Bangkok, Thailand: shopaholic abroad - Chatuchak Market

10:43 am

✿...السلام عليكم✿

Alhamdulillah... akhirnya sampai juga part ni... part terakhir jalan2 @ Bangkok... fuhhh... tarik nafas dulu... punya laa berkurun nak habiskan... macam2 hal...

apa2 pun anies harap2, segala perkongsian sepanjang kami kat Bangkok ni dapat memberi sedikit sebanyak tip, panduan etc untuk yu ols yang berhajat nak ke Bangkok kelak. yang dah pergi tapi masih kekurangan info, harap2 apa yang anies share kan ni dapat membantu yu ols.

okey, cerita terakhir a.k.a aktiviti terakhir sebelum kami balik Malaysia adalah... shopping!! dalam banyak2 shopping activity, part yang ni laa paling best sebab, first, banyak pilihan. second, boleh tawar menawar and third, kawasannya luas.

Chatuchak Market memang tak perlu diperkenalkan lagi. memang dah pemes sejak dulu kalau yu ols datang ke Bangkok ni.

cuma satu perkara je. jangan datang ke sini dengan berkenderaan sendiri. alamatnya berjam2 laa korang akan pusing2 kat situ semata2 nak cari parking. so, nak datang sini guna je pengangkutan awam yang ada. pastu bila tangan dah penuh pepandai korang laa cam ne nak adjust nak bawa naik train ke.. bas ke... teksi ke... hakak tak mampu nak tolong dek non kalau menshopping tak hingat dunia tu... 😂😂

salah satu pintu masuk... masa kami sampai ni kebanyakan kedai baru buka...

mercu tanda Chatuchak Market. in case korang tersesat ke kat dalam pasar ni, cari je menara jam ni. kiranya menara ni macam pusat (center) Chatuchak Market ni...

ni kat bahagian luar Chatuchak Market. pun penuh juga dengan para peniaga

memula anies ingat Chatuchak Market ni dalam bangunan macam ni... 

macam anies cakap tadi, kami tiba awal and banyak kedai / gerai tak buka lagi...

yang best pasal Chatuchak ni... ada macam2 barang termasuklah buah2an... durian pun ada tau kalau kena musimnya...

barangan kosmatik / kecantikan... memang tak payah cakap laa... merata2... pilih je nak yang mana satu... kalau pandai tawar menawar, korang bukan je dapat barang murah, siap dapat free gift lagi!

peta ni korang boleh dapat kat menara jam.. in case kalau tersesat laa... rasanya tak sesat kot... ye laa dah tenggelam dengan shopping bagai... 😂😂

puas bershopping, maka perut pun kena laa diisi... tak payah risau pasal makanan halal sebab restoran halal is everywhere... ni salah sebuah restoran yang kami singgah... resto ni pemes dengan kueh teaw sup bebola daging dia... macam pic kat bawah ni... 👇

ni laa dia... kueh teaw sup bebola daging... makan panas2 time perut lapar memang nikmat...

replika kat salah satu pintu masuk utama Chatuchak Market...

pic selingan je ni... masa ni dah sampai Don Muaeng Airport.. dah nak balik dah... beg masing2 dah kembung dengan ole2...

yu ols nak ole2 ke? tunggu ek...


okey... tu je cerita kami kat Bangkok. insya Allah ada rezeki nak datang lagi. Bangkok memang best and tak puas jelajah satu dua tempat je... bab makanan tak payah cerita laa... memang superb! so, ada yang nak gi Bangkok ke? kalau nak pergi ajak anies sekali ya!

daaaa....


thanks 4 reading.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

21 Your Words of Lo♥e

  1. WAH MESTI ANIES SHOPPING PENUH BEG TU

    ReplyDelete
  2. ramainya orang.. cemana nak heret barang bebanyak dengan orang cam tu.. huk2

    ReplyDelete
  3. kat siam, kalo tenok tiang letrik/telekom ke ape mesti berselirat kabel2 dorang kannn., hehe2

    ReplyDelete
  4. Seronoknyaaa shopping!! Seronok juga tengok buah2 yg pelbagai. Ada wat balik durian tak kak? Hehe

    ReplyDelete
  5. Part yang dapat free gift tu yang paling best... heheh.

    ReplyDelete
  6. saya part makanan tu memang nombor 1 kena timbang2.

    kalau banyak kedai makanan halal kira oklah...kalau tak mau kebulur oiii hehe

    ReplyDelete
  7. ya allah, panjang betul entri thailand ni ye, baguslah sis dpt habiskan

    saya punya entri jalan-jalan asyik tak habis je, cerita sekerat2 hehe

    ReplyDelete
  8. macam sedap jer kuey teau sup tu

    ReplyDelete
  9. uhuhu..bleh jadi rujukan nak ke thailand nanti..

    ReplyDelete
  10. Ramainya org... penuh.. happening! :)

    ReplyDelete
  11. wayar eletrik di thailand nampak agak serabut....

    ReplyDelete
  12. Made in Thailand !! tetiba jew teringat lagu nieee ;)

    ReplyDelete
  13. pernah pergi sekali bangkok.. naik flight dalam 2 jam pun serem dah.. hahahaha.. tp best la g bangkok..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆