✿...السلام عليكم✿
Salah satu kuih favourite anies. nak buat selalu memang tak rajin laa... tapi kalau datang mood rajin tu... hah... tak payah disuruh2. kejap je dah singsing lengan!
well, untuk entry hari Sabtu ni... anies just nak share resepi je... kot2 ada yang nak cari resepi roti jala yang lain daripada yang lain... (ye ke?)
cekidaut!
bahan2:
tepung gandum
telur
air
garam
pewarna kuning / serbuk kunyit / warna pilihan korang laa
corong roti jala
minyak masak
cara membuat:
1. satukan tepung gandum dan air. bancuh perlahan2.
2. masukkan garam, pewarna dan telur. kacau adunan. jangan biarkan adunan menjadi terlalu cair.
3. masukkan adunan ke dalam blender dan blend. kalau adunan terasa macam kesat, tambah air.
4. panaskan pan dan sudah siap disapu dengan minyak masak. sendukkan adunan dengan corong roti jala dan tebarkan di atas pan. lebih kurang seminit dua, roti jala boleh diangkat dan dilipat mengikut kesukaan. ulang proses ini sehingga habis adunan.
kalau beli kat gerai, memang tak puas. dah laa kecik... mahal pulak tu...kalau buat sendiri memang puas hati. nak makan sampai tak boleh bangun pun tak pe smiley emoticon
info tambahan:
lazimnya, 1kg tepung gandum boleh dapat kira2 30-40 keping roti jala dengan menggunakan sebiji telur gred A. jumlah ini mungkin berubah mengikut saiz roti jala yang ditebarkan. faham ke tak ayat ni? smiley emoticon. kalau tak faham, boleh kemukakan soalan kat ruang komen di bawah.
selamat memasak!
(open order. COD KL/ Selangor. pm nombor di atas 24/7)
Sedapnya roti jala.. Terima kasih di atas perkongsian resipi ini..
ReplyDeletePANDAINYA ANIES BUAT ROTI JALA...KEMAS N CANTIK...KAK SUKA ROTI JALA KUAH MANIS..
ReplyDeletesaya memang tak lulus bab nak menjala dalam kuali tu...sudahnya tak jadi roti jala tapi jadi lempeng pulak :p
ReplyDeleteni kan.. dia akan jadi fevret yg tramat sngt time posa..
ReplyDeletewaktu lain biasa2 je.. ada makan xdak x cari..
isk !! dgn kuah durian panas2 sedapnyeee lahai..
Wahh..rajinnya menjala.
ReplyDeleteNampak sedap. Kemas aje nampak roti jala tu. Boleh hantar siket kat Bangi? :)
faveret kuih saya juga anis..
ReplyDeleteBetul anies...bila rajin dtg smua jd...
ReplyDeletelamanya x mkn roti jala...suka cicah dgn sekaya...
dpt buat sendiri lg besttt
Cantik gulungan roti jala tu.
ReplyDeleteMrs. A tak pernah cuba buat selalu tahu makan aje cicah dengan kari sardin hurmmm... Sedapnya
Sedapnya roti jala tu.
ReplyDeletePehhh... pekena roti jala dengan kuah kari pun dah marveles dah... :D
ReplyDeletebetul tu ... kalau beli tak leh makan puas-puas :)
ReplyDeletewah sedap ni! saya pun kadang buat je roti jala ni... beli mmg mahal lah..huhuhu
ReplyDeletesedapppnya.. ni pun favourite ahlam... klu mkn nih tambah brpingan2.. hehehe
ReplyDeletehujung minggu , klu malas nak buat breakfast nak terus brunch , bancuh je tepung sekilo dgn santan dan telur , pastu suruh anak buah selesaikan menebar roti atas pan sampai siap ... heheheee
ReplyDeleteDiana tak pernah lagi makan roti jala ni...teringin sangat nak cuba...
ReplyDeletefeveret nih!! cantik gulungan anis buat
ReplyDeletememang sedap kalau dimakan panas2.. hehee
ReplyDelete