Kek gula hangus / sarang semut sedap by Ummu Aimy Kitchen

11:42 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Kek ni anies order untuk makan2 raya haji. sebelum ni pernah order tapi kena reject sebab tempahan dah lebih limit.

so, bila WA sis Ummu Aimy, dia beritahu slot untuk raya haji masih dibuka. so, terus order 2 bekas!
hari Jumaat lepas kerja singgah Bangi untuk collect kuih. Alhamdulillah, dapat juga merasa kek sarang semut ni.

ni antara kuih favourite anies. makan sekeping memang tak cukup. masa kecil2 dulu, kalau pergi rewang kenduri kahwin, tuan rumah mesti sediakan kuih ni. bila minta mama buatkan, dia tak tahu. kalau kek buah kukus, no problem. laju je dia boleh buatkan. masalahnya, anies tak suka kek buah kukus!😁😁😁

kat gerai2 kuih tepi jalan, kalau jual memang menghampakan rasanya. lebih banyak rasa bikarbonat. kalau macam tu baik telan bikarbonat je! eee...geram betul perangai penjual macam ni.

okeylah, kalau korang nak order kek gula hangus yang sedap ni, klik link kat bawah ni ya!

IG Ummu Aimy Kitchen

tak sempat nak snap gambar lain. mana taknya. dapat je terus terkammak cik pak cik anies puji melangit kuih ni. diorang cakap, ni baru betul kek sarang semut. kalau potong nampak cantik je lubang2 tu. lepas tu bau butter kek buatan Ummu Aimy ni semerbak sebaik penutup bekas dibuka. warrghhh nampaknya kena order lagi ni!

lagi satu, selain kuih ni, Ummu Aimy juga menerima tempahan kuih-muih lain. so, terjah je IG di kat link atas tu ya!

p/s anies belum habis BW. dan satu lagi, anies  tak tahu kenapa ada sesetengah blog anies tak boleh masuk. korang tolong check ya. kalau korang dah tukar link ke... etc tolonglah update kat blog profile tu ya...kalau anies tak BW blog korang tu, maknanya anies tak boleh masuk blog korang. harap maklum.

thanks 4 reading...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

49 Your Words of Lo♥e

  1. kek pebret sy ni..
    bestnyeeeeee..

    ReplyDelete
  2. agak2 bila cik nor blh mkn kek sarang semut yang anies buat..hihi

    ReplyDelete
  3. Kek Gula Hangus nie kalau makan dengan ais cream vanila best betul...

    ReplyDelete
  4. Yummy, sedapnya....arwah ibu selalu buatkan dulu....renyah juga rasanya....

    Xyah la pos, meh cni meh, durian fresh pun ada....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok bln dpn sy dtg penang sy tuntut janji😆

      Delete
  5. sarang semut cantik nian terasa pingin makan semuanya kalau tak ingat sedang berpantang gula

    ReplyDelete
    Replies
    1. mkn je. lg pn x manis walaupun ada nama gula

      Delete
  6. sedapnya. ray suke kek gula hangus. payah betul nak jmpe skrg

    ReplyDelete
  7. Kalau aromanya semerbak, rasanya bisa enak nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terlampau enak, mas... kalau boleh nak makan hari2

      Delete
  8. Dulu try buat tapi tak menjadi sangat sarang🐜🐜 nyer😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg try ckp mcm ni jg cik tim. kn buat byk kali

      Delete
  9. lama tk mkn kek gula hangus...aritu makmertua ada dpt kek buah kukus sedap...sblum ni tk brp suka sbb tk brp sedap tp yg MIL dpt tu sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb jarang org jual tepi jln. org jual kuih muih yg mudah je

      Delete
  10. Sepintas mirip kue brownis.
    Tidak kebayang betapa manisnya nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama je ada gula tapi tak manis, mas. namun orang yang makan kuih ni akan bertambah manis mukanya hahaha

      Delete
  11. Wahh ini kue kesukaan saya,

    ReplyDelete
  12. Sarang Semut yg sedap ini mana mungkin makan sekeping cukup

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cakap sekeping sudah cukup, itu bohong namanya, mas hahaha

      Delete
  13. Kita pun tak suka kek buah.. tak boleh terima.. Kek sarang semut ini okay je.. dapat yang sedap macam ini memang puas hatilah kan anies.. puas rasa makan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu order 2 bekas je. kalau tak nak order 5 bekas hahahaha

      Delete
  14. aduh sedap nyer, anies :)
    kek legend ni.
    x mudah nak dpt kan sarang semut tu.

    ReplyDelete
  15. Kalau aku makan kue ini, aku bakalan tambah manis kak? 😁😁😁😁

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. dulu2 xde kuih moden, so dpt kek ni dah ckp happy😆

      Delete
  17. Tetiba craving pula bila tgk gambar gu

    ReplyDelete
  18. Sedapnya. Lama dah tak makan... dulu arwah mak selalu buat.

    ReplyDelete
  19. Sedapnya. Bukan semua menjadi nak buat kek gula hangus.

    ReplyDelete
  20. wahhh fav kek kita sama la kak anies!

    ReplyDelete
  21. Tengok pun dah tau mesti sedap ni.. nak sikit Anies :D

    ReplyDelete
  22. memang sedap mkn panas2.. lama dh mem tak bt kek ni

    ReplyDelete
  23. Namanya unik, kek gula hangus sarang semut, hi hi. Bikin penasaran pengen coba saja karena yang namanya kue adalah kesukaan saya.
    Saya suka kue tradisional semacam bika atau bingka. Yang karamel gitu sedap nian.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆