Bukittinggi, Indonesia: singgah Museum Bustanil Arifin

11:24 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

hari semakin gelap. kami sangka Am (our supir) akan terus bawa kami ke hotel. sebab tengok muka masing2 macam dah letih. mata diorang mungkin dah ternampak2 bantal dan katil.

tapi, sampai satu simpang, tiba-tiba Am masuk satu laluan. eh, nak ke mana ni? dalam hati anies mengagak, tak kan nak ke pusat bandar kena lalu jalan ni?

rupa2nya Am bawa kami ke sini. Museum Bustanil Arifin. hmm... sah2 yang ni memang tak masuk dalam itinerary.

plus, waktu melawat pun dah terlajak. kalau nak masuk, kami harus sampai sini sebelum pukul 5.00 petang. tapi sekarang dah hampir pukul 7.00 malam.

jadinya, tengok dari luar pagar jelah. pada masa sama, anies ingatkan cuma family anies je yang ada kat sini. rupanya pelancong lain pun ada juga. so, sekadar tengok2 je laa apa yang ada kat sini.

since waktu pun dah lewat, jadi gambar yang ada memang tak banyaklah. then, kalau korang datang ke Bukittinggi, selain Istana Pagaruyung, singgahlah ke sini juga. boleh belajar lebih mendalam selok belok adat dan budaya orang Minang. kalau pergi Negri Sembilan, tu belum cukup lagi untuk korang belajar tentang orang Minang ni 😁😁😁

main entrance... 

gigih masukkan tangan celah2 pintu pagar semata2 nak snap gambar ni 🤣🤣🤣 nampak luas kan kawasan museum ni? kaki2 IG mesti suka kawasan macam ni...

murah je tiket masuk museum ni. tapi tu laa.... dah sampai lambat... tengok dari luar je laa... that's okey. ada rezeki lagi ke Bukittinggi nanti, kami pasti akan singgah sini. insya allah...

okey tu je nak share hari ni...

thanks 4 reading...

p/s menghabiskan sisa2 BW...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

53 Your Words of Lo♥e

  1. Harga tiket masuk merah
    Hati termotifasi ingin singgah
    Ke Museum yang tampak ramah

    ReplyDelete
  2. Cantik la muzium dia...sayangnya tak dapat masuk kan..kalau tak sure bleh bergambar banyak2

    ReplyDelete
  3. Memang sejenis kegigihan snap gambar dari celah pagar, hehe.
    Banyak betul persinggahan si Am ni. Enjoyyy.

    ReplyDelete
  4. cantik betul tempat orang ni kan? heheheh :p jauh berjalan ni

    ReplyDelete
  5. Bestnya jalan2 Indon.....cheq ada plan nak pi Bali next year dengan member, harap2 menjadi la plan ni..😆

    ReplyDelete
  6. Bumbung tanduk lembu mmg tradmark bukit tinggi

    ReplyDelete
  7. Saya sama sekali belum pernah kesana
    Harga tiketnya murah sekali ya, tempatnya luas dan tampak indah pula.

    ReplyDelete
  8. Thanks for sharing! I loved travelling via you.

    ReplyDelete
  9. Museum Bustanul Arifin? Who is he? Apa ini museum untuk penghormatan pada salah satu mantan menteri?

    ReplyDelete
  10. Cukup menarik memang museumnya sekarang ketimbang 2 tahun lalu waktu aku kesana..😄😄

    ReplyDelete
  11. Todo se ve estupendo! Espero que tengas un buen día! ☃️☃️☃️

    ReplyDelete
  12. Ciiik... saya dah 9 bulan di sini malah gak tau ada ini. Nice info Cik. Insya Allah bakal ke sini deh.

    Btw paketnya belum sampai Cik. Apa ada masalah pada ekspedisinya yah

    ReplyDelete
  13. RUGI JUGA XDPT MUZIUM NI YA MESTI BANYAK KHAZANAH SEJARAH MINANG YG TERSIMPAN N DIPAMERKAN

    ReplyDelete
  14. Bukittinggi memang selalu terkenal dengan keindahan alamnya wisatanya dan makanan khasnya

    ReplyDelete
  15. Nice travelling. Setau saya museum ini sudah menjadi identitas kota setempat dengan koleksi baju adat buku-buku tentang Minang. Tentunya menambah wawasan juga

    ReplyDelete
  16. Takpelah, mungkin rezeki akan datang dapat masuk dalam museum pulak kan. Nampak cantik hasil seni bangunan muzium ni

    ReplyDelete
  17. Saya justru baru tahu museum yang satu ini.

    ReplyDelete
  18. Kapan ye aku bisa ke bukit tinggi, kayaknua tempatnyaa asik deh.. makasih sharingnya kak

    ReplyDelete
  19. Tengok gambar nak masuk muzium tu mcm masuk ke istana silam.. cantik tempat ni.. menarik.

    ReplyDelete
  20. Apa la supir nim ajak tempat yang dah tutup haha

    ReplyDelete
  21. Great post dear, so nice and interesting, love it!   

    ReplyDelete
  22. Cantik pula ambil gamdar dari celah pagar tu.. Kalau dapat masuk nie mesti bestkan Anies..
    Tak ada rezeki hari ini, moga suatu hari nanti berpeluang ke sini ye Anies..

    ReplyDelete
  23. Pintu gerbang tak tahan nengok nyer 😁😁

    ReplyDelete
  24. jom join GA
    https://budoxesquire.blogspot.com/2019/12/give-away-december-haro.html

    ReplyDelete
  25. semoga sampai niat untukberkunjung ke museum ini lagi bustanil arifin menteri koperasi di Indonesia jaman dulu

    ReplyDelete
  26. Ohh kami tak sempat ke muzium tu..

    ReplyDelete
  27. wah jadi penasaran ama isi dalamnya

    ReplyDelete
  28. masa ke Padang Panjang dahulu, abe kie menginap di ASKI (Akademi Seni Kerawitan Indonesia).

    ReplyDelete
  29. Great review and beautiful photos! :)

    ReplyDelete
  30. Beruntung juga dapat supir macam Am :)

    ReplyDelete
  31. Assalamu alaikum Cik.
    Alhamdulillah paketnya sudah kami terima. Sebenarnya sudah sampai pada hari Sabtu tapi saya baru berkesempatan mengambilnya pada pagi ini.

    Sekali lagi terima kasih sudah bersusah payah mengirim ke Indonesia dari Malaysia.

    Barakallah ut Cik Anies dan keluarga

    ReplyDelete
  32. Murah sekali tiket masuknya,..sayang waktu dah lewat jadi tak bisa tengok kedalam museum ya

    ReplyDelete
  33. https://www.jejakbede.online/2019/12/senangnya-dapat-hadiah-dari-cik-anies-blogger-Malaysia.html
    Maaf saya menaruh link aktif

    ReplyDelete
  34. alahai seronoknya sis anis pergi ke sana.

    ReplyDelete
  35. Kakak, tiba-tiba diajakin ke Museum Bustanil Arifin dong... Hehe... Padahal sedang lelah ya? Tapi, akhirnya terbayar dengan museumnya yang bagus.

    ReplyDelete
  36. Yang paling aku sukai adalah tamannya
    Lebih suka tamannya daripada isi museumnya hahaha :))

    ReplyDelete
  37. baru berapa hari akak tak ke mari. tup2 dah ke Padang pulak dia. mak pak akak pun dah 2 kali ke sini. akak je tak pernah sampai lagi.

    ReplyDelete
  38. kesian juga dapat tengok pagar muzium sahaja.

    inilah kesan jadual yang tidak berkesan

    ReplyDelete
  39. Bumbung kebanggaan orang Minangkabau ngeh! ngeh! ngeh!

    ReplyDelete
  40. Semoga jika ada rejeki dan kesempatan dapat traveling ke situ. Aamiin

    ReplyDelete
  41. mmm... Jauhnya nak menapak masuk ke dalam...

    ReplyDelete
  42. Just checking on you.
    Have a great one :)

    ReplyDelete
  43. Teman pernah jejak kaki kat Bukit Tinggi, Malaysia je. Kat Indonesia nie belum lagi melebarkan tapak kaki teman nie kat sana...

    ReplyDelete
  44. gigih tp usaha tangga kejayaan

    ReplyDelete
  45. pernah sampai sini 5 tahun lepas.. fuhhh kenangan betul

    ReplyDelete
  46. demi gambar yang cantik memang kita akan sanggup buat apa saja hehe..

    ReplyDelete
  47. Area ni cantik.. menghijau je

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆