✿...السلام عليكم✿
Honestly, anies tak pernah rasa
lagi sambal ni. kalau sekadar
tengok and baca tu, ada laa...
dipendekkan cerita, hari tu
pergi ke National Library.
singgah sekejap kat kafe
sebab perut dah berdangdut
raggae...
tetiba ternampak laa bungkusan
ni...
memula tak nak beli sebab
harganya. tapi kerana hasutan
syaitan (salahkan syaitan laa
pulak) akhirnya mem besar
beli juga... melayang RM10...
tak pe laa... kita sokong produk
Bumiputera. lagipun kalau bukan
kita yang sokong, siapa lagi kan?
oh, ya? cam ne rasanya? mmm not
bad!
yang hitam macam daging tu laa sambal hitam...
sure pedas sebab masak lemak
nenas dengan ikan masin tu ke...
or pedas sebab sambal tu...
sambal ni tak perlu dimasak. koyakkan
je penutupnya dan terus ngap! kalau
nak panaskan, no problem.
nanti nak try judukan dengan
lauk lain pulak. terangkat or
tidak... tunggu je laa yek!
bulan puasa mkn best nie
ReplyDeletesedapnye anies.feberet tu, selalu order dgn kawan kita kt kuantan.regenye pun sama rm 10. tapi kalau dah sedap, pejam mata aje la
ReplyDeleteMak aii..sedapnya
ReplyDeleteKalau ada kenduri kendara kat kampung belah mertua (di Pahang), selalu jumpa sambal terbaek ni..
Telan ayak liuk terus ....msk lmk nanas tu lgi mgoda.
ReplyDeleteyg insant gitu..sesuai utk org bujang..mcm sdppppp jer
sedap kalau makan dengan nais panas-panas
ReplyDeletesdapnya..:)
ReplyDeleteohhh favourite saya ni, anies. selalu kalau ada belimbing buluh, memang buat sambal ni. lagi pedas, lagi terangkatttt!
ReplyDeletehusna pernah mkn sambal hitam, kawan bg hari tuh mak dya buat.. sedap!!
ReplyDeletesambal pahang mmg sedap dan bukan mudah nak menyediakannya...sbb tu mahal...
ReplyDeleteeh tak tau pulak sambal itam ni asal dr pahang...kikiki...tp feberet i gak ni...
ReplyDeleteNampak pun sedap... Sekarang semuanya mudah, tak perlu masak dan menumis bagai...
ReplyDeletesambal hitam phg ni pedas rasanya...mudah jer nk buatnya tapi ambil masa tu yg mahal sikit kot.
ReplyDeleteSaya pernah rasa ni.. mmg best. Saya suka. Mmg cari ni.. feveret.. Makan dgn nasi putih je pun dah layan tu apatah lagi klu ada masak lemak nenas.. fuh.. mmg menyelerakan.. :)
ReplyDelete1st time beli.. tak berapa sgt.. tapi baru² ada kawan suruh aka try sambal hitam yg kawan dia jual..sedap laa plak langsung oder..sebab cukup rasa pedasnya..:)
ReplyDeletemudah je camni..instant je terus makan..heee
ReplyDeleteselalu nmpk pek camni utk askar duk dlm hutan..hehee
Warna sambalnya tampil beda dari warna sambal kebanyakan ya kak, penasaran ingin merasakan :)
ReplyDeletetak pernah rse..huhu... klau pedas, nak cube...
ReplyDeleteguna belimbing buluh, memang sedap! ^_^
ReplyDeleteOrang kata sambal hitam pahang ni cara buat dia renyah. Tu yang mahal tu. Betul ke?
ReplyDeletehmmm bleh try cari nih...
ReplyDeleteenaknya nih pas makan siang ginih
ReplyDeleteMahal SBB renyah Cara pembuatan dia, makan masa yg lama.... Org kata mkn dgn nasi panas sdp tp Cikna yg duk Pahang ni pun xprnh mkn,huhuu.....;-)
ReplyDeletehmm..sambal ni kena rebus belimbing besi bagai.tumbuk, mcm2 proses..tapi x penah rasa lg.org ckp sedap.
ReplyDeletekat mana beli ni? teringin nye la nk rasa..nmpk mcm sedap
ReplyDelete* thanks info pasai virus tu kita pon tak tau klu anies tk info ;)
Assalam anies,
ReplyDeletesekarang tengah in kan samabai hitam ni kan3
tak pernah rasa dan tengok bungkusan heheh. penang jauh dr pahang kot.
ReplyDeleteramai yang kata sedap..huhu
ReplyDeleteSenang, koyak terus boleh makan..
ReplyDeleteSesuai sebagai menu bersahur kalau termangkit lambat..hehee
uuuish sedap ni.. makan ngan nasik panas lagi laaayan..
ReplyDelete