Bruxelles | Bienvenue en Belgique, Welkom in Belgie

2:22 pm

✿...السلام عليكم✿

Bersambung dari SINI.

hari berikutnya kami terpaksa mengucapkan selamat tinggal kepada Cologne. berat hati nak tinggalkan kota ni sebab tak habis tawaf lagi... tapi apakan daya... iti dan tiket yang dah siap beli dan kami kena akur juga.

oh, ya! baru teringat... kepada blogger Salbiah yang sekarang berada kat Stockholm tu, kalau ko rasa nak singgah Cologne sebelum balik Malaysia nanti, ko jengah2 laa blog ni ya! mana laa tau... ko boleh jumpa 'Marka Reus kat Cologne tu... 😎😎😎😎😎

okey, sambung balik.

sama macam sebelum ni, kami pilih kereta api untuk ke sesuatu destinasi.

jarak dari Cologne ke Bruxelles (Brussels) ni cuma 2 jam je dengan kereta api dan sama sebelum ni, pengangkutan yang kami guna ni amat2 selesa dan berbaloi2.

mmm tak tau apa lagi nak ditulis... layankan je laa ya gambar2 ni... kebanyakannya gambar2 sepanjang perjalanan.

cekidaut!

tiket kami. macam biasa, kami dah beli siap2. print out tiket dan nanti tunjukkan pada train inspector bila dah masuk dalam gerabak.

stesen kereta api Cologne.... arghhh  Auf Wiedersehen Köln 😭😭😭😭


gambar2 sepanjang perjalanan ke Brussels... kawasan yang bersalji ni, masih lagi dalam Jerman. bila dah masuk sempadan Belgium, kami dah tak jumpa salji lagi. tinggal pokok2 botak je... tapi view tetap mentennnn cantikkk... sorry laa sebahagian gamabr terpaksa kecikkan saiz sebab.. faham2 je laa kalau ambil gambar dalam keadaan bergoyang ni...










 yang ni pulak, gambar2 bila dah masuk sempadan Belgium... 






kereta api yang kami naik stop di Bruxelles Nord. then kami kena tukar platform untuk ke Bruxelles Centraal (BC). kali ni tak terkejar2 sebab platform pun tak jauh. dari info yang anies dapat, kalau korang turun kat sini, korang boleh naik mana2 kereta api untuk ke BC sebab BC adalah stesen terakhir...

stesen Bruxelles Centraal. Alhamdulillah... akhirnya sampai juga anies di bumi kelahiran pemain tenis favourite - Justine Henin... masa turun ni, tercari2 juga laa... mana laa Mignolet ni... dia kata nak tunggu... tapi tak muncul2... mmm... 😉😉😉

mem besar yang tak berapa nak besar😆😆😆

p/s kalau ada yang tertanya2 apa maksud title entry ni? maksudnya, selamat datang ke Belgium; dalam bahasa France dan Dutch. ini kerana bahasa rasmi Belgium adalah France dan Dutch manakala 1% bahasa Jerman...

okey... sampai sini je dulu...

thanks 4 reading...

to be continued..

daaa...


Yang Ni Pun Best Juga Taw!

39 Your Words of Lo♥e

  1. SELEPAS DI GERMAN KE BELGIUM PULA JAUH BERJALAN TU

    ReplyDelete
  2. Oh! itu maksud dia selamat datang ke Belgium patutlah ada welkom.

    Ok nak tengok later apa yang menarik di Belgie ;-)

    ReplyDelete
  3. dok dlm ketapi x terasa sejuknye kann.,

    selamat menyambut bulan ramadan., ;p

    ReplyDelete
  4. baca entry anies ni kan..yang bahasa melayu jer elok jer baca..yang part tempat tu..xthu nak sebut apa..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebut dlm hati je cik nor xde sapa bleh dgr ;-)

      Delete
  5. French and Dutch? No wonder when you wrote "Nord", it reminds me of the train station di Paris. French and Dutch ada banyak beza ke? And when they communicate, ada campuran bahasa ke between those two? Just wondering...

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu sy x pasti. brg kali ejaan sama tp sebutan berbeza...

      Delete
  6. cik sal.berjalan lagi....syoknya

    ReplyDelete
  7. Walaupun pokok tu dah botak tapi pemandangan masih lagi cantik kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap sbb jarang nmpk kt negara kita

      Delete
  8. Replies
    1. kalu kamera mahal lg meletop haha

      Delete
  9. terima kasih la...bawak angah mengembara..melalui cerita dan gambar pun jadilah..

    ReplyDelete
  10. salam Ramadhan al-mubarak awakkk

    ReplyDelete
  11. baru paham maksud tajuk entri anie nie.. hihi..

    ReplyDelete
  12. Jauh berjalan, luas pandangan...
    Gambar2 semua chantikk

    ReplyDelete
  13. Sayu je tengok2 permandangan sepanjang perjalanan mcm tu... seronoknya :)

    ReplyDelete
  14. hairan negara berjiran tp salji boleh jd ada dan tak 😅😅 pandai dh ckp dutch . jd dutch lady bertudung hehe

    ReplyDelete
  15. Salam ramadhan..jauh jln anies

    ReplyDelete
  16. perit tekak aku bersorak untuk anak patrick kluivert tapi sayang setan merah gak yang menang. Hamboi, ramai plak percaya aku betul dah smpai Stockholm plak karang.haha

    Mignolet dok tunggu depan gol tu.kalau beralih kang kena rembat ngan Karius.

    ReplyDelete
  17. selamat berpuasa nis... puasa pon dh ad yg tinggal. ermmm

    ReplyDelete
  18. lawa mem bergambar disnari cahaya matahari heheh

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆