Nasi goreng traffic light

9:32 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Kenapa 'traffic light'?

sebab ada warna merah (fillet ketam), hijau (kacang buncis) dan kuning (telur). 🤣🤣🤣🤣

nasi goreng ni, kalau anies makan tiap2 hari pun tak kisah. bukan sebab sedap (sendiri masak kenalah puji kan... 😆😆😆) tapi nak sediakannya pun senang. dalam masa 10 minit je dah siap. janji semua bahan dah ada.

bagi anies, nasi goreng traffic light ni juga boleh bangkitkan selera anak2. budak2 kalau tengok makanan berwarna-warni, tentu diorang excited, kan?

so, korang boleh cuba resepi ni. mana tahu nanti time bersahur dah tak tahu nak masak apa, bolehlah cuba.

bahan2:
(kuantiti bahan bergantung kepada 'orang yang nak makan'🤣)

bawang putih
bawang merah
ikan bilis
kacang buncis
fillet ketam
telur
minyak masak
kicap (anies guna kicap Mahsuri Manis Pedas)
garam
serbuk lada hitam
sedikit air
nasi

cara memasak:

1. goreng ikan bilis sampai garing.

2. dengan minyak yang sama, tumis bawang putih dan bawang merah.

3. bila tumisan dah naik bau, masukkan serbuk lada hitam.

4. masukkan sedikit air diikuti fillet ketam dan kicap.

5. masukkan kacang buncis diikuti garam.

6. masukkan nasi dan kacau sebati.

7. ketepikan nasi dan pecahkan telur. bila telur dah jadi 'scramble' gaulkan sekali dengan nasi. siap.

8. makan bersama ikan bilis goreng.

waduhhh sendiri up gambar, sendiri yang terliur. tolonggggg

selamat memasak.

thanks 4 reading...

p/s BW sebelah petang nanti

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

57 Your Words of Lo♥e

  1. anies..bila nak mask nasi goreng utk cik nor. hehe.. anyway thanks for sharing..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas nk msk kn utk cik nor... asik janji nk dtg tp xdtg2 pun ;-)

      Delete
  2. Nampak pun sedap nasi goreng traffic light anies.. LZ suka nasi goreng moist camtu, nasi tak kering sangat tambah pula sayur dan accessories lain.. marvellous 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay tekak kita sama laa x suka nasi goreng kering2 ;-)

      Delete
  3. Jadi pingin buat nasi goreng ni, gara-gara lihat fotonya, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lupa masakkan untuk saya sekali hahaha

      Delete
  4. Nasi Goreng ini, baru di masak ya ? kalau dilihat penampilannya, nasi goreng ini sepertinya enak sekali. Kirimkan saya 1 piring dong Ke Indonesia ya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh pandai mas meneka ya... boleh. sila beri alamat untuk dikirim ke sana hahahaha

      Delete
  5. memang colourful.. Daya penarik kalau nak bagi anak-anak makan.. telur tu memang wajib ada dalam semua jenis nasi goreng.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. Woow!! Enak nih buat hidangan malam.. Dan resepnya juga sudah lengkap ditulis diatas. Ok mbak anies thanks sudah berbagi resep nasi goreng lezatnya...Karena aku hobi sama yang namanya nasi goreng..😄😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti bila masak buatkan untuk saya ya mas hahaha

      Delete
  7. Tiba-tiba nak makan nasi goreng lepas baca post ni.

    ReplyDelete
  8. Wah... Emang ya Kak. Seorang Mama itu wajib memiliki kemampuan memasak yang kreatif tapi mmenyehatkan. Kayak bikin nasi goreng traffic light gini, biar anak suka makan. Selalu menjadi mama yang kreatif Kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya. kalau tak rfeatif susah nanti. anak asyik minta makan di restoran saja hahahaha

      Delete
  9. Salam ziarah anies.
    Sis hantu nasi goreng. Tengok resepi anies ni terus kecur hehe

    ReplyDelete
  10. Kalau anak kos, kalau mau buat nasi goreng itu sepertinya ribet... .Hehehhee

    ReplyDelete
  11. Traffic light looks so yummy...with bilis and ketam.... I'll try this recipe with more bilis and slices red chili instead of ketam...is that still traffic light, isn't it?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang suka pedas boleh ganti cili merah. nasi goreng ni utk merka yag x mkn pedas ;-)

      Delete
  12. adoi !! terliur kite ha.. tapi tu la tu, kat rumah ni semua nak nasik berlauk.. jarang lah kite masak nasi goreng.. nanti ada masa boleh guna resepi anies ya..

    ReplyDelete
  13. tu nama sendiri bagi ke....hehe

    ReplyDelete
  14. Sungguh bikin saya merasa .. lapar lagiii ini, kak ... :)

    Jarang aku lihat nasi goreng ada sayur buncisnya, jadi penasaran rasanya seperti gimana.

    ReplyDelete
  15. nama masakkannya kreatif banget
    tapi saya cowok sepertinya harus ekstra keras buat masakan nasi goreng traffic light hehe

    ReplyDelete
  16. Unik banget namanya mbak. Saya kira namanya nasi goreng traffic light karena di jual di pinggir jalan di dekat traffic light. Salam kenal ya, dari Jambi - Indonesia ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha jauh imiginasinya...

      salam ukhwah dr malaysia

      Delete
  17. Awat entah cheq baca 'ikan bilis' tu sebagai 'ikan iblis'..astagaa 🤣

    ReplyDelete
  18. pergh..cukup mengiurkan ...

    memang boleh buat air liur berkecur

    ReplyDelete
  19. Hahahaha..masak sendiri angkat bakul sendiri. Bolehlah kan, nampak pun memang sedap tu. Pstt..hantar sini sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk tggu org puji payah baik laa sendiri yg puji hahaha

      Delete
  20. mmm... Lapar la pulak... Nice sharing... Boleh la cuba resepi nasi goreng traffic light nie...

    ReplyDelete
  21. ingredients dia semua kite suka. nasi goreng cemnilaaa sedap dari kadang2 kat kedai makan masak tah pape.. baik goreng sndiri dari bayar mahai2..

    ReplyDelete
  22. Mmg terliur tengok, especially bila blogwalking pagi2 mcm sekarang ni haha :D

    ReplyDelete
  23. Tampilan nasi gorengnya menggoda selera sekali nih, walaupun habis sarapan tapi baca postingan ini jadi lapar lagi

    ReplyDelete
  24. kat oversea tak masak pun... sedih tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada dapur lama dah berasap wpn kt iceland😆

      Delete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆