London | Emirates Stadium = 'rumah' Arsenal

1:54 pm

✿...السلام عليكم✿

Bersambung dari SINI.

1st and foremost, entry ni ditujukan khas untuk blogger Salbiah Oxlade-Chambelin. dengan ucapan, selamatlah ko tak kena qiamullail musim ni kah kah!

masa terlalu awal untuk balik hotel. so, anies pun berkira2 lah nak pergi termpat lain sekitar London ni.

dok belek2 peta Underground, nampak Stesen Arsenal. wahhh... bagus ni! sebelum ni konon2 nak tengok Stanford Bridge tapi nan hado. tak jumpa langsung. so, kita carilah Emirates Stadium dengan harapan boleh jengah sekali Highbury Stadium White Hart Lane... ye lah tu... 😁😁

so, naik laaa anies Underground... terasa jauh jugak laa nak sampai... orang ramai makin kurang. takut juga kalau2 tinggal sorang je dalam gerabak tu. tapi muka buat2 maintain macho supaya tak laa jelas sangat rasa cuak tu.

lebih kurang  setengah jam, maka sampai juga anies rumah si Gooners ni. tapi sebelum sampai tu, kena laa menapak sikit. lebih kirang dalam 200 meter kot. suasana memang dah gelap. kawasan sekitar cuma rumah2 penduduk je yang diterangi lampu jalan. hujan masih belum berhenti. sesekali terdengar juga bunyi anjing menyalak. ceh, dah macam intro novel seramlah pulak!

jalan punya jalan... eh... cerita dengan gambarlah... tapi sebelum tu, sorry laa... gambar tak banyak. first sebab hujan and kelabu asap je. second, sebab tangan dah sejuk kaku nak snap gambar terasa perit ya amat. third, sebab area Emirates tu sunyi. tak ada orang. so, nak merayau lebih2 cuak laa juga.

pintu masuk Arsenal Station... sunyi sangat masa ni... yang ada pak guard je...

halaman Emirates Stadium... korang boleh judge sendiri laa betapa lebatnya hujan masa ni... sebab tu kelabu asap je gambar...

kalau minat sejarah, korang mesti baca dan sure punya laa score A untuk SPM nanti...

sebenarnya nak snap bangunan depan Emirates Stadium ni... tapi tu laa... hujan lebat...

boleh nampak? boleh teka? come on Sal... apa? Martin Keown? salah!
Thierry Henry? salah! 
Robert Pires? wrong! 
Arsene Wenger? teettt! 
Andrey Arshavin? mengarut... 
ni Tony Adams laa...

pintu masuk

anies sekarang berada di bahagian utara stadium... dipanggil The North Bank. kat stadium2 lain pun sama. ada 'gelaran' masing2. contoh macam kat Anfield, ada The Kop Stand, The Anfield Road. Kenny Dalglish Stand dan The Main Stand... ehem...

ada satu sudut kat stadium ni, memaparkan kata2 famous, baik daripada pengurus, pemain termasuklah penyokong Arsenal sendiri. contohnya macam kat dalam gambar ni:

I HAVE GIVEN EACH OF MY CHILDREN A MIDDLE NAMe BEGINNING WITH T: EMILY T AIREY, CHARLIE T AIREY AND OLIVER T AIREY.

fan ni merupakan Gooners merangkap kipas susah mati Thierry Henry...

anies terlupa apa nama jambatan yang menghubungkan jalan dengan Emirates Stadium ni...

ni kira macam pintu masuk laa... sebelum sampai korang akan nampak ni dulu. masa ni laa anies baru tau yang Emirates Stadium ni ada buat 'stadium tour' FOC. tapi korang kena sampai sini sebelum pukul 3 petang... aiiii kalau laa si Sal ni beritau awal2 kan senang!

last but not least... Sal, ceq dah sampai... hang bila lagi? kata Gooners sejati... kah kah! 

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

49 Your Words of Lo♥e

  1. bestnya, lama betul sejak last time pegi london. adalah 20 tahun kot.

    ReplyDelete
  2. WAH SAL MESTI SUKA BACA N3 ANIES NI

    ReplyDelete
  3. fuh.... tapi kalau sunyiiii ja, memang seram jugak =)

    ReplyDelete
  4. pegi stadium malam-malam, sorang takde orang memang seram anies oiiiii..

    ReplyDelete
  5. dah seminggu rasanya aku tak dapat masuk blog ko ni...apesal ntah...hari ni boleh pulak...thank God! ada hari tu ofis aku block sekejap beberapa blog yg aku suka masuk....grrrrrrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapa yg blok tu? meh sini nk lempang sedas 😀

      Delete
  6. member yg minat bola mesti teringin nk pi.. saya x minat bola.. hahaha

    ReplyDelete
  7. Wahhh menarik... untuk dpt smpi ke stadium ni.. best! :)

    ReplyDelete
  8. cikSal nnti pegi dgn wakk., hahar2 larikkkks

    ReplyDelete
  9. ala jeles nya. kite dah lama tak pegi london nun

    ReplyDelete
  10. Gooner sejati kena singgah ni. Hehehe...

    ReplyDelete
  11. Assalamu'alaikum,
    Tuan rumah ada tak ni? Saya datang singgah. Maaf lama tak menjenguk :)

    ReplyDelete
  12. Wowww! Gi rumah arsenal you! Patut amik gambo depan stadium gaya akimbo :)

    ReplyDelete
  13. coba datang ke stadion arsenal pas moment pertadingan liga preimer inggris, pasti bakal lebih seru lagi mbak

    ReplyDelete
  14. Peminat Arsenal kena baca ni la ya...
    Hurm... takde orang pun maybe sebab hujan kot

    ReplyDelete
  15. bestnya..teringin nak g sana.tapi memang nmpak hujan lebat smpai kabus dlm pic tu.hehe

    ReplyDelete
  16. Amboi..seronoknyaa jalan2... bilalah k wa ni nk sampai London

    ReplyDelete
  17. bestnyer travel stadium london tuuu., hehe2

    ReplyDelete
  18. omo baru tahu dia ada foc tour T.T

    ReplyDelete
  19. Haha...no problem since sekarang Ox is a Red!Murung betul Emirates, patutnya kau pergi time ada shooting Arsenal fan TV sambil angkat banner 'Wenger Out'. Bila kita nak gi Anfield ni?

    ReplyDelete
  20. tudia kak anies jejak kaki dah kat stadium arsenal.
    arsenal fans konfem stress + jeles tengok ni! hehe

    ReplyDelete
  21. Anis sorang aje ke hujan-hujan tu?
    Kalau akak benda-benda yg macam nak ambik peksa sejarah tu... ambik gambar aje bacanya jangan harap... heheh.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆