Ratchaburi, Thailand: Damnoen Saduak Floating Market

10:00 am

✿...السلام عليكم✿

Sambung lagi cerita jalan2 ke negara Gajah Putih ni... bagi yang ketinggalan ketapi, dipersilakan klik2 tanpa waswas okey!

Thailand 1
Thailand 2
Thailand 3
Thailand 4
Thailand 5
Thailand 6
Thailand 7
Thailand 8

kalau sebut pasal floating market ni, memang banyak. boleh dikatakan hampir setiap negeri dalam Thailand ni ada floating marketnya sendiri.

dan nak ke Ratchaburi ni... alahai... memang jauh! nak dekat dua jam! punya laa jauh semata2 nak tengok orang berniaga dalam bot 😅

kami sampai kat Ratchaburi masa tu hujan renyai2... bimbang juga laa... mana tau masa tengah naik bot tu tetiba hujan... arghh... dah laa sejuk, kena hujan lagilah bertambah sejuk!

kata cek Wan, floating market yang kami terjah ni sebenarnya floating market yang sengaja didirikan untuk tarikan pelancong. so no wonder laa, banyakkkk bas2 pelancongan kat sini dan muka2 yang naik sampan tu pun tak de langsung muka orang tempatan. 😅😅

well, silalah layankan gambar2 yang ada ni yek!

cari banner ni kalau korang dah sampai sini...

since hujan, maka pengusaha bot sibuk mendirikan payung. nasib laa kalau dapat payung koyak. oh ya... satu sampan muat 6 orang...

masa ni baru bertolak. mereka dah pesan siap2, JANGAN PEGANG TEPI SAMPAN. NANTI BILA SAMPAN BERGESEL... hah... ada yang OKU sekelip mata je nanti...

konsep membeli kat sini senang je. korang arahkan je pemandu sampan tu. kat mana2 kedai. cakap je, stop! stop! then pemilik kedai akan 'kait' bot korang dengan galah yang macam korang kait buah tu... 😅😅 pastu bermulalah sesi membeli belah. cuma yang tak berapa best bagi anies kat sini, payah sikit laa nak tawar menawar tu. unless korang beli dalam kuantiti yang banyak. pastu, harga dia mahal sikit banding beli kat tempat lain...

nampak anjing comel ni...

antara kedai yang ada kat bawah jambatan... macam2 barang2 perhiasan rumah... naik juling menengoknya!

geram je tengok buah nona ni... kalau korang nak beli buah2an... tu no problem laa... kalau nak beli makanan, cari je penjual yang pakai tudung or yang tulis halal siap2 kat sampan dia tu...

jangan tak tau, sungai pun ada simpang 4 tau! masa ni bot kuning tu tengah lalu dengan lajunya 😅 so lepas dia lalu, apa lagi terumbang ambing laa bot kami ni sebab gelombang bot kuning tu (bot kuning tu guna enjin)

kemain excited! macam tak pernah jumpa... padahal....

jauh juga bot yang bawa kami ni. dia tak kira masa or berapa jauh kita nak pergi. selagi tak habis shopping, selagi tu laa ko dok terapung atas bos ni 😅😅

ni pic masa kami sampai. deretan teksi pelancong. bahagian depan floating market ni ada restoran. jangan bimbang, ada restoran halal kat sini. tapi anies tak snap sebab masa tu tengah sakit perut... haiii... benda yang paling tak suka bila time nak berjalan ni... seksa!

kami naik je bas, hujan pun turun. sebenarnya anies nak snap rumah tauke floating market ni... tu haa... nampak tak banglo kat belakang tu?

berswafoto itu wajib! pepandai je ko ek!!

thanks 4 reading!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

22 Your Words of Lo♥e

  1. Bestnya jalan2...
    Pinjam spek boleh?

    ReplyDelete
  2. macam best aje anies, shopping 'bersampan' tu. memang tak bestkan kalau berjalan sakit perut.

    ReplyDelete
  3. konsep shopping tu menarik, yang tak menarik paert harga.. huk2

    ReplyDelete
  4. Pengalaman shopping atas boat.. Wee unik dan nampak macam best je. Cuma untuk Reen, kurang selesa bila lama2 atas boat..

    ReplyDelete
  5. APA YG DIBELI KAT FLOATING MARKET TU ANIES..BNYK JUGA PILIHANNYA.

    ReplyDelete
  6. seksanya nak shopping atas sampan..hihi

    ReplyDelete
  7. saya kalau hujan, walaupun renyai2 memang takut nak naik boat erkkk serammm

    ReplyDelete
  8. ko beli apa Anies...ce share hasil tangkapan

    ReplyDelete
    Replies
    1. x beli apa2 pun...tgh skt perut ms ni

      Delete
  9. seorang berapa rm ek?
    boleh ke kita masuk kat dalam kedai pilih barang? ke pilih yang kat luar kedai je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. naik bot ni da termsk dlm pakej. kita x msk kedai, cuma tunjuk je brg yg kita nk nnt dia ambilkan...

      Delete
    2. Oh dah kira sekali dlm pakej, bestnyer...oleh try nnti nih

      Delete
  10. Ni yang buat rasa nak gi Thailand.. Hehehe..

    ReplyDelete
  11. Banyak entri Thailand yang saya missed ni,...kena baca dari mula gamaknya 😊

    ReplyDelete
  12. bestnya anies..dapat naik sampan sambil shopping..rambang mata tengok barang2 tu..tapi yang tak bestnya keselamatan tidak dititikberatkan.. bahaya la naik sampan tanpa pakai life jacket! huhuhu..

    ReplyDelete
  13. gambar paling bawah tu yang mahal sekali...air tu mcm keruh je...kelabu mata yg banyak barang tu...semua nampak cantik jer...

    ReplyDelete
  14. Teringinlah nak ada pengalaman soping atas bot cenggini.
    Bilalah nak pergi ni?
    Hurm... tapi macam tak sesuai untuk orang mabuk laut eh! tapi ni sungai

    ReplyDelete
  15. menarik....nampak rendah sangat sampan dan level air...hehehe

    banyak membeli tak di floating market ni

    ReplyDelete
  16. kalau dh nama Thai mana2 daerah ada market terapung hehehe. wajib singgah kalau ke sana. ermm payung koyak pun jd lah dr tak ada lansung.

    ReplyDelete
  17. merasa anis pergi semua ni.. seronoknya laa

    ReplyDelete
  18. wahh bestnya shopping floating market ni.teringin sgt nak pergi

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆