Pecal jantung pisang

11:17 am

✿...السلام عليكم✿

Hari ni just nak share resepi je. nak sambung cerita JJCM kat Bangkok, memory card pulak sok sek sok sek...adezzz...

so, meh laa cuba resepi yang memang sedap tak hengat ni. nak buat pun senang je.

bahan2:

jantung pisang
kelapa parut
cili padi
belacan
bawang putih
bawang merah
garam
sehelai kain kasa(digunakan untuk memerah santan)

cara membuat:

1. rebus jantung pisang sampai empuk. bila dah empuk biarkan seketika.

2. bila jantung pisang dah sejuk, hiris halus-halus. macam mana nak hiris? alaa... macam korang potong / hiris kobis tu... tapi jangan laa terlalu halus sangat... sedang2 je...

3. tumbuk belacan, bawang putih. bawang merah dan cili padi. kalau nak extra pedas, tambahkan cili padi padi.

4. parut kelapa dan perahkan santan menggunakan kain kasa. ini bertujuan untuk mendapatkan santan yang extra pekat. kalau dah guna santan kotak tu, tak payah laa nak perah kan...

5. gaulkan hirisan jantung pisang dengan bahan2 yang ditumbuk. masukkan santan pekat sedikit demi sedikit. kalau suka pecal 'banjir' lebihkan santan. kalau tak, pandai2 laa agak2... lepas tu gaul rata bersama garam. SIAP!

pecal ni korang makan dengan telur asin or ikan kering or ikan goreng plus nasi panas2...fuhhhhh tak sedar, korang dah bantai 4 pinggan nasi! siyes!!


p/s BW petang nanti... nak settle kan yang mana patut dulu... sabaq nooo...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

28 Your Words of Lo♥e

  1. memang nampak sedap ni anies..kalau ada jantung pisang memang teringin acik nak buat.

    ReplyDelete
  2. SEDAP SGT TU UTK GU MKN THARI NANTI

    ReplyDelete
  3. terliur akak tengok gambar pecal tu, anis.

    ReplyDelete
  4. Sedapp. Penambah selera masakan yg macamni.

    ReplyDelete
  5. ya Rabbi...lama giler tak makan jantung pisang...sedapnya beb!!

    ReplyDelete
  6. xpernah lg makan pecal cm gini...setakat dengan ayam goreng biasa la...

    ReplyDelete
  7. TERLIUR KITA SUKA JNTUNG PISANG ..MKM TAK DE LAUK PUN SEDAP SBB JANUNG NI DAH SEDAP DAH

    ReplyDelete
  8. Ya Allah, sedap ni. Selalu buat. Mak la yg buat. Hihi

    ReplyDelete
  9. pecel? hahaha.. 1ft time dengan jantung pisang.. selalunya ayam atau lele je..

    ReplyDelete
  10. Mrs. A pun suka makan gulai jantung pisang.
    Tapi nak masaknya tu tak suka ngeh!ngeh!ngeh!

    ReplyDelete
  11. OMG...rare dah sekarang nak dapat pecal jantung pisang...sedap ni

    ReplyDelete
  12. Tak pernah mkn jantung pisang.
    Apakah rasanya?

    ReplyDelete
  13. cikna panggil ni kerabu pucuk pisang xde nasi pun boleh balun semangkuk... klu mummy cikna xbuh kelapa parut&cili api gantikan dengan kerisik&cili besar.....;-)

    ReplyDelete
  14. wahh apa tu..huhu.xpenah tgok.. =D

    ReplyDelete
  15. Ini antara feveret saya.. saya mmg suka benda2 mcm ni.. sedapnyaaaa...

    ReplyDelete
  16. Tak pernah lagi saya cuba makan pecal jantung pisang. Tapi bila tengok gambar memang nampak sedap. Huhu.

    ReplyDelete
  17. saya pun baru je 1st time dengar jantung pisang buat pecel...

    ReplyDelete
  18. Hurmmmm terliur tengok pecal jantung pisang ni, terasa macam pedas..

    ReplyDelete
  19. Wah..terasa lama x mkn jantung pisang

    ReplyDelete
  20. Terliur sy tengok, wuu sedapnya tu...

    ReplyDelete
  21. nampak mcm sedap.. tp tak reti makan.. hehehhe

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆