Pages

Friday, 20 April 2012

Lopez de sequeira?

Mana2 kuih tradisional yang menggunakan air gula memang jadi favourite anies.
kena pulak air gula yang pekat.
tak macam kat KL ni, cair macam air sarsi.
kuih ni kalau dah mengadap sepinggan, tak mustahil akan tambah dan tambah lagi.
bagi anda yang baru balik dari planet Pluto, kuih lopes ni atau nama saintifiknya Lopez de sequiera bukanlah hasil resepi daripada Jennifer Lopez, bukan juga kuih buatan pemain bola yang bernama Mario Lopez atau pengembara Portugal yang famous tu, Lopes de Sequiera.
kuih ni sebenarnya kuih tradisional Baba Nyonya ya!


bahan-bahan:
pulut
hati abu (sejenis serbuk yang juga digunakan untuk merendam sotong)
pewarna hijau
kelapa parut
sedikit garam

untuk air gula:
gula melaka / gula merah
gula pasir
air
daun pandan

cara membuat:
basuh dan kemudian rendamkan pulut bersama-sama hati abu selama sejam.
apabila pulut berubah warna kekuning-kuningan, masukkan pewarna hijau dan biarkan sampai pulut bertukar warna hijau.
masukkan pulut ke dalam loyang dan kukus sehingga masak.
selepas pulut masak, bentukkan / kepal pulut mengikut saiz yang dikehendaki.
golekkan pulut bersama-sama kelapa yang telah digaul dengan sedikit garam.

untuk air gula:
panaskan gula melaka / gula merah bersama 2 cawan air dan daun pandan.
apabila hampir mendidih, masukkan gula pasir.
makan bersama2 dengan kuih lopes.

yang ni kuih lopes juga.
edisi 'berbatang' ;-)
camna nak buat sarungnya tu?
gi la tanya mama anies ya...

::kot ye pon sedap bebeno, gi la lap air liur tu...

36 comments:

  1. lopez..my fev
    sedapnya jika dibuat jenis gini....

    ReplyDelete
  2. Perebet eh! peberet kakcik tu. :)

    ReplyDelete
  3. apa kegunaan hati abu dalam kuih nie???

    ReplyDelete
  4. tak pernah dengar,n lihat hati abu ni..

    pandai anies but kuih ni..kak tak pandai la anies..

    nnti kak cuba.

    ReplyDelete
  5. kueh lopez memang sedap ,kena pulak dgn air gula yg sedap dan wangi tu

    ReplyDelete
  6. sedapnya kuih lopes.....
    erm lopes 'edisi berbatang' tu pon sedap gak, makan ngan serunding.. nyummi.....

    ReplyDelete
  7. o ni ke kuih lopezzzz? sy penah makan tp tk tahu tajuk kuih tu :D

    ReplyDelete
  8. hehe..duk tengah lap airlah lah ni..
    Ada lagi ke, mai sepinggan!

    ReplyDelete
  9. hmm..kuih rupenye..
    sedap nih..suka makan..nak buat x reti

    ReplyDelete
  10. mmng kumnggilai lopez d squera neh tp time bln puasa je dpt kujumpa

    ReplyDelete
  11. jap..betul ke kuih ni nama saintifik dia gitu?


    akak suka gak kuih yg ada guna air gula..kuih yg akak suka tu namanya bubur sumsum (kalau kt johorla kalau negeri lain x tau panggil apa)

    ReplyDelete
  12. Lopez.....my fev too!!! nyummmmmyyyy:-)

    ReplyDelete
  13. Lopez.....my fev too!!! nyummmmmyyyy:-)

    ReplyDelete
  14. kuih lopez?? mcmna rupa isinya??

    kuih hujau tu ala2 kuih ondeh2 kan?

    ReplyDelete
  15. dah lama xmkn kuehh ni!!!

    sedap tu mkn waktu minum ptg...:D

    ReplyDelete
  16. teraso lamo lak x mkn kuih lopez tuh...huhu

    ReplyDelete
  17. kuih lopes memang sedap..tambah sedap kalo balut dgn daun pisang camtu kan..

    ReplyDelete
  18. suke mkn jgk..hehe.. tp xreti buat..kihkih..

    #anis. try kuih cek mek.. ade air gula kt dlm..best..hihi

    ReplyDelete
  19. Laki saya suka sgt. Saya pun suka. Mcm akak gak, saya suke panggil kuih ni lopez de squarea..hehe. Tapi saya suke btk triangle.. :)

    ReplyDelete
  20. teri mandi...nama kat kelantan...ya ka??? gasak p la hahha..
    tetiba lapar kan

    ReplyDelete
  21. amboi kak aini...main kasar nampak...heheh...yummy yummy!sheddappp! :D

    ReplyDelete
  22. Kueh ni mmg best syok habisss...

    ReplyDelete
  23. baru tau yg bentuk bulat tu..rupanya maacam buat lontong. akk suka yg bentuk tiga segi..padat.

    ReplyDelete
  24. saya sangat suke kuih atas tu .. hukhukk *telan liur !

    ReplyDelete
  25. kalau dpat makn free mesti enak ni sis.heheeee

    ReplyDelete
  26. kuih kegemaran sy ni...tolong buatkan bleh tak...kih kih kih

    ReplyDelete
  27. Saya pun suka makan kuih lopez...selalu beli kat pasar malam.

    ReplyDelete
  28. Akak pun suka kuih ni. Tapi yang selalu dibuat di Johor. Dalam bentuk tiga segi tu...bestt..

    ReplyDelete
  29. Hati abu!? Sampai hati.....:'(



    Hahahaha...

    ReplyDelete
  30. akak tak reti buat kuih lopez ni...harum bau guna daun pisang tu kan

    ReplyDelete
  31. bulan pOsa slalu ngidam nk makan ni ...

    ReplyDelete
  32. i suka makan lopez d squera ni..kihkih..tapi tak pandai pun masak

    ReplyDelete
  33. lopez memang sodap..bru jek mkn
    masa balik kg ri2..mak akak buat..
    bila lah nak reti buat sdiri ehh..
    hehehe..makan jek reti

    ReplyDelete
  34. lopez de sequiera? haha. mmg betul ke tu name saintifik die? ske kuih lopez. dah lama x makan :)

    ReplyDelete
  35. ehem terliur..loperz ni kegemaran mama jugak..he2x..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆