Seketika di Royal FLORIA 2019

10:09 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Menyempurnakan entry tertangguh bulan lepas...

bersambung dari SINI.

lepas bersarapan kat tepi tasik, anies pun terus gerak ke taman2 pameran. since dah berada dalam tapak pameran, tak payahlah nak risau hal lain. yang penting kena 'tawaf'' semua tempat sebelum pengunjung mulai ramai.

tengok jam, dah 9.30 pagi. means lagi setengah jam pintu akan dibuka kepada pengunjung luar. memandangkan hari tersebut merupakan hari terakhir FLORIA, jadi anies menjangkakan bilangan yang datang pasti berganda.

btw, cerita fasal FLORIA ni, kali terakhir anies datang masa FLORIA 2010 rasanya (boleh baca kat SINI). lepas tu memang tak jejak langsung. tapak FLORIA 2010 diadakan di hadapan Monumen Alaf Baru, Putrajaya. masa tu, ruang pameran tak besar mana pun tapi still meriah.

oh ya, lupa nak beritahu. tiket masuk ke FLORIA 2019 kali ni dah termasuk dalam goodies 5KM FLORIA Fun Run. so kalau korang tanya berapa harga tiket masuk, maaflah... anies tak tahu.

since tapak FLORIA 2019 ni agak luas, anies decide nak naik tram jelah. bayarannya RM5 per head. dan tram akan berhenti di tempat2 tertentu.

hmm... nak cerita apa lagi ek?

overall, FLORIA 2019 kali ni memang best sebab bertemakan bunga orkid. so bila dapat tengok orkid yang rare rasa jakun laa sekejap. hehehe...

insya allah ada rezeki tahun depan dan kudrat pun masih kuat, bolehlah terjah ke sini lagi.

p/s awas! gambar sangat banyak!!!!! tapi... sori kualiti gambar kurang memuaskan..

lanskap hasil creativity dari universiti2 tempatan...

laluan pejalan kaki berbumbung yang dipenuhi bunga-bungaan pelbagai jenis. kalau gatal tangan rasa nak petik je bunga2 ni 🤣🤣🤣

bolehlah dapat idea untuk buat kat kolam rumah jiran 🤣🤣🤣

Tasik Putrajaya yang tenang...

kreatif betul sangkut payung warna warni macam tu... payung siapalah agaknya diorang rembat, kan? 🤣🤣🤣

bayangkan tangga rumah korang penuh dengan orkid macam ni... bayangkannnn....

kalau teringin nak naik bot kat Tasik Putrajaya...tu harga bayarannya...walaupun tak reti baca Bahasa Arab tapi tengok nombor boleh faham, kan? 🤣🤣🤣

ni lah tram yang anies naik tu... kalau yang tak berbumbung tu (sebelah kiri tram) tu mahal sikit...

syok wooo ambil angin segar dari Taman Botani dengan tram...

kalau lapar jangan bimbang banyak food truck disediakan...

jom kita tengok apa yang ada kat atas tu...

ada replika rumah tradisional Johor...

rumah ni dibina semata2 untuk FLORIA 2019 tau!

syoknya kalau dapat rumah kayu sebiji macam ni. tapi as you know rumah kayu sekarang lagiiiiii mahal dari rumah batu!

lanskap belakang rumah Johor...

lanskap depan jam matahari...

lanskap dan laluan ke jam matahari...

lanskap khas untuk pokok cactus... ada macam2 jenis cactus kat sini...

jom kita lawan giant chess!

lanskap milik Majlis Bandaraya Shah Alam...

replika bangunan yang diperbuat daripada jaring besi...


gerai buah-buahan pun ada...

penat berjalan boleh singgah beli air...

booth menjual pelbagai jenis anak pokok hiasan...

bila serimbun buluh macam ni ditanam nampak cantik. tapi kalau jadi macam ni kat belakang rumah, rasa nak tebang je 🤣🤣🤣

malas nak jalan? okey, boleh try basikal ni...

lanskap dari negeri Terengganu...

gerammmm je tengok orkid kat sini

kalau buat lanskap macam ni mesti kena mengata dek orang kampung 🤣🤣🤣

ikan laga pun ada jual juga...


lanskap milik Majlis Perbandaran Sepang...

replika mini Avani Sepang Goldcoast Resort... comel je

nah! map Taman Botani...

lalu je tapi tak masuk pun

since agong kita berasal dari Pahang, so ia menjadi lanskap terbesar dan terletak paling dekat dengan pintu masuk...

sebelum balik, singgah booth jualan...

nak bunga hidup or bunga mati, semua ada dijual di sini...

rasanya dah murah sangat dah harga ni...

bonsai...yang memang cantik dan mahallllll

dah datang takkan tak nak beli kot? cukuplah dua batang pokok orkid ni...


tu je lah perkongsian di hari Jumaat. happy weekend guys!

p/s sikit je lagi nak habiskan BW

thanks 4 reading!

daaaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

55 Your Words of Lo♥e

  1. Kalau pi nie.. Mau gila tengok bunga👆👆

    ReplyDelete
  2. Kan best kalau umah kita cam ni... Dikelilingi 🌹🌷🌷🌼🌼💐💐

    ReplyDelete
  3. bestnya gi pesta flora. dpt snap pic berlatarbelakangkan bebunga yg cantik2 belaka...

    ReplyDelete
  4. waaa segar liat bunga2 cantik. Cik saya suka liat miniatur Avani Sepang. Pasti aslinya lebih indah lagi yah

    ReplyDelete
  5. This garden is so great and fantastic!

    ReplyDelete
  6. menarik juga floria ni ye.. tak pernah pergi

    ReplyDelete
  7. I really thank you for the valuable info on this great subject and look forward to more great posts. Join Origin Access Premier and get sims 4 news Digital Deluxe, Dine Out Game Pack and Kids Room Stuff Pack to create new stories. Plus, get access to a library ..

    ReplyDelete
  8. Sukalah tengok flora macam ni. tapi itulah lepas dah habis baru ada masa free..huhu..tak pernah pergi lansung.

    ReplyDelete
  9. Cantik sekali kak view nya.. cool! jadi mahu ke sana juga

    ReplyDelete
  10. cantik juga tempat nie..

    boleh memenangkan fikiran ketika runsing

    ReplyDelete
  11. Port cantik. Kaki instagram mesti suka. Sambil tengok flora kn

    ReplyDelete
  12. ya allah haritu mmg plan nk p tp suami sis keje geram jer rs huhuu lawaaaaa

    ReplyDelete
  13. Un servizio fotografico bellissimo, un posto da visitare.
    Buon sabato.

    ReplyDelete
  14. amboiiii..banyak gambar tu. akak tak pernah langsung ke sini. tgk kat TV je lah.

    ReplyDelete
  15. Banyak fotonya, jadi mudah terbayang nih sama suasananya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mas, suasananya sangat2 tenang dan mendamaikan

      Delete
  16. indahnya bila sekitar kita dipenuhi bunga cantik macam ini terasa sangat indah dipandang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau join run mungkin tak sampai finish pula masa habis nak ambik gambar je

      Delete
    2. tak habis lari nanti tak dapat medal, mas ;-)

      Delete
  17. Klu berjln dkt sini mmg penat dan makan hari juga, tapi berbaloi.. seronok tngok kreativiti yg diketengahkan dan boleh jadi idea dan inspirasi juga kan.. menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang suka bunga memanglah tp yg dtg ni lbh suka bergambar hehehe

      Delete
  18. Selalu bila tahu akan ada Floria rasa teringin nak pergi tapi asyik tak sesuai dengan situasi Zumal je 🤭

    ReplyDelete
  19. SubhanaAllah.. cnatiknya lanskap yang ada.. Memang menarik..
    Suka betul tengok bunga-bungaan ini.. Tambah orkid ini memang penuh dulu kat rumah arwah ibu.. hehehe..

    ReplyDelete
  20. Biar betul ni kat Floria, dulu pergi macam takde pape je. Cuma ada pokok bunga dengan burung kot tak silap..mantap dah sekarang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kt floria. skrg dah hebat tau. almaklumlah dah nk msk usia 10 thn (kalu x silap)

      Delete
  21. Alolo cantiknya tmpat ni tugi mama X gi

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆