✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿
Jujur cakap, sejak anies lahir ini kali pertama menyaksika pihak masjid mengadakan program seumpama ni.
sebelum ni, kalau ada pihak yang menyembelih korban bersama pihak masjid, cuma kerja2 melapah dan agihan daging je yang dibuat. tak ada langsung aktiviti memasak atau jamuan makan diadakan.
kalau program kenduri masjid, yang tu memang saban tahun dibuat. since ini majlis julung2 kali diadakan, suasana tampak sangat meriah dan harmoni. macam ada kenduri kahwin laa pulak.
program memasak bermula sejam lepas solat hari raya dilangsungkan manakala kerja2 penyembelihan dilakukan pada pukul 10.00 pagi.
sebanyak 4 ekor lembu ditumbangkan. 30kg daging akan dijadikan juadah (tambah 10kg tulang) dan selebihnya diagihkan kepada yang layak.
AJK masjid lelaki akan menyembelih, melapah dan mengagihkan daging manakala AJK masjid wanita akan memasak.
hanya dua jenis lauk saja disediakan. sebabnya program ni baru je dibincangkan. tak sampai seminggu kot. jadi tak banyak benda nak disediakan.
walaupun hanya dua jenis lauk yakni daging masak asam pedas dan sayur keladi rebus asam, tapi anies perhatikan para tetamu dan mereka yang terlibat tampak berselera menjamu juadah.
daging baru kan...makan panas2... lauk tambahan cuma ikan masin goreng. tu pun dah cukup membuka selera.
jamuan makan berlangsung lepas solat zohor berjemaah. lepas jamuan makan, barulah daging2 korban diedarkan.
apa yang boleh anies katakan, program macam ni memang menyeronokkan. harap2 tahun depan pihak masjid dapat buat lagi.
dah siap potong. tinggal nak dibersihkan je sebelum dimasak..
pekarangan masjid masih lengang sebab daging korban belum sampai lagi...
AJK masjid wanita pun ramai yang belum sampai lagi...
Alhamdulillah cuaca pagi tu sangat baik. berangin sentiasa..
ko jangan tak percaya ahkak ko punyalah gigih buat kerja. so macam mana? berapa markah nak beri untuk gaya mutu keunggulan ni? 😆😆😆😆
kerja2 memotong dan mengasingkan daging...
sayur keladi masak rebus asam... snap direct terus dari dalam periuk 😆
daging masak asam pedas... 30 kg daging + 10 kg tulang selesai!
menikmati hidangan... duduk bawah pokok sambil ditiup angin... memang nikmat! tak sedar bertambah 3 pinggan!!
anies punya. ambil lauk dulu. lepas tu baru ambil nasi... kalau ada kicap ni, mahu tambah 5 pinggan😆😆😆 diet? sorry laa... buat masa ni tak ada dalam kamus harian hahaha
tu jelah nak share hari ni... ada yang masih bercuti sempena Aidil Adha? yang dah masuk kerja, selamat bekerja...
thanks 4 reading
daaa
Aih jadi teringat Qurban lagi. Rasanya itu masih terbayang enaknya..
ReplyDeletedaging baru sedap kan, mas?
DeleteMenariknya..walau tak ramai nampak meriah...sedapnya makan daging segar2...
ReplyDeletekannn... hrp thn dpn ada buat lg
DeleteMakan ramai2 memang tak cukup sepinggan.
ReplyDeleteKalau kat sini makan ramai2 pakai dulang besar
tu laa tp syg sini dulang dah xde lg
DeleteWOW RAJIN AHKAK ANIES MASAK DAGING KORBAN...SALAM AIDILADHA ANIES MAAF ZHR BATIN
ReplyDeletemengisi ms terluang
DeleteWah nampak enak sekali daging lembu dan keledainya kak, akupun makan daging lembu setiap hari dari daging kurban hahahaha
ReplyDeletetapi puas hati kan dapat makan daging fresh?
DeleteWah! bagus buat macam ni sambil buat korban dapat juga merapatkan lagi ukhwah dan silaturrahim.
ReplyDeleteKemahen! gaya mutu keunggulan hehehehe betul ke tu? ke gaya nak snap gambar je eh!
Mrs. A bagi 200% ;-)
200% je? igt 1000%😆😆
Deletesalam aidiladha dan maaf zahir batin., cik anies tuuh
ReplyDeletekenapa wak? nampak hebat kan sy memasak? hahahahahhahah
DeleteMeriah nyer🌹🌹
ReplyDeleteKat tempat kita tak buat cam ni... Moga tahun depan depa buat cam nie kan.... Seronok masak ramai ramai.
bolehlah suggest kt ajk masjid buat cm ni nnt
DeletePergh!! Gaya tu yang menawan.. hehehe... seronok masak ramai-ramai dan makan ramai-ramai..
ReplyDeleteSedapnya asam pedas daging tu..
gaya mmg penting tp mkn bertambah lg penting😆
Deletejap2..btl ke anies yg masak tu? ke lakonan semata2..haha..larikkk
ReplyDeletesee my leg laa cik nor😆
Deletesedapnya sepertinya sekarang banyak acara masak memasak dirumah😃
ReplyDeletemasak kat rumah pun boleh kalah, mas😆
DeleteMeriah tu seronoknya ramai2 sama2 bergotong royong...
ReplyDeleteyap sbb 1st time buat
DeleteThe food looks delicious, hope you had a wonderful celebration!
ReplyDeleteMarie
The Flower Duet
thank u ;-)
Deletedi tempat saya memang selalu dan biasa untuk masak dan jamuan daging korban...
ReplyDeleteyang penting pergi ke masjid ..
ia merupakan aktiviti yang menarik dan boleh menjalinkan silaturrahim
wah bgs tu! sethn skali kan
Deletetak ada cuti buat saya ho ho rindu dengan nasi lemak campur daging lembu buatan emak dikampung makasih sudah mengingatkan kampung halaman
ReplyDeletesabar mas... nanti ada masa balik kampung ya ;-)
Deletemeriah bila rmi2 masak mcm ni..
ReplyDeletebetul xterasa penat buat keje
DeleteDi kampung saya juga ada semacam ini
ReplyDeleteMasak masak daging kurban.
Wah itu tempatnya tampak asri dan lapang sekali ya
bila serumpun semuanya hampir sama. ya mas, sebab itu padang sekolah share dengan parking masjid
DeleteSedapnya, daging masak asam pedas!
ReplyDeleteKalau makan bersama, tak cukup lah porsi sepinggan, boleh lah 5 pinggan, hari ni saja :)
daging fresh siapa yang x suka kan? lauk jd berganda sedap👍👍
Deletesedap sekali masakannya, hari ini istri saya juga bikin rawon sisa daging sapi kurban
ReplyDeletepost ke sini, mas sepinggan dua hahaha
DeleteWahhh seneng bangettt yaa pasti wuehehe, ak juga tahun ini seneng bangett.. cuma sebagai anak kost tapi dapet kebagian daging seger juga dikasih sama warganyaaa... enaakkk banget uhuihuw
ReplyDeletealhamdulillah janji dapat, mas... dapat makan daging baru
Deletedaging fresh penuh berkat tu yang berselera semua.. seronoknya ramai2 sama2 masak2 gitu..
ReplyDeletemmg seronok, ct...1st time buat mmg meriah
DeleteLihatnya jadi ngiler.
ReplyDeleteDisate terus dikasih bumbu sate maranggi pasti mantap tuh.
Visit: asro.co.id
mas, jangan disebut tentang sate... laperrrr
DeleteDaging baru sembelih makan dengan nasik kosong je pun sodap. Bakal mak mertua tengah perhati dari jauh tu anies :P
ReplyDeleteyg bkn bakal mak mertua pun jeling sm😆😆😆😆
DeleteCheq bagi markah 5/5 bintang untuk gaya keuggulan dan kegigihan mem besar mengacau lauk 🤓
ReplyDeleteSalam AidilAdha, Maaf Zahir dan Batin 🧕🏻🤝🏻
awat sikit nau bintangnya?????😆😆
DeleteAlhamdulillah.. harap tak terlalu lambat juga utk saya ucapkan Salam Aidiladha buat Anies. Semoga Allah sentiasa memberkati setiap ibadah dalam kehidupan ini.. aamiin.
ReplyDeletesalam aidil adha en khir sekeluarga
Deletemungkin bila dah umur 40 tahunan tak berani lagi makan daging seperti ini tapi sekarang masih bolehlah nikmat semua keilhatannya
ReplyDeletetak apa daging fresh... setahun sekali
DeleteAkak bagi 5 bintang untuk gaya mutu dan keunggulan.
ReplyDelete5 bintang jewww?😆😆😆
DeleteAlhamdulillah serinokntgk.bila.ada program.mcm.ni sure terasa rapat semua yg hadir kan
ReplyDeletebetul yg lama xjumpa dpt bersua kt sini
Deletesedapnya sayur batang keladi tu
ReplyDeletetp da habis😆
DeleteTahun ni di luar kawasan tak dapat join aktiviti korban
ReplyDeleteinsya allah thn dpn ada lg
Deletedh sebulan baru nk masak daging korban haaa.. kalau masak on the spot byk kolesterol dlm daging tu.
ReplyDeletexpe janji simpan baik2
Delete