✿...السلام عليكم✿
Dah lama tak share resepi kat sini. last week, tetiba datang mood rajin mencanak2. semuanya sebab kami dapat nangka kat kenduri kahwin. nak makan begitu je, takut pulak perut berangin. jadi, nak elakkan perut berangin (konon2nya) maka, terbuatlah dessert yang berasal dari Thailand ni.
okey, bahan2 nyer pun senang nak dapat.
nak buat dessert ni, kita perlukan:
santan
gula (anies tak masukkan gula sebab nangka dah manis)
tepung ubi
nangka
secubit garam (tak ada dalam gambar)
pewarna pilihan (anies pilih hijau sebab nak sesuaikan dengan nama dessert ni)
ketulan ais
air (kalau gunakan santan kotak, tambahkan sedikit air untuk mencairkannya)
hiris nangka macam pic kat atas ni... make sure dah dibuang biji terlebih dahulu ya...
pastu, kita akan buat 'green pearl' a.k.a bubble (macam korang beli kat ChaTime tu). masukkan tepung ubi dalam satu bekas (anggaran - ikut berapa banyak yang nak makan). masukkan garam, pewarna dan air sedikit demi sedikit.
uli tepung (jangan terlalu keras or lembik. kalau lembik tambahkan sedikit tepung and vice versa)
sediakan sedikit air dalam bekas dan mulakan proses menggentel tepung. tepung yang dah siap digentel, masukkan ke dalam bekas yang ada air tu (ayat apa ni??)
setelah siap, jerang air sampai mendidih dan masukkan green pearl. masak lebih kurang 20-30 minit (sampai green pearl kelihatan jernih)
angkat green pearl dan pindahkan ke dalam bekas berisi air (tujuan: membuang / mengurangkan kanji). lepas tu toskan green pearl.
dalam bekas yang lain, campurkan santan dengan gula. ikut kemanisan masing-masing. nak tawar / rasa santan semata pun tak mengapa. (kalau nak panaskan santan terlebih dahulu pun okey)
then, masukkan green pearl, hirisan nangka, santan dan ais dalam 1 bekas.
then... boleh enjoy...
selamat memasak!
kerja tengah bertimbun. so, ni adalah auto published entry. BW pun mana yang sempat je dulu. jangan majuk ekk...
angah pun tak berani makan nangka mentah, takot kembung perut. btq tq, boleh cuba buat desert ni
ReplyDeleteSEDAPNYA BOLEH CUBA NI...LEMAK MANIS BUAH ASLI...
ReplyDeleteoo camtu caranya nak buat pearl.. baru tau! hikhikhik
ReplyDeletessedapnyaaa
Assalam anies,
ReplyDeletewaaaaaaaaa
lama tak jengah sini
sob3
pssttt : macam best jaaaaa desert uols, nak kena try buat ni :)
yummy...nnti bleh la try wt pearl sndiri...rietta asik pkai sagu je...xreti buat pearl...
ReplyDeleteGot cha!!! Oooo...inilah yang kawan mak akak masukkan dalam bubur jagung dia dulu. Puas akak memikir tepung apa yg digentel2 masuk dlm bubur tu. Nanti nak buatlah jugak.
ReplyDeletekalau di Indonesia namanya mungkin senada dengan kolak atau cendol hehehe, nikmat sekali sepertinya cikgu
ReplyDeleteNangka tu buat dessert memang sedap. Nangka madu kan?
ReplyDeleteNangka tu buat dessert memang sedap. Nangka madu kan?
ReplyDeleteNangka tu buat dessert memang sedap. Nangka madu kan?
ReplyDeletekreatif.. nak minta resepi ey.. :)
ReplyDeletenampak sedap... pengant nangka pun sedap.. hehehe
ReplyDeleteSedapnyaaaa! Meleleh dah air liur ni tengok :)
ReplyDeletesedapnya Anies...hantor lah sikit ke rumah..haha
ReplyDeletebila dah ada penambahbaikan terus rasa sedap kak.. :D
ReplyDeleteSodap nyer...
ReplyDeleteDapat idea baru ni nak buat dessert.
Thanks Anies
makan sejuk2 best ni :) suka blog baru ni ! love2 gituw
ReplyDeleterajinnnya dia...mkn sejuk2 sedap tuh!
ReplyDeleteSedap n segar :)
ReplyDeleteNampak sedap... Tapi Zumal takut makan nangka ^-^
ReplyDeletemudah pulak nampaknya resepi ni... bleh try ni... thanks sharing...
ReplyDeleteBuat makan2 time petang2 yg panas ni mmg sungguh menyelerakan...
ReplyDeletesedapnyer kak...klo buat lepat pon sedap gak tu
ReplyDeletesedap tu.. dah lama aiza tak makan nangka..
ReplyDeleteuh , senang je buatnya . blh la cuba nanti ...
ReplyDeletesenang jer nak buat.. nanti i try na..=D
ReplyDelete