✿...السلام عليكم✿
Cerita pasal makanan lagi.
sebenarnya, anies dah kekeringan idea
tahap 1 bar dah ni. so, try belek2 folder,
ternampak gambar ni. terus mencurah2 idea
nak menulis.
ada yang pernah makan ketupat lemak ni?
or tak pernah dengar / tengok langsung? kesian...
korang duduk kat kutub selatan ek selama ni? ;-)
bila time raya, kat rumah anies ni
buat ketupat lemak ni dah jatuh hukum wajib
meskipun dalam 4 mazhab tak ada yang
menyatakan ia adalah wajib bagi golongan
yang dah mumayyiz! (okey, dah mengarut!)
cara membuatnya, sama je dengan cara
membuat ketupat biasa. bezanya, kita menggantikan
air rebusan dengan perahan santan.
kalau seperiuk macam gambar kat atas ni,
lebih kurang 8 biji kelapa diperlukan.
sebelum direbus, santan akan dicampurkan
dengan garam kasar sampai ianya betul2 masin.
tujuannya, tak lain tak bukan,
untuk 'melemakkan' ketupat.
pastikan ketupat sentiasa tenggelam
sepenuhnya ketika direbus. bila keadaan
ketupat menjadi seperti diatas (santan dah menyusut),
masukkan air kosong sampai ketupat tenggelam
semula. ulang proses yang sama (tatkala air menyusut)
sehingga ketupat benar2 masak.
lazimnya, tempoh rebusan ketupat
lemak ni lebih kurang 3-4 jam. selain
kena jaga airnya agar tak kering,
kalau guna dapur kayu, pastikan api
sentiasa menyala.
sama macam ketupat biasa, ketupat lemak
juga boleh dimakan dengan rendang, sambal,
serunding etc.
sesiapa yang berwarganegara kutub selatan tu
dan teringin nak makan ketupat lemak ni, raya
tahun depan datang ke rumah anies okey!
selamat memasak!
rasa macam esok je nak raya ^_^
Kakcik suka makan ketupat lemak - enak dimakan begitu saja... :)
ReplyDeleteoh, gitu caranya. menarik2 ^^
ReplyDeleteWaah menarik 1st time tgk org rebus ketupat dgn santan..
ReplyDeletedapnyee..lemak2 masin memang terbaik.. :)
ReplyDeleteeh,
ReplyDeletetetiba rasa nak makan pulak.
mana nak cari ketupat bulan2 bukan raya mcm ni anies eh..
X pernh kot kitaorg buat..ketupat biasa je kita buat
ReplyDeleteSama la. Negeri 9 takde ni.
DeleteNegeri mana yang ada buat?
Pelik juga ni..
wah mcm sdp jer bertmbhlh lelemak di ketiak
ReplyDeleteinfo bru boleh cuba nti.... rebus ketupat plstik guna santan.. boleh tk anies
Tak sabar tunggu raya tahun depan nak makan ketupat tu kat umah Anies ;)
ReplyDeletesaya dok kutub selatan . maklumlah kg kat johor . dr kecil sampai la ni , tak pernah jumpa dan mkn ketupat lemak walau ke mana saya pergi ... heeee ... blh try buat klu teringin nih .
ReplyDeleteAssalam anies,
ReplyDeletehamboi haih sampai bebuih2 yer rebuih ketupat tu????
kalau pakai pulut sure lagi best kann..
ReplyDeleteYa Allah sedapnya
ReplyDeletetapi kena tunggu raya baru boleh makan
kalau hari lain tak scene :)
nampak sedap lah :D
ReplyDeletehahahaha..saya warganegara kutub selatan..
ReplyDeleteni 1st time dengar...
rasa? lagi lah tak pernah
ooo... versi santan plak... :)
ReplyDeleteWah karena air rebusannya dari santan, berarti rasanya sudah gurih gitu ya kak :)
ReplyDeleteKetupat biasa tu taulah.. tp ketupat lemak ni mmg saya tak pernah dengar. serius baru tau ni. Tak perasan selama ni yg saya duduk kat kutub selatan huhu.
ReplyDeleteTp mcm bestlah ketupat lemak tu.. thanks sharing Anies.. :) :)
betul, betul,betul
ReplyDeletekesian korang kutub selatan yang tak pernah rasa ketupat nih.
hehe....
mau juga dund ketupat lemaknya.
aaaa, tak pernah makann. nnti nk datang rumah anies laa. hehe
ReplyDeletememang fevret saya, tapi wajib makan dengan rendang.
ReplyDeleteMakan saja memang tak noleh la...
x pernah buat tapi pernah makan.. mmg best sebab ada rasa lemak2 bersantang cicah sambal or rendang mmg mabeles ler
ReplyDeletememang orang kutub selatan lah sy ni..huhu.tak pernah buat.
ReplyDeleteserius..bru tahu psl ni..biasa y biasa2 je mkn..
ReplyDeleteTak pernah tau sebenarnya.. hehehe.. memang dari kutub selatan ni.. ekeke..
ReplyDeletewauuuu ketupat ni memang rebus sekali dgn santan ke??
ReplyDeleteserius x tau...biasa tgk rebus dgn air jer,,,, ;)
tak pernah makan lagi..kena datang rumah anies ni..
ReplyDeletexsure penah mkn ke tak.. haha. selalunya bedal apa pun
ReplyDelete