JomRun Away From Plastic Fun Run 2019

11:13 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Outdoor event kedua bulan Mac...

macam mana boleh ter'join' event ni?

sebab dia punya yuran penyertaan hanyalah RM25 sahaja. so, tunggu apa lagi? grab lah terus.

tambah pula lokasi event ni adalah di tempat yang sama di mana anies join Banana Walk November tahun lepas. (boleh baca kat SINI)

paling tak sangka, hari collect race kit jatuh pada hari anies join Zombie Run '19 (boleh baca kat SINI). maka lepas habis Zombie Run '19, terus terjah Majlis Perbandaran Sepang. Alhamdulillah senang kerja.

masa collect race kit, anies sempat tanya pukul berapa flag off. staf tu beritahu 7.30 pagi. so rasanya better anies pergi lepas solat subuh kat rumah.

kemudian nak ke Cyberjaya, guna highway MEX. ambil masa 20 minit je nak sampai. lagipun awal pagi. tak ada apa yang nak dikejarkan. kereta pun tak banyak. cuma seram sikitlah sebab laluan tu sunyi 👻👻👻👻👻🤣🤣🤣🤣🤣

sebaik sampai, terus park kereta kat Masjid Raja Haji Fi Sabilillah. tak sempat nak warm up, MC dah panggil peserta berkumpul di starting point.

tepat jam 7.30 YB yang turut hadir pun melepaskan para peserta.

kalau cakap fasal route, ia sama je dengan route yang kami guna untuk Banana Walk. dan seperkara lagi, sepanjang larian anies tak snap apa2 gambar pun. nanti ada je yang tak kena. hp tak boleh berfungsi laa... gambar gegar laa... macam2 hal.

oh ya, fun run ni tak ada kategori khusus. semua peserta kena lari sejauh 5KM. tapi bukan semua lari pun. yang berlenggang kangkung pun ada. masa anies nak balik (pukul 9.00) masih ada lagi yang berlenggang-lenggok menuju ke garisan penamat. aduyai... diorang ni sempat tidur ke tadi masa orang lain tengah sibuk berlari? hahahha

Alhamdulillah, cuaca pun baik. dan anies harap event seperti ini dapat dilangsungkan lagi pada masa hadapan demi kelestarian bumi kita. go green!

masih belum terlambat untuk kawan2 join event sebegini di seluruh Malaysia. macam mana nak join? klik sahaja di SINI. ada beratus event menungu kawan2 sepanjang 2019!

main stage. sila abaikan yang berbaju oren tu. event ni berlangsung sempena Car Free Day @ Cyberjaya. selain fun run, pelbagai aktiviti menarik lain turut dilangsungkan di sini. maaf gambar kelam sebab cahaya matahari terik.

running t-shirt. kali ni tak ada bib. cuma sticker kecil tu je yang diberi untuk di redeem dengan finisher medal selepas tamat larian. anies suka t-shirt ni sebab materialnya sangat2 lembut dan ringan.

masa ni belum start lagi. kami OTW ke tapak event. gambar gegar. grrr...

tinggal beberapa minit lagi sebelum flag off. memang ramai peserta yang join event ni. mungkin sebab bayarannya murah. hampir 1000++ orang kot...

usai acara larian... street soccer sambil berkain pelikat. ko rasa??

yang tak nak lari keluarkan peluh, boleh join aktiviti keluarkan idea dengan menggubah sayur-sayuran. dan seperti yang dijangka, aktiviti ini didominasi kaum Hawa hahaha...

para peserta sibuk bergambar dengan medal masing2. nampak gambar kelabu asap je kan? pada hal tengah terik ni. nak buka mata pun payah.

yang tengah beratur panjang (kanan gambar) tu nak beli air Milo. bukan Milo free ya...

lumba electric scooter. tapi yang join ni orang2 besar je... khabarnya YB pun join sekali tapi anies tak kenal mana satu YB hahahaha 

acara lari dengan batu bata... tapi masa ni belum start lagi...

anies malas nak duduk lama2 kat sana. tambah pula cuaca agak panas walaupun belum masuk pukul 9.00 pagi. lepas minum, makan pau (goodies), tinjau kawasan sekitar dan collect finisher medal, anies pun beredar... Alhamdulillah, selesai outdoor event kedua bulan Mac...

#misinakpakaikebayanyonyabelumberakhirwalaupunukuranpinggangsusut1cm 😆😆😆😆😆

okey, tu je perkongsian untuk hari ni...

daaaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

56 Your Words of Lo♥e

  1. comelnya medal dia.. apa2 pun tahniah anies sbb slalu join run. Jangan ajak cik nor sbb dia dah tua..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yg lg tua dr cik nor yg join dia relaks je jln2 x lari pun hehehe

      Delete
  2. terbaek.. meriah sambutan :)

    ReplyDelete
  3. Lawalah medal dia.. Oren gitu..
    Hahaha.. mujurlah dalam kain tu pakai seluar.. buatnya tengah lari kain tertanggal.. naya je.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dpt laa kitorg tgk free show hahahaha

      Delete
    2. Tak boleh bayangkan free show itu.. hahahaha..

      Delete
    3. haip! sapa suh byg kan? ;-)

      Delete
  4. Banyak juga fun run disana kak. Pingin nyoba juga ni, hehe..

    ReplyDelete
  5. Terang warna bajunya.
    Dari jauh dah nampak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa tp sy suka berbanding t-shirt kaler gelap

      Delete
  6. Wow, warna baju dia! :O Oren neon habis.

    ReplyDelete
  7. Comei sangat medal! Amboih panjang berjela hashtag dia hihi 😆😂

    ReplyDelete
  8. Banyak sekali peserta nya semangat antusias tak ada door prize kah
    Kalo disini mungkin namanya gerak jalan atau event jalan santai tapi event ini ada lari nya juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. door prize ada. cuma saya tak snap gambarnya

      Delete
  9. baju warna oren pun cantik..


    awak dapat no berapa..

    Nama awak Khairani binti yusop ye ( jangan siarkan )

    ReplyDelete
  10. Acaranya meriah sekali, kala dekat saja pastinya saya ikut. Saya kan hoby lari juga.

    ReplyDelete
  11. Laki kita handle program Fun Run kat sini, tengah fikir nak join ke tak. Tak pernah join lagi sesorang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. join laa bukan selalu kan dpt join program sebegini... boleh eratkan ukhwah sekali

      Delete
    2. Betul jugak tu..saya dah register wak. Yeyeh! haha..

      Delete
  12. acaranya menarik dan meriah, tapi Mbak Anies yang mana yach, saya lihat kok KUNING semua, heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya malu ambil gambar sendiri, mas... peluh di sana sini hahahahaa

      Delete
  13. Woww kak. Banyak banget pesertanya. Belom bsa bayangin lari 5KM. Huft cape bangt pasti.
    Ih itu medali kah atauapa? Lucu kak

    ReplyDelete
  14. Bagusnya Anies join event larian macam ni. Kalau saya pun jadi macam part yang berlenggang kangkung tu kut.. hahaha.. bukannya nak lari, tapi nak jalan je.. hahaha.

    ReplyDelete
  15. seperti biasa.. kite hanya menyokong kakak berlari dari jauh. hehe..

    ReplyDelete
  16. bagus la anies ni sbb mengamalkan cara hidup sihat. tiap2 bln masuk acara larian...

    ReplyDelete
  17. Finisher medalnya lucu, dan selamat mengikuti gaya hidup sehat

    ReplyDelete
  18. Wahh meriahnya.. bagus larian ni menggalakkan kesedaran umum ttg penggunaan plastik dan gaya hidup sihat. Banyak juga aktiviti sampingan, dan medal tu pun cute :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy mmg suka aktiviti yg melibatkn alam sekitar

      Delete
  19. Acaranya meriah sekali ya mbak Abies, tua muda juga ikut nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh mau lebih ramai lagi meriah😀

      Delete
  20. hahaha.. kelakar itu namanya bukan lari tp jln lemah gemalai sambil selfie

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆