Dapur tengok anies.
anies tengok dapur.
periuk menjeling manja kat anies.
anies menjengilkan mata kat periuk.
arrrghhhh...
nak masak apa ni?
buka peti ais.
eh eh ada benda alah ni la...
anies tengok dapur.
periuk menjeling manja kat anies.
anies menjengilkan mata kat periuk.
arrrghhhh...
nak masak apa ni?
buka peti ais.
eh eh ada benda alah ni la...
tepung kastad
serbuk jeli kristal (jenama nona)
kek gulung / swiss roll
susu cair
gula
buah-buahan / buah dalam tin
air panas
air sejuk
yeah...
dah tau, dah tau!
nak buat ni!
potong kek gulung / swiss roll (tebal dalam 1 1/2cm)
susun dalam bekas (jadikan dasar)
anies saja pilih dua color berlainan.
nak nampak cantik!
anies pilih mangga dan buah kiwi.
nak buat kelainan.
ada mix masam dan manis.
mangga dipotong dadu manakala buah kiwi - slice
(kalau letak prune lagi santek!)
susu cair dicampur dengan gula.
panaskan sehingga mendidih.
bancuhkan tepung kastad dengan air sejuk.
apabila susu cair dah mendidih masukkan bancuhan ni dan kacau sampai pekat.
kastad dituangkan ke atas kek gulung / swiss roll dan ratakan.
kemudian taburkan buah-buahan di atas kastad.
(menyesal tak beli prune)
campurkan serbuk jeli dengan air panas.
kemudian siramkan ke atas trifle.
ye, ye...
diakui finishing nyer memang buruk giler.
tapi yu ols tak tau kan rasanya cam ne?
diakui finishing nyer memang buruk giler.
tapi yu ols tak tau kan rasanya cam ne?
yang penting tak terlalu manis and sesuwai untuk semua kategori termasuklah mereka yang tak de gigi.
Salam Khairin,
ReplyDeleteTudia aih....teringinnya Kak Ros.berwarna warni,kek,buah semuanya ada...nak rasa dah tentunya tak boleh,nak kena buat sendiri jugak la nampaknya....
nampak macam sedap!
ReplyDeletennt nak cuba la :D
waaaaaa nmpk sedap je...
ReplyDeleteYg penting senang nk buat dan sedap..rupa tak penting..hehe
ReplyDeleteyummy yummy !ringkasnya resipi ni.ok boleh cuba.rupa tu boleh upgrade bila2 masa je akak.thanks share resipi :)
ReplyDeletewah,sedapnya nak sikit....
ReplyDeleteboleh dibayangkan betapa sedapnya....
ReplyDeletejelesnya kita...
macam tu je.. alaaaaa aku pung blh buat hahahahahaha
ReplyDeletepadahal.. reti makan je hahahaha..
sedapnya.. yam yam yam..:)
wahhh bleh la masuk masterchef ni... kih kih kih
ReplyDeleteassalam khairin..ada gambar macam ni..baru acik fahamcam tu rupanya nak buat triffle ye..acik biasa beli je.satu bekas kecik tu..1.50..
ReplyDeletenak cuba jugak la..tapi nak kena pi beli kek gulung tu dulu..jeli tu camana rin..sebab bancuh air panas aje..pulak..bukan yang kita nak buat agar atau puding tu ke..
yang penting rasanya....hehe
ReplyDeleteapa ada pada rupa, janji sedap!
ReplyDeletexpe2..buat lain kali bubuh prune banyak2
ReplyDeletealahai!! sedapnyeeeeeeeeeee
ReplyDeletennt nk cuba la..thanx 4 de recipe :)
terliur tgok....:)
ReplyDeletesedapnye kak, anta la kat kite satu...lapo ni
ReplyDeletesalam....sedapnye. nak rasa skit boleh?
ReplyDeletekalau free2 joint la ye... http://ceriteradalila.blogspot.com/2011/11/beauty-contest-from-aina-rahman.html
ReplyDeleteWah menarik nampak..mesti sedap..
ReplyDeletenampak cam sedap jerk mintak sepinggan kalau berjiran..sah2 saya pi makan..hehe wat muka tak malu..
ReplyDeleteanies..sy baru je beli bhn nak buat puding triffle ni..tp still x cukup lagi bhn tu..swiss roll n buah2 tu x de lg...
ReplyDeleteNak semangkuk! Nak semangkuk! Nak semangkuk!
ReplyDeleteBuat memang tak pandai, tapi teruja la sangat....
wah nmpk yummy!!
ReplyDeleterasa tu y penting..:D
Glurrppp! tak baik tau buat sy tertelan air liur ni...haha
ReplyDeleteSodapnya ni...:)
slm anies..terliur mama tgk pic.tu..hu2x..nampak sedap !!..
ReplyDeleteyank, topping atas tu bubuh yogurt strawberry yank... mcm aiskrim nnt rasa dia..
ReplyDeletemak mentua puji melambung sedap! huhuhu
trifel kan ni kak..sedapppp xkesah la lawo ke x hahah
ReplyDeleteNak potong kek tebal 1 1/2cm tu nak kena pakai pembaris ke?
ReplyDeleterupa x penting, yg penting sedapppppp.............
ReplyDelete@ w'salam. akk buat tentu lbh mabeles
ReplyDelete@ atiqah: da cuba nnt jgn lupa org kt sini
@ ceritakuasn: time kasih. nnt leh try la
@ dazzling: betul tu. setujuk
@ zaty: sama2. da baut nnt hntr ke sini ye
@ cinnamon: boleh je tp da abes la
@ qhaifa: akk buat ttu lg sedap dr yg ni
@ abu: ye la tu...mkn mmg awk no 1
@ arul: da msk tp kena reject waaaa
@ acik erna: yap jeli tu campur je dgn air panas. nnt da msk peti ais dia keras sendiri. puding buat dulu sbb dia di atas lapisan kek
@ daddy: betul tu
@ ummi: ummi buat nnt kem ke sini ye
@ redza: tu la psl. nnt sy ltk durian plak
@ adwa: cuba jgn x cuba
@ dalila: kalu terliur kena la buat. tq ajk join kontes
@ faariis: bleh je tp da abes la dik
@ shaiful: w'salam.. boleh pe slh nyer tp da abes la
@ jedi: sedap di mulut sy je hehehe
@ totie: bleh je. muka x mal;u x pe janji kenyang
@ ieja: kena beli cpt n buat n hntr ke sini
@ azie: seperiuk pun sy bleh kasi kak
@ juliet: kena buat tu!
@ elih: tu bkn slh sy hehehe
@ mama: w'salam kalu mama buat sure terangkat
@ madamlala: yeke? terima kasih nnt sy buat lg n try guna resepi akk lak. terima kasih
@ cik sakdi: selalu buat lettew
@ gedek: nk ukur guna tali tape pun x pe uncle
@ chekna: betul tu..err bla nk buat plak? ;-)
CN suka ni, kalau pegi hotel, mmg cari bnda ni ;)
ReplyDelete