✿...السلام عليكم✿
Memenuhi permintaan...bahan-bahan:
bawang putih*
bawang merah*
kunyit hidup*
halia*
serai (ikut suka) *
cili padi (ikut tahap kepedasan yang diingini)*
santan
ikan siakap
bunga kantan (sebaiknya yang kembang tu)
kentang (ikut suka)
garam.
cara memasak:
1. blend semua bahan bertanda *.
2. masukkan santan perahan kedua ke dalam periuk.
3. masukkan bahan yang telah di blend. kacau perlahan.
4. bila sudah mendidih, masukkan kentang.
5. bila kentang hampir empuk, masukkan ikan siakap diikuti bunga kantan.
6. masukkan pati santan dan biarkan mendidih. masukkan garam. (jika warna kuning kunyit kurang 'cerah' tambahkan sedikit serbuk kunyit).
7. hidangkan.
masa kenduri tempoh hari. kami masukkan bunga kantan sebelum kuali diangkat sebab sebelum tu cadangnya nak masukkan belimbing buluh tapi belimbing buluh elek!
selamat memasak!
dapp nyer ;) tq the resepi
ReplyDeleteakak wat kari ngan buat stim jew tabor cili ngan aksesori sekali !
Akak tak pernah lagi rasa masak lemak letak bunga kantan anies, mungkin lain kali boleh cuba :)
ReplyDeleteFuhhhhh! Kena datang bawak mangkuk jumpa tuan rumah nih! 😆😋😊
ReplyDeleteUii..sdapnya
ReplyDeletesedap tu hihi
ReplyDeletetak pernah makan lagi masak lemak dengan bunga kantan.. sob ! abah tak suka bunga kantan.. kunk, kalau masak mesti abah tak makan...
ReplyDeleteMasak lemak fev akak ni...
ReplyDeleteLetak bunga kantan...lg sedapkn anies
Wow weee siap ada resepi, boleh cuba nanti (kalau rajin) hehe
ReplyDeletesedapnya bunga kantan tu..
ReplyDeletearomanya
menyegat
sedapnya ikan siakap masak gini selalu tu msk steambot je
ReplyDeleteSalam singgah sini Anies...sedapnya
ReplyDeletefuhhh! favorite i nie..nanti datang boleh tlg ajar x.. ;p
ReplyDeleteboleh2 nnt sediakan bahan n sy singging lengan je nnt ;-)
Deletesalam..
ReplyDeleteyaya singgh tghri kat sini...
adei..sedap tu ikan siakap..
pndainyerrr masakkk ^_^
aku pun tak pernah rasa masak lemak buh bunga kantan...mcm nak try la lps ni...
ReplyDeletesedapnya nampak... tak pernah lagi buat gulai letak bunga kantan... nanti boleh try...
ReplyDeletesedap ja nampak...meh sepinggan hehe
ReplyDeleteamboi sedap nya...ada belimbing buluh mesti lagi terangkat...
ReplyDeletemksh infonya Mbak Anies mau saya kasih Resep dr Mbak Anies ke Istri Saya hehe
ReplyDeleteIzin Share Link ya mbak Anies risalah madina
wah...memenuhi permintaan siapa lah tu agaknya.....
ReplyDeletebiasa ikan siakap kita masak
ReplyDeletestim&goreng tepung tu pun makan
kat luar...
sedapnya bau bunga kantan..
Masak lemak kuning pekat mereciks! habis.
ReplyDeleteIni macam masakan orang Negeri Sembilan yo!
rajinnya memasak, saya ni ntah bilalah nak rajin huhu
ReplyDeletefirst time e'in dgr ikan siakap masak lemak cili padi.. huhu
ReplyDeleteKlu buh kantan rasa ape ye klu buh belimbing besi fuhhh sedap betul,kecur air liur ni...;-)
ReplyDeletesalam cik anies...
ReplyDeleteyaya singgah melawat kat sini lagi...
^_^
wahh.xpernah try siakap masak mcm ni melainkan masak 3 rasa or masak stim.hehe.kena cuba la.tukar seleras sikit.hehe
ReplyDeletenice sharing
ReplyDeleteperghhh memang suka masak lemak tp tak pernah guna ikan siakap lg. boleh try !
ReplyDeleteasam keping pun boleh jd ganti asam belimbing ;)
sedapnyaa! betul buh belimbing buloh sedappp
ReplyDeletesalam singgah sini..wahh sedapnya
ReplyDeleteWowwwww......nampak sedap eh..
ReplyDeleteFuh mesti rasa meletop pop pop...😋😋
ReplyDeleteboleh cuba buat ni.. tp belimbing buluh mcm susah jer nak cari..
ReplyDelete