ini. kepada yang bakal memandu untuk pulang beraya, hati2 memandu ya... semoga selamat sampai ke destinasi yang dituju... dan jangan lupa, bayar zakat fitrah ya... one more, jemputlah datang ke rumah ya... (tu pun kalau nak duit raya laa)😁😁😁
SALAM AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN
Selamat hari raya aidilfitri...
ReplyDeleteigt cokodok pisang td..hihi
ReplyDeleteSedap ni buat tambah-tambah menu.
ReplyDeleteSalam lebaran, Anies.
Have an enjoyable meaningful Aidilfitri :)
Begedil makan dgn soto ni sedap hehee
ReplyDeleteBagi lah resipi senang macam mana pun kat Hana,malas satu hal,jadi tak jadi pun satu hal jugak haha >_<
ReplyDelete.
Thank you for the recipe kak Anies!! ^^ tunggu ngam timing Hana try buat ya! haha :3 Salam AidilFitri jugak!!! *kita acah2 peluk dari jauh ja ya :P
Haaaaa, kompem best bergedil ni makan dengan soto. Mak pulak dah request soto raya ni
ReplyDeletewowww begedil sosejj! biasa jumpa begedil kentang, daging or ayam je hehe. menarik :D
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Anies😗😗
ReplyDeletewife ejulz suka makan ni :)
ReplyDeletewaa. nmpk sedap. buat kudapan. hihi. mkn dgn ns panas pun onzz
ReplyDeleteSaya tak suke begedil tapi kalau ada sosej mahu juga makan :D
ReplyDeleteDimakan untuk takjil bersama enak sangat begedil. Wassalam.
ReplyDeletesaya pernah tersasul sebut..
ReplyDeletebegedil dengan berdegil..
hampir sama
Bagus juga idea anies tu.bergedil sosej.selamat hari raya maaf zahir vatin anies
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Anies, enjoy your raya :D
ReplyDeletesalam sis anies..
ReplyDeleteSELAMAT HARI RAYA! MAAF ZAHIR BATIN JUGA ye..
Enak kayaknya hehe, sama2 gua juga mohon maaf lahir dan batin hehe
ReplyDeletehai kakak.. selamat hari raya aidilfitri. ada open house dak ? nak terjah hehe..
ReplyDeleteboleh try ni.. harap kerajinan menjelma
ReplyDeleteSemalam buat begedil ayam. Nanti boleh cuba buat yang ni pulak
ReplyDeleteBagus jugak ni. Bukan selalu ada stok daging cincang dlm peti ais. Sekali sekala tukar sosej utk jadi bahan begedil, menarik jugak.
ReplyDeleteSenang sangat ni tapi memerlukan kerajinan jugak hehehe.
ReplyDeletePergh!! Menarik.. Boleh dicuba ini..
ReplyDeleteNanti nak try la buat...
ReplyDelete