#PremiereWithBudiey #BudieyDotCom #RumahKentangTheBeginning

1:16 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Synopsis:

Sambutan terhadap penjualan novelnya kurang memberangsangkan, jadi Sofia mencadangkan suaminya berserta anak-anak agar bercuti untuk mendapatkan ilham untuk menulis novel seterusnya. setelah berbincang, akhirnya mereka bersetuju untuk bercuti di rumah lama peninggalan keluarga Sofia di Bandung.

rumah tersebut dijaga oleh ibuk Darti dan ia masih kelihatan baik meskipun sudah lama Sofia tidak menjejakkan kaki di situ. sebelum itu kekayaan keluarga Sofia adalah disebabkan hasil tanaman kentang yang lumayan.

namun disebabkan satu perkara menyebabkan Sofia terpaksa berpisah dengan ibu ayahnya. setelah kembali ke rumah tersebut selepas puluahn tahun, satu demi satu perkara terungkap. ada sesuatu yang tak kena dengan rumah tersebut.

tambah menyeramkan, dua anak Sofia hilang tanpa sebab! apa sebenarnya yang tersembunyi di rumah tersebut? berjayakah Sofia menemui anak-anaknya yang hilang?

komen:

ni filem pertama dari Indonesia yang anies tonton untuk tahun ni. terasa teruja nak tengok sebab ada Christian Sugiono dan Luna Maya.

idea menjadikan rumah ladang kentang adalah suatu idea yang baik. tapi garapan cerita agak longgar. dari satu plot ke satu plot lain, penonton boleh agak apa yang bakal terjadi seterusnya. so tak ada rahsia atau elemen kejutan yang ingin diketengahkan.

babak seram tetap ada dan sesekali mengejutkan penonton. itu pun kerana ada entiti seram. tapi secara peribadi, anies kurang gemar kalau cerita seram ni, sering menonjolkan 'hantunya' muncul pada malam / tengah malam. bagi anies ia terlalu ketinggalan zaman. kalau nak betul2 seram, watak hantu perlu muncul tanpa mengira waktu. bukan ketika dah tidur atau berjaga di tengah malam. sayangnya, dalam filem ni waktu hantu dari mula sampai akhir ia cuma muncul selepas jam 12 pagi.

so, daripada ⭐⭐⭐⭐⭐anies beri ⭐⭐1/2.

filem ini bakal masuk wayang seluruh tanah air pada 27 Februari 2020.

ini sekadar pendapat peribadi dan tiada kena mengena dengan pihak lain. harap maklum.

terima kasih budiey.com atas 2 pass tayangan premiere Rumah Kentang: The Beginning.

antara adengan2 dalam Rumah Kentang: The Beginning

anak sulung Sofia, Nina keluar dari rumah setelah diajak oleh 'ibunya' pada hal....

sebiji kentang yang bergolek ke kaki anak bongsu Sofia, Bayu sebaik saja dia sampai di rumah tersebut...

anak-anak Sofia dan bibik mereka mahu ke ladang kentang...



trailer. credit video

selamat menonton!

p/s anies tak dapat nak BW buat masa ni. maaf ya kawan2

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

62 Your Words of Lo♥e

  1. Pelik je tajuk. Rupanya cerita seram Indonesia.

    ReplyDelete
  2. rumah kentang, tampak bagus sekali tuh.. kerenn tapi belom berminat nonton ny kak

    ReplyDelete
  3. Saya takut cerita hantu yang seram.

    ReplyDelete
  4. Emejing Cik Anies nih, kenal ma Chritian Sugiono dan Luna Maya hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelakon popular memang saya kenal walaupun tidak pernah bertentangan mata hehehehe

      Delete
  5. Macam best je nak tengok lah cerita ni nanti huhu

    ReplyDelete
  6. Gracias por la recomendación te mando un beso

    ReplyDelete
  7. rasa seram pulak nak tengok ceita seram hahaha

    ReplyDelete
  8. Tajuk macam kelakar rumah kentang hahahaa...
    tapi citer seram ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. pada hal rumah tu ada kebun kentang heheheh

      Delete
  9. masih belum muncul juga nih komennya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara saya, saya BW dulu baru saya publish comment ;-)

      Delete
  10. Ada pula Rumah Kentang : The Beginning ya kak? Tahun 2012 di Indonesia juga ada film Rumah Kentang, tp artisnya Shandy Aulia.

    ReplyDelete
  11. Ironi terbesar yang hadir dalam cerita film rumah kentang the beginning adalah bahwa hantu kentang yang muncul karena praktek penumbalan untuk memakmurkan satu keluarga justru adalah makhluk paling lapar di seluruh dunia. Karena dia merupakan anak yang tidak diinginkan oleh ibunya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi dalam cerita ini bukan hantu kentang, sebaliknya anak bibik yang dikorbankan demi mencapai nafsu tamak majikannya

      Delete
  12. Yes, sampe juga di Malaysia :D

    ReplyDelete
  13. ohhh i've been wanting to watch this movie tp lupe tajuk dye.

    ReplyDelete
  14. wah ternyata film nya genre horor ya mbak, serem juga pas lihat trailer nya :D

    ReplyDelete
  15. Mesti ada sambungan ini.. Sebab ada perkataan the beginning.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pasti tp yg sy tau ni filem sekuel. means pernah diterbitkan sblm ni

      Delete
  16. Family saya suka cerira seram..
    Boleh layan jugak cerita ni nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. silalah layan dan jerit kuat2 ms dlm wayang heheheeh

      Delete
  17. Aku belum nonton film ini
    Jadi tersentak hati

    OH Iya link Fidah Shah tidak dapat ditemukan lagi

    ReplyDelete
  18. Saya tak suka nonton film seram. Tak menghibur. Sampai terbawa mimpi dan tebayang-bayang lama. Salam kenal. Senang bisa berkunjung ke blog ini. Ketemu komen Kakak di blognya "Putu Jalan-jalan". Mampir ke blog saya ya, Kak.

    ReplyDelete
  19. wah anies dah tonton saya belum lagi tak ada pawagan kat kota saya kesian

    ReplyDelete
  20. bestnyaaa dah tengok dulu!! ;)

    ReplyDelete
  21. Uniknya buat cerita dalam ladang kentang, biasa dengar ladang cili, ladang limau. Jarang nak guna ladang kentang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kat rumah pengarah filem ni ada ladang kentang kot hehehehe

      Delete
  22. no la conocia, pero creo que no la veré, parece de mucho miedo

    ReplyDelete
  23. Pelik juga jalan cerita nie...

    ReplyDelete
  24. hi isi.. sy klik iklan dan follow blog ini ya..
    Semoga dimurahkan rezeki selalu.. have a nice day~

    ReplyDelete
  25. alahai mak oiii.. akak kalau cerita seram ni memang idok ler nengoknya.

    ReplyDelete
  26. rumah kentang ...huhuhhhhh banyak kentang kot

    ReplyDelete
  27. Replies
    1. bkn. hantu tu manusia tp direbus dlm bekas (tempayan) kentang

      Delete
  28. yang pentaning gua suka makan kentang

    ReplyDelete
  29. Cerita seram ni kdg2 syok juga klu menonton.. tngok time tengah hari ok sket :D

    ReplyDelete
  30. Kau ma.idok la.tbk cite seem Kat wayamg hubhh

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆