✿...السلام عليكم✿
Semalam, anies share pasal resepi pulut serunding. Hari ni nak
share resepi pulut inti pulak. One of my favourite kuih…
so haruslah ditempek resepinya untuk bekalan di hari tua hahaha…
Sebenarnya, kuih ni, anies buat sekali dengan pulut
serunding. Memandangkan ianya pun senang (sekali jalan – share pulut), why not
kita tambahkan hidangan untuk our Friday gathering.
Okey laa… malas nak membebel. Moh laa kita
usha2 resepi yang mudah ni!
ini namanya food presentation yang dah masuk ke dalam bekas ;-)
Bahan2:
(inti)
kelapa parut / kelapa muda / kelapa putih
gula pasir
gula merah
gula Melaka
daun pandan
air
durian (ikut suka)
cara membuat (inti):
1.
masukkan air, daun pandan dan gula merah.
2.
Biarkan mendidih seketika sambil mengacau dengan
api yang perlahan.
3.
Masukkan gula pasir dan diikuti gula Melaka yang
telah siap dihiris.
4.
Apabila gula mendidih, masukkan kelapa dan
diikuti durian. kacau sehingga kering.
5.
Sejukkan seketika.
inti kelapa yang telah siap dimasak. sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam freezer.
-pastikan daun pisang telah dilayur terlebih dahulu.
-lap daun pisang (kedua-dua permukaan – bersih)
-potong daun pisang (berbentuk segiempat)
-letakkan pulut yang telah dikepal ke atas daun pisang.
-letakkan sedikit inti di atas pulut.
-bungkus pulut dan inti seperti membungkus nasi lemak.
Okey… itu sahaja. Selamat mencuba.
Anies...rajinnya......wa tak pernah buat kuih tradisional ni...x reti sangat2.kalau nak makan beli je..hihihi
ReplyDeletesedap tu.. buat minum pagi pun sedap.. ;)
ReplyDeleteSalam singgah sabtu anies....sedap ni kan anies...diana suka....hubby jak tak suka makan pulut tapi serunding dia suka pula....hihi
ReplyDeleteWow... saya antara penggemar kuih ni... feveret.. buat sarapan atau makan petang... mmg best... marveles... :) :)
ReplyDeleteMashaAllah sedapnya, tapi tak rajin nk buat huhuuu. Bahan pun tak pasti ada ke tak dkt sini. Hehe
ReplyDeleteMcm kuih kochi... nyum nyum sedapnya
ReplyDeleteNyum2...rasa sedap, bentuk pun comel
ReplyDeleterajinnya... i omg main beli je lah.. rajin makan je..
ReplyDeletePulut inti ni biasanya kami makan macam tu je. Tak pernah pun masukkan dalam daun pisang. Hehe :P
ReplyDeletesedap tu..
ReplyDeletesuka suka.. lepas tu suka kalau pulut tu ada masin2 sket.. ehehe.. inti manis2.. pulut masin2.. jadilah lemak2 rasa gitu =D
ReplyDeleteKita pun nak simpan resepi ni untuk hari tua. Pinjam resepi ye :)
ReplyDeletesedapnya la buat minum petang :) ...
ReplyDeleteLapo le..... Dgn 1 inti macam-macam kuih blh jadi....
ReplyDeleteAnies nanti pinjam resepi ye.
ReplyDeletesilakan
Deletesedapp nih aniss.pndai anis buat
ReplyDelete