#PremiereWithBudiey #BudieyDotCom #ArwahTumbalNyai:Part Nyai

11:11 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Synopsis:

Rosmalina / Rosma yang bekerja di cinema mendapat panggilan bahawa neneknya sedang nazak. lalu dia bergegas pulang untuk menemui neneknya. meskipun sempat bertemu neneknya, tapi penemuan sebuah objek pelik di belakang kepala Nenek Nuroh selepas menghembuskan nafas terakhir membuatkan Rosma tertanya-tanya dan bingung.

sejak itu dia mula dihantui dengan pelbagai gambaran dan situasi menyeramkan. tambah menakutkan, anaknya Nayla didapati bermain dan bercakap bersendirian. apabila ditanya, Nayla memberitahu dia sedang bermain dengan Nyai.

makhluk seram itu terus mengganggu Rosma dan Nayla walaupun mereka terpaksa berpindah ke rumah Reno. disangkakan mereka akan selamat dari gangguan tersebut, rupanya makhluk itu menjadi bertambah kejam. Rosma enggan berdiam diri dan bersama Reno dia mencari punca sebenar mengapa 'Nyai' terus memburu mereka.

apa yang ditemui Rosma? adakah mereka akan selamat atau Nyai terus mengganas?

komen:

filem ini telah ditayangkan di Indonesia kira2 6 bulan yang lepas. dan filem ini juga merupakan sekuel pertama dan akan menyusul 2 sekuel pada masa akan datang.

bagi yang terbiasa dengan filem seram, mungkin mengharapkan elemen seram itu lebih dahsyat dan kejam. sayangnya, elemen tersebut kurang menyengat dan akhirnya panggung dipenuhi gelak ketawa.

pada mula anies mengagak para penonton ketawa disebabkan lontaran dialog tapi rupanya ia disebabkan scene yang dilakonkan dapat diteka / dijangka apa yang bakal berlaku. faham tak?

pun begitu, mesej filem ini dapat disampaikan dengan baik dan teratur. lazimnya filem trilogi ni, penerbit / pengarah banyak rahsiakan apa yang bakal berlaku. tapi untuk filem ini, once dah berlaku, then full stop. maknanya tak ada tanda tanya (dalam kalangan penonton) apa yang bakal berlaku pada sekuel seterusnya.

so, dari ⭐⭐⭐⭐⭐ anies beri ⭐⭐1/2. filem ini masuk pawagam seluruh tanah air pada 11 April 2019.

terima kasih budiey.com atas dua pass premiere ini. dah lama tak tengok wayang kat E-Curve ni. last tengok masa premiere filem KL Force.

yang ni selingan je ya. anies terjumpa kemudahan ni kat surau E-Curve. tiba2 rasa terharu dan berterima kasih kepada yang merekacipta peralatan ni. semoga pahala sentiasa mengalir buat si pencipta... eh, korang ada jumpa benda ni kat tempat lain tak?


trailer. credit video

maaf anies tak sempat nak BW sebahagian blog... maaf ya... time tengah sibuk ni, bertalu2 mesej masuk nak meminang😂😂😂😂😂😂 apply kerja..

thanks 4 reading

daaa...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

56 Your Words of Lo♥e

  1. wow..citer seram indo mesti best ni. takut pun takut..eh..ye ke?hihi

    ReplyDelete
  2. WAH FILEM SERAM YG MENARIK DI TONTON TU

    ReplyDelete
  3. Citer hantu yer👻👻
    Nanti nak tgk jugak ...
    Tempat wudu tue tak pernah jumpalagi laaa....semoga pahalanyer berterusan seperti air yg mengalir ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah harap semua masjid dan surau ada kemudahan ni

      Delete
  4. waaa..tak pernah lagi jumpa tempat wudhu' macamtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn sy rs perlu diperbanyakkan di surau2 awam dan masjid

      Delete
  5. Teman tak gemar sangat menonton cerita-cerita seram nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy kalau kena beli tiket tgk cerita hantu mmg x la hahaha

      Delete
  6. Dari bajet seram jadi gelak ketawa pula.. hadoii hehehee.. btw, tau dan tengok tempat wudhu oku tu.. beruntung pencipta tu dpt dunia dan akhirat, subhanallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah... sy mengharapkan jln ceritanya x sama

      Delete
  7. Oh, ini film produksi perfilman Indonesia, kak ?.
    Wwwwkkk .. aku justru tau setelah kutonton traillernya di artikel ini.

    Jujur, aku belum pernah tau judul film ini sebelumnya.
    Maklum aku jarang nonton bioskop.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mas. produksi dari indonesia... saya tak pasti adakah judulnya sama ketika tayangan di sana...

      Delete
  8. Ooh jalan ceritanya boleh dijangka..😅

    Waah bagusnya surau E-Curve ada facility yang macam ni untuk golongan khas, terbaiklah! 👏🏻😎

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... sy harap semua surau dan masjid di malaysia ada kemudahan ni

      Delete
  9. Kukira cerita horor dilihat dari judul nya
    Ternyata film hehe
    Judul nya arwah tumbal nyai seperti tak asing kulihat trailer nya seperti nya seru

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mas tapi horor nya hanya 40% sahaja hahahaha

      Delete
  10. Kalau tengok citer seram yang tak berapa nak seram memang kejanya gelak jerlaa. Hehe

    ReplyDelete
  11. Wah bestnya tiket free ye.. tapi mama takut nak tgk cite hantu Kat wayang.. eh baru teringat .. munafik 2 aritu ok je

    ReplyDelete
  12. uish...terbaca malam2 macam ni pulak...hahahahhaha!!! mencikkk ahhhh

    ReplyDelete
  13. wah video nya serem juga kak, bikin kaget aja kak anies :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nonton video ngak cukup mas. harus pergi bioskop. baru rasa serammmm

      Delete
  14. tempat wudhu di atas inovatif sangat.
    dari reviewnya, berarti filem ni kurang seram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya harap 1 hari nanti semua masjid dan musolla di seluruh dunia ada tempat wudhu' seperti ini

      ya mas, kurang seram hahaa

      Delete
  15. Boleh la nih ajak kawan nonton film ini, biar gak terlalu fokus kerja, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. sesekali kena relaks kan badan dan otak mas...

      Delete
  16. Wahhh mantul nih film indo yang ditunggu tunggu wyeheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya di sana sudah ditayangkan di bioskop akhir novermber tahun lepas. sedang menanti sequel ke dua...

      Delete
  17. Wah enak juga ya kak dapat tiket nonton film gratis, saya belum nonton film ini gak berani nontonnya hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala mbak dapat nonton film gratis hehehe

      Delete
  18. baru tahu saya kak ternyata ada toilet khusus ya untuk orang yang berkebutuhan khusus, luar biasa tempatnya bersih dan sehat ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun baru tahu mas... satu inovatif yang perlu ada di setiap masjid dan musolla

      Delete
  19. ahahaha akak dah dah tu tengok citer seram. isk !! cuba tengok cartoon pulak. hehehe..

    ReplyDelete
  20. Tempat amek wudhuk ke tu anies? Wah, canggihnya..

    ReplyDelete
  21. citer seram Indon meme menakutkan.

    ReplyDelete
  22. Sha memang tak tengok filem seram.. kikiki..
    Tapi yang Anies share sebagai selingan tu sangat menarik hati.. Tak pernah terjumpa lagi.. Bagus betul mereka yang mencipta kemudahan tu..

    ReplyDelete
  23. cb pon takut tgk citer seram tapi nak tgk jugak ...
    tempat wudu' tue patut di perluaskan lagi kawasan nyer

    ReplyDelete
  24. Filem seram Indonesia mesti real.. Tapi LZ tak berani tengok maklumlah penakut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tp movie ni x de laa seram mana pun ;-)

      Delete
  25. kadang2 tak seram tp tulah dewi persikkk ada mesti ramai tgk

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆