Đà Lạt, Vietnam: Clay Tunnel part 2

10:39 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

bagi yang ketinggalan kereta api, bolehlah skodeng part 1. anies buat entry fasal Clay Tunnel (CT) ni 2 bahagian disebabkan gambar terlampau banyak.

so, rasanya tak ada apa2 kot yang best untuk anies explain kat sini sebab semuanya anies dah beritahu dalam part 1. jadi, korang boleh baca kat sanalah ya (klik di SINI)

kalau ada sebarang pertanyaan fasal CT ni, drop je kat ruangan komen. insya Allah, anies akan jawab sebaik mungkin.

hati-hati naik / turun tangga. kalau tergelincir boleh terus masuk kolam tau! dahlah tangga kat sini tinggi dan sempit...

cuba teka... pokok yang ada bunga merah tu, real or fake?

ya... loceng sebesar rumah tu juga diperbuat daripada tanah liat... kalau tengok dari jauh, macam loceng besi pada hal....

kalau kaki kuat, bolehlah naik sampai situ. tapi anies tak larat dah... lagi, kasut yang anies pakai masa ni kurang sesuai untuk aktiviti panjat memanjat ni...

kedai souvenir. agak terkilan jugalah sebab barang2 kat sini biasa2 je... ada souvenir sampai dah naik kelabu warna dia... oh ya, kalau nak ke toilet, ikut je laluan depan kedai ni sampai ke belakang...

kawasan sebelah belakang CT. nak jalan sampai ke situ no problem. make sure kaki kena kuat. anies tengok dari jauh je...

 semut tapi bila tengok betul2, macam kerengga lebih besar daripada manusia... hanya boleh dijumpai di CT sahaja 🤣🤣🤣 alignment pinggang mem besar dah terkehel sebab asyik turun naik tangga je kek dah nyerrr 🤣🤣🤣

gambar ni mak cik anies yang snap. dia tengah practice ambil gambar guna hp bau kedai baru masa ni 🤣🤣🤣

gambar ni pun sama. mak cik cakap, dia main snap je... 🤣🤣🤣 okey laa tu kita kasi ⭐⭐⭐

ni pun gambar curi-curi. nasib baiklah tengah posing senonoh sikit... 🤣🤣🤣 haa... lokomotif tu diperbuat daripada tanah liat ya... jangan terkeliru pula... nak posing macam style Wild Wild West no problem 🤣🤣🤣

ni satu-satunya sculpture yang berada jauh dari kawasan tumpuan. ia terletak berhampiran exit CT. besar jugalah sculpture kapal terbang ni. dah macam saiz kapal terbang sebenar... hmm mungkin sebab tu juga kenapa ia dibina jauh dari sculpture lain (makan ruang)

last but not least... bergambar bersama ahli rombongan warga pencen sebelum kami masuk CT. gambar ni juga dijadikan souvenir kenangan. korang terus ke kiosk CT berhampiran exit door dan lepas tu bayar. harganya kalau tak silap 90K VND. kalau tak nak beli pun tak apa...

okey... ke mana destinasi yang anies tuju lepas ni?
stay tuned & happy weekends...
thanks 4 reading...
daaaa

p/s good luck, 💓

Kisah Silam Untuk Masa Depan

58 Words of Lo♥e

  1. BINAAN MENARIK N MENJAD TUMPUAN PELANCONG KE SANA

    ReplyDelete
  2. Bunga merah itu rasanya replika juga kan?
    Hehe pengembaraan yang bakar banyak kalori. Mesti berpeluh banyak lepas keluar dari CT.

    ReplyDelete
  3. Rindu kat Dalat
    pergi time sejuk best sgt

    ReplyDelete
  4. Nie kena kuat mental dan fizikal nie kalau nak pi situ😎😎

    ReplyDelete
    Replies
    1. jenis x suka jln panjat memanjat sila duduk rumah hehehe

      Delete
  5. que lugar mas interesante, seguro que lo habéis pasado fenomenal.

    ReplyDelete
  6. sukanya tengok hasil kerja mereka.. Nampak real sangat.. Kerengga pun boleh.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT pun x beritahu tu semut ke kerengga hehehe

      Delete
  7. Subhanallah cantiiiik betul...
    lagi-lagi yang posing sebelah semut hitam tu ngehehe :3

    ReplyDelete
  8. Rasa nak beli tanah liat nak buat taman dalam rumah 🤭

    ReplyDelete
  9. Lindo parque me gustaría visitarlo, te mando un beso y ten un buen fin de semana

    ReplyDelete
    Replies
    1. esperamos hasta que la pandemia desaparezca... luego visitaremos este lugar juntos ;-)

      Delete
  10. Kononnya selepas ke Danang, kami ak menDalat... tapi PKP tak berpenghujung! Tak tahu bila naksampai. So, baca2 dululah di sini untuk tambah info. Unik ye, ada clay tunnel tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin lps 3 thn kot baru kite dibenarkan melancong. walaupun tmpt kite ok tpt tmpt org kite x tau kan...

      Delete
  11. seni bina tanah liat yang nampak macam tembaga besi dan kukuh. rasanya bunga merah tu fake. betul ke? ke betul betul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduh silap teka pulak..cantik pulak boleh hidup kat situ

      Delete
    2. ada pasu kat atas tu...kena tgk dkt2 br nmpk ;-)

      Delete
  12. seronoknya dpt explore tmpt2 mcm ni

    ReplyDelete
  13. Aku coba tebak, yang bunga merah itu seperti nya fake, sama seperti semut yang gede itu mbak Anies.😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. teeet... salah mas... tu bunga real hehehe... semut tu of coz laaa hehehe

      Delete
  14. Kreatif bisa dibikin tanah liat seperti itu, apalagi loncengnya yang mirip :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn... orang vietnam pandai mengukir... ingat lagi entry sy di Da Nang sebelum ini??

      Delete
  15. eh ehhh loceng, lokomotif ape semua tu dorang buat dari tanah liat ye? tengok mcm besi hehehe

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. yap. datanglah masa Nov-Jan...ms tu musim bunga kat sini

      Delete
  17. berhubung sedang kemerdekaan indonesia, saya jadi ingat sejarah presiden soekarno yang dipanggil oleh Marsekal Terauchi ke dalat
    oh ternyata tempatnya begini bagus
    saya baru tahu dari cerita ini
    terima kasih atas ceritanya jadi ingin ke sana juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ya ke? tapi Da Lat yg dulu sy rasa tak sama dengan Da Lat yg sekarang😄

      Delete
  18. hola, no se publicó mi comentario, que raro, comenté que me encanta tu post, tuviste que pasarlo bien ese dia 💕💕💕

    ReplyDelete
    Replies
    1. no te preocupes, mi querido amigo. Publicaré tu comentario una vez que termine de visitar tu blog...

      Delete
  19. Wow, Vietnam betul2x all out naikkan industri pelancongan mereka kan kak. Clay Tunnel mmg unik sangat tempat ini. Muzik dan filem mereka pun makin lama makin maju. hope GV dapat melancong ke sana juga kak. huhu.

    ReplyDelete
  20. Besarnya loceng, loceng kematian ke tu? Ke bukan..tanya je sebab ingat cerita stephen chow kungfu hustle tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kot hehehehe teringat cite tu pulak

      Delete
  21. ha a..loceng tanah liat tu.mcm dari besi..anies ada sentuh ke? kalau sentuh brulah tau kot tu tanah liat ke besi kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu mmg dari tanah liat...hehehe...ketuk pun x berbunyi. org vietnam ni mmg mahir mengukir. sekali pandang nmpk cm real...

      Delete
  22. Sculpture kapal terbang nampaknya belum selesei!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah... sebelah bawah sculpture tu tak siap lagi... bila musim hujan diorang terpaksa berhenti buat kerja...

      Delete
  23. saya melihat ikan koi di foto pertama, wah saya suka skali dengan ikan koi

    ReplyDelete
  24. seronoknya jalan2...satu dunia boleh jelajah...heheh

    ReplyDelete
  25. Seronok jln2 kat tempat mcm ni. Klu anak2 lagilah suka.. menarik.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆