✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿
Bahan-bahan:
bawang putih
bawang merah
halia
bunga lawang
buah pelaga
daun pandan
serbuk sup
garam
kentang
air
bawang goreng
cara memasak:
1. rebus ayam kira-kira sejam bersama bunga lawang, buah pelaga, garam dan daun pandan.
2. masukkan bawang putih, bawang merah dan halia yang siap dikisar ke dalam rebusan ayam. tambah air jika berkurangan dan sambung rebus kira-kira 1/2 jam.
3. bila ayam dah empuk, masukkan kentang dan serbuk sup. jika sup tawar, tambah sedikit garam.
4. hidangkan bersama taburan bawang goreng.
5. jika ayam direbus menggunakan pressure cooker, waktu rebusan boleh dikurangkan.
selamat memasak.
p/s mem besar sambung BW sebelah malam nanti...
Wow.. bestnya.. daging dia beza tak dengan ayam biasa?
ReplyDeletedari segi rasa, sama. cuma daging ayam hutan sedikit kenyal. mcm ayam pencen. sbb tu kn rebus lama sikit
DeleteTerliur tengok sup tu. Wah! mana dapat ayam hutan tu?
ReplyDeletejiran punya menantu yg bagi😀
DeleteThanks for your sharing the recipe:)
ReplyDeleteyou're welcome🫰
DeleteAyam hutannya bener2 ayam hutan yang diambil di hutan mbak? Rasanya bakal sama kayak ayam kampung ga si??
ReplyDeleteayam yang cjma tinggal di hutan sahaja. mirip ayam kampung tapi saiznya lebih kecil seperti burung
DeleteWah, sup ayam hutan.
ReplyDeleteMana dapat ni?
menantu jiran yg bagi. 2 ekor. 😀
DeleteHaritu kat kampung kami makan rendang ayam hutan. Sedap tapi liat sikitt
ReplyDeletemaknanya dia rebus tak lama tu..
Deletewow..sedap ni..mtk skit..:)
ReplyDeletehabis dah cik nor..😁
DeleteGenial comida. Te mando un beso
ReplyDeletesolo una simple sopa de pollo
Deletesedapnya..layan sup ni
ReplyDeleteyap memang sedap sbb ayam ni x ada lemak
DeleteMirip ayam kampungkah di sini?..hahaha sayapun sekarang masak ayam kampung dah tak lama"lagi,kan sudah ada pressure cooker baru😁🤭
ReplyDeletemacam ayam kampung tapi saiznya lebih kecil seperti burung. dagingnya tiada lemak. tapi kena rebus lama sebab dagingnya sedikit liat
DeleteOhhh ayam hutan lebih kecil lagi dr ayam kampung? Saya pas di Malaysia dulu, sebenernya agak bingung mau cari makan yg menggunakan ayam kampung kak, karena semua resto yg jual lauk ayam pasti pakai ayam broiler yg besar2 itu. Ntah memang tak ada, atau hanya sedikit restoran yang pakai ayam kampung, apalagi ayam hutan 😂
ReplyDeleteya betul. saiznya lbh kecil dr ayam bandar
Deleteya memang tak banyak resto ayam kampung. penternak ayam kampung tak seramai ayam bandar. jadi resto yg sediakan masakan ayam kampung pun tak banyak. kalau nak makan better masak sendiri
Sedapnyaa
ReplyDeletebetul tu😀
DeleteBuh daun pandan dalam sup ayam? Uih, rare resipi ni 🤓
ReplyDeleteyap. sama mcm msk kari. buh daun pandan
DeleteTerus terang bingung juga dengan istilah ayam hutan ini Mbak.
ReplyDeleteTapi dijelaskan diatas mirip ayam kampung tapi kecil dan tiada lemak. Mungkin kalau di daerah jawa barat dikenal dengan "cangehgar", ayam liar yang hidup di hutan. Tapi "cangehgar" itu langka, kakek saya dahulu tahun 70-an masih sekali-sekali menangkapnya.
Jadi, sup ayam hutan ini satu hidangan yang sangat special.
Mohon maaf lahir dan batin, Mbak
ya betul. ayam liar yg hidup di hutan. tapi sekarang ramai orang bela.
Deletejauh betul namanya dengan nama 'ayam'😀
Wanginya daun pandan...mantaaap rasanya....yum...😋😋😋
ReplyDeleteya... aroma sup jadi sedikit harum
DeleteAyam hutan, daging dia keras sikit, kan. Ada orang kampung dulu, bagi sekor, dia selalu tahan jerat, hutan tepi rumah je. Makan sup dia panas-panas, slurrppp....
ReplyDeleteyap betul. mcm ayam pencen. sbb tu kena rebus lama
Deletenyummnya sup ayamm
ReplyDelete😋😋
DeleteSeronok dapat protein jarang jumpa.
ReplyDeletetu laa... dpt rasa
Deletehmm tampak sedap..
ReplyDeletedagingnya sedap😀
Deletemmg guna ayam kampung ke? kalau tak letak kentang mcm tak lengkap sup tu
ReplyDeleteayam hutan. jiran yg bagi. so msk sup je la plg sng. kentang or carrot wajib. kalu x jd sup hambarudin
Deleteayam hutan ni dh la susah nk dpt... fuhh org kata byk khasiat dr ayam pelihara ni
ReplyDeleteya betul sbb dia x de lemak
Delete