✿...السلام عليكم✿
Masa kecik2 dulu, sejujurnya anies tak tahu apa fungsi 'dadih' ni. ye laa... kite main belasah je kalau dapat makan. lama kelamaan, baru laa faham... rupanya, nak seragamkan rasa kuih. manis (inti), tawar (tepung) dan masin (dadih).
tapi, tak semua dadih kuih koci yang anies beli kat luar tu, sama semuanya. ada tu, tak ada rasa langsung. cuma rasa santan je. lepas tu, walaupun ada dadih, kuih koci still melekat kat daun. mmm... pelik! ye lah... bukan ke dadih tu sendiri dah berminyak... masakan kuih boleh melekat kat daun?
bila dah buat 'kajian' (ye ye je) sket... barulah anies faham why and why and why... ada kuih koci yang sedap and ada kuih koci yang so-so... semuanya bergantung kepada dadihnya!
so, untuk hari ni... anies share sket resepi dadih kuih koci ni... ni resepi turun temurun taw! mudah2an yu ols akan dapat kuih koci yang cantik menarik kau memang da bomb!
cekidaut!
bahan2:
pati santan (bukan santan kotak ya)
tepung gandum
garam
air
minyak masak
cara membuat:
1. didihkan pati santan (perahan pertama) di atas api yang kecil. pastikan sentiasa dikacau bagi mengelakkan pecah minyak.
2. campurkan tepung gandum dan air. jadikan ianya cair. dan apabila telah kelihatan minyak2 kecil di permukaan santan, masukkan campuran tepung-air sedikit demi sedikit dan kacau.
3. masukkan garam. pastikan dadih mempunyai rasa lemak-masin. (bukan sekadar rasa lemak sahaja)
4. masukkan minyak masak apabila dadih sudah bertukar warna (putih-kelabu).
5. padamkan api dan sejukkan seketika sebelum meneruskan proses membuat kuih koci.
Laaa... tak tahu ke? Tu haaa... yang warna putih tu laa yang dipanggil dadih. Bukan dadih yang korang makan dalam bekas plastik tu ye... ;)
(open order COD KL / Selangor. sila PM nombor di atas 24/7)
sedapnyaaaaaaa......... feveret tu ~~ dengan tepung bungkus :D
ReplyDeleteWow nampak best la kuih koci tu..tapi kak wana x makan..kurang sikit..:)
ReplyDeletekuih koci yg berdadih ni mmg sedap pandai anies buat xramai yg rajin guna dadih ni...nak cepat sapu minyak kelapa je.
ReplyDeletepaberet akak ni....memula ingat dadih yang beli tu ...hehe
ReplyDeletesedapnya kuih koci.. aiza suka makan, tapi tak pandai membuatnya..
ReplyDeleteBlogwalking here! Giveaway sedang dijalankan! Jom join!http://misssakuradiary.blogspot.my/2015/10/muharram-birthday-giveaway.html
ReplyDeletesedapnya .. susah nak cari kuih koci yang ada santan ni ... selalu beli dapat yang plain tak ada santan tu :(
ReplyDeleteeh baru tahu yang santan kuih koci tu dipanggih dadih ... biasa dadih yang dalam cup tu :)
Cantik sempurnanya kuih koci, Anis. Saya bayangkan jelah saya makan kuih koci tu.
ReplyDeleteTentang magnet sheet,
Kalau saiz A4, beli di Daiso RM5.30/keping. Di Mr. Diy RM3.50/3.70 (tak berapa pasti). Basically ada beberapa jenis, yang hitam depan belakang, yang ada permukaan di atas yg kita boleh tulis dengan marker & yg boleh kita print guna computer. Yg untuk print tu selalunya lebih nipis berbanding yg lain.
saya tahu mkn je . tu lah kan . dulu masa dok dgn mak tak nak belajo ... heheheee
ReplyDeletePerkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
ReplyDeleteJika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
Mudah juga nak buat rupanya, selalu tahu makan je...
ReplyDeleteOwh lah yer ke putih tu dadih?
ReplyDeleteBukan santan ea?
Boleh cuba lah...selalu masak kat kedai jek...hihi
ReplyDeletefeveret ni kuih koci! sedapnyaaa
ReplyDeleteaniesss terus mengidam dah!!! uwaaa mana nak cari kuih koci nie..T__T
ReplyDeleteSedapnya anies....
ReplyDeletenampak sedap.. nina dh jarang dpt makan kuih2 mcm ni.
ReplyDelete