Mana2 kuih tradisional yang menggunakan air gula memang jadi favourite anies.
kena pulak air gula yang pekat.
tak macam kat KL ni, cair macam air sarsi.
kuih ni kalau dah mengadap sepinggan, tak mustahil akan tambah dan tambah lagi.
bagi anda yang baru balik dari planet Pluto, kuih lopes ni atau nama saintifiknya Lopez de sequiera bukanlah hasil resepi daripada Jennifer Lopez, bukan juga kuih buatan pemain bola yang bernama Mario Lopez atau pengembara Portugal yang famous tu, Lopes de Sequiera.
kuih ni sebenarnya kuih tradisional Baba Nyonya ya!
::kot ye pon sedap bebeno, gi la lap air liur tu...
kena pulak air gula yang pekat.
tak macam kat KL ni, cair macam air sarsi.
kuih ni kalau dah mengadap sepinggan, tak mustahil akan tambah dan tambah lagi.
bagi anda yang baru balik dari planet Pluto, kuih lopes ni atau nama saintifiknya Lopez de sequiera bukanlah hasil resepi daripada Jennifer Lopez, bukan juga kuih buatan pemain bola yang bernama Mario Lopez atau pengembara Portugal yang famous tu, Lopes de Sequiera.
kuih ni sebenarnya kuih tradisional Baba Nyonya ya!
bahan-bahan:
pulut
hati abu (sejenis serbuk yang juga digunakan untuk merendam sotong)
pewarna hijau
kelapa parut
sedikit garam
untuk air gula:
gula melaka / gula merah
gula pasir
air
daun pandan
cara membuat:
basuh dan kemudian rendamkan pulut bersama-sama hati abu selama sejam.
apabila pulut berubah warna kekuning-kuningan, masukkan pewarna hijau dan biarkan sampai pulut bertukar warna hijau.
masukkan pulut ke dalam loyang dan kukus sehingga masak.
selepas pulut masak, bentukkan / kepal pulut mengikut saiz yang dikehendaki.
golekkan pulut bersama-sama kelapa yang telah digaul dengan sedikit garam.
untuk air gula:
panaskan gula melaka / gula merah bersama 2 cawan air dan daun pandan.
apabila hampir mendidih, masukkan gula pasir.
makan bersama2 dengan kuih lopes.
yang ni kuih lopes juga.
edisi 'berbatang' ;-)
camna nak buat sarungnya tu?
gi la tanya mama anies ya...
::kot ye pon sedap bebeno, gi la lap air liur tu...
lopez..my fev
ReplyDeletesedapnya jika dibuat jenis gini....
Perebet eh! peberet kakcik tu. :)
ReplyDeleteapa kegunaan hati abu dalam kuih nie???
ReplyDeletetak pernah dengar,n lihat hati abu ni..
ReplyDeletepandai anies but kuih ni..kak tak pandai la anies..
nnti kak cuba.
kueh lopez memang sedap ,kena pulak dgn air gula yg sedap dan wangi tu
ReplyDeletesedapnya kuih lopes.....
ReplyDeleteerm lopes 'edisi berbatang' tu pon sedap gak, makan ngan serunding.. nyummi.....
o ni ke kuih lopezzzz? sy penah makan tp tk tahu tajuk kuih tu :D
ReplyDeletehehe..duk tengah lap airlah lah ni..
ReplyDeleteAda lagi ke, mai sepinggan!
hmm..kuih rupenye..
ReplyDeletesedap nih..suka makan..nak buat x reti
mmng kumnggilai lopez d squera neh tp time bln puasa je dpt kujumpa
ReplyDeletejap..betul ke kuih ni nama saintifik dia gitu?
ReplyDeleteakak suka gak kuih yg ada guna air gula..kuih yg akak suka tu namanya bubur sumsum (kalau kt johorla kalau negeri lain x tau panggil apa)
Lopez.....my fev too!!! nyummmmmyyyy:-)
ReplyDeleteLopez.....my fev too!!! nyummmmmyyyy:-)
ReplyDeletekuih lopez?? mcmna rupa isinya??
ReplyDeletekuih hujau tu ala2 kuih ondeh2 kan?
dah lama xmkn kuehh ni!!!
ReplyDeletesedap tu mkn waktu minum ptg...:D
teraso lamo lak x mkn kuih lopez tuh...huhu
ReplyDeletekuih lopes memang sedap..tambah sedap kalo balut dgn daun pisang camtu kan..
ReplyDeletesuke mkn jgk..hehe.. tp xreti buat..kihkih..
ReplyDelete#anis. try kuih cek mek.. ade air gula kt dlm..best..hihi
Laki saya suka sgt. Saya pun suka. Mcm akak gak, saya suke panggil kuih ni lopez de squarea..hehe. Tapi saya suke btk triangle.. :)
ReplyDeleteteri mandi...nama kat kelantan...ya ka??? gasak p la hahha..
ReplyDeletetetiba lapar kan
amboi kak aini...main kasar nampak...heheh...yummy yummy!sheddappp! :D
ReplyDeleteKueh ni mmg best syok habisss...
ReplyDeletebaru tau yg bentuk bulat tu..rupanya maacam buat lontong. akk suka yg bentuk tiga segi..padat.
ReplyDeletesaya sangat suke kuih atas tu .. hukhukk *telan liur !
ReplyDeletekalau dpat makn free mesti enak ni sis.heheeee
ReplyDeletekuih kegemaran sy ni...tolong buatkan bleh tak...kih kih kih
ReplyDeleteSaya pun suka makan kuih lopez...selalu beli kat pasar malam.
ReplyDeletefeveret gila ni...
ReplyDeleteAkak pun suka kuih ni. Tapi yang selalu dibuat di Johor. Dalam bentuk tiga segi tu...bestt..
ReplyDeleteHati abu!? Sampai hati.....:'(
ReplyDeleteHahahaha...
akak tak reti buat kuih lopez ni...harum bau guna daun pisang tu kan
ReplyDeletebulan pOsa slalu ngidam nk makan ni ...
ReplyDeletei suka makan lopez d squera ni..kihkih..tapi tak pandai pun masak
ReplyDeletelopez memang sodap..bru jek mkn
ReplyDeletemasa balik kg ri2..mak akak buat..
bila lah nak reti buat sdiri ehh..
hehehe..makan jek reti
lopez de sequiera? haha. mmg betul ke tu name saintifik die? ske kuih lopez. dah lama x makan :)
ReplyDeleteehem terliur..loperz ni kegemaran mama jugak..he2x..
ReplyDelete