...السلام عليكم
Pernah makan?
pernah tengok?
pernah buat?
(semuanya menggeleng)
anies pun 1st time tengok dan makan.
tu pun sebab jiran kat kampung beri sempena majlis kahwin anaknya.
teringin juga nak buat.
tapi mana la nak cekau daun getah kat tengah2 hutan batu KL ni...
anies tanya mama macam mana nak buat kuih ni.
katanya, resepi sama je macam buat kuih apam yang lain.
cuma acuannya je menggunakan daun getah.
resepi kuih apam simple klik di sini.
daun getah mestilah daun yang dah matang.
dilap (dibersihkan) dan dilayur sebentar (2-3 saat) di atas api.
(bertujuan untuk melembutkan daun)
kemudian dilipat pada hujung daun getah.
(seperti lipatan nasi lemak - betul ke ayat ni?)
kemudian tuangkan adunan kuih apam ke dalam daun secara menegak.
jangan sampai melimpah.
sebab adunan kuih apam ni kan akan menaik.
lebih kurang sesudu dua pun dah cukup.
lepas tu, lipat di bahagian satu lagi.
letakkan di atas pengukus - masak!
jangan bimbang.
kuih apam ni tak kan melekat pada daun getah seperti yang kita buat dalam acuan.
then boleh dihidang dengan kelapa parut.
atau dimakan begitu sahaja dengan air kopi.
perrghhh...
kena pulak dengan hujan lebat.
perrghh...
stim ko!
Assalam...lama jugak tak singgah....mekasih ye sudi singgah...memang tak penah tengok pun walaupun org kampung...hehehehe...
ReplyDeletekalau saja bukan gambar pasti udah saya makan tu
ReplyDeletecuma pernah buat tapai pulut berbungkus daun getah ja..kuih muih lain tak pernah tgk lagi dibalut dgn daun getah..
ReplyDeleteBaru tau nie ada Apam getah.. nampak cam sedap jerk.. :)
ReplyDeleteUniknya. Memang geleng2 kepala sebab tak pernah tengok lagi apam daun getah ni Anies, cubalah buat Anies, pahtu bawa kat kelas ustaz Don, kecik tapak tangan, masjid Shah Alam ummi tadahkan, hehe.
ReplyDeletemakan tak pernah, tengok pun tak pernah
ReplyDeletegimana tu rasanya mbak??
ReplyDeletepasti enak ya?
salam..
ReplyDeletepernah tengok
dan
pernah makan
sedappppppp
daun getah ni kalau kat Kelantan , guna untuk bungkus tapai pulut
tak pernah makan lagi.. nampak mcm sedap
ReplyDeletefirst time aiza dengar.. nampak sedap juga tu.. selalunya kalau daun getah kat kampung aiza orang buat balut tapai..
ReplyDeletetak pernah jumpa dan tak tau pulak yg daun getah boleh buat acuan kuih.. one day, saya akan makan jugak kuih nih!
ReplyDeleteAkak suka kuih apam tapi tak pernah tgk guna acuan daun getah ni...
ReplyDeleteUniknya ada daun getah..jika tiada bermkna apam talam jelh kn..
ReplyDeletekeluarga adik ipar kak anim (orang negeri sembilan) selalu buat kuih ni..
ReplyDeletesedap..
tapai daun getah pernahlah tengok, tapi apam daun getah tak pernah ku lihat..
ReplyDeletedaun getah tu.. pernah dengar :)
ReplyDeleteAiyoo daun getah? Daun mangga banyak ler depan rumah area taman ni...hehe. Kdg kan Anies, bila takde mmg kita nak guna. Bila dah berlambak depan mata...haaa kau, tak larat nak mereka buat apa pun.
ReplyDeleteAnies, kakpb busy utk sebulan dua ni. Pindah rumah faham2 ler. Email Anies nombor tel tak jumpa. bg email anies la ye.
sangat sangat unik. mesti kena pandai balut. ye la kan, daun getah tu kecik je.tak mcm daun pisang. kredit kepada pembuat kuih ini.
ReplyDeleteKapan kapan boleh juga nih di kirimin kue apemnya...mizz hehe :)
ReplyDeleteerm xpernah tgk makanan ni.. jakun sikit
ReplyDeletesaya pun geleng jugak :)
ReplyDeleteini kali pertama tgk . dah lama tak mkn apam ...
ReplyDelete