Hang Tuah Center / Perkampungan Hang Tuah @ Kg. Duyong, Melaka

1:43 pm

✿...السلام عليكم✿

Masa tengah delete2 file dan gambar yang tak berkenaan dalam pendrive, tetiba jumpa gambar ni:

ni gambar tahun lepas. sebenarnya dah 2-3 kali juga laa anies datang ke sini. tapi masuk 'dalam erti kata sebenar' baru sekali je. tu pun sebab bawa cikgu (penulis buku teks) jalan2 ke sini.

bagi yang nak datang ke sini, lokasinya senang je. kalau pernah pergi PERIGI HANG TUAH, then yu ols sure jumpalah tempat ni sebab ianya terletak kat belakang perigi Hang Tuah je. kena jalan kaki sikit laa... bayaran masuk pulak RM5 / per head (dewasa) dan RM3 (kanak-kanak)

apa yang ada kat HT center ni? macam2 ada... kalau yu ols minat tentang sejarah Melayu, then inilah tempatnya. nak kenal siapa Hang Tuah dan sahabat2 nyer... jemputlah datanglah ke sini. 

selain tu yu ols boleh jelajah dan hayati seni bina rumah Melayu Melaka (ada 5 buah) yang dinamakan / ditujukan kepada 5 sahabat -Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Lekir, Hang Lekiu dan Hang Kasturi. Setiap rumah mempamerkan pelbagai item / tema yang berlainan. pendek kata memang berbaloi laa RM5 yang yu ols laburkan tu...

ceh! ayat kemain lagi! dah macam promoter HTC je hahaha...

sayangnya kami 4 orang je, kalau tak, boleh cop sorang satu hero Malaya hahahaha...


dibuka dari 9 pagi hingga 5 petang setiap hari.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

16 Your Words of Lo♥e

  1. Last saya pergi Duyong, 10 - 12 tahun lalu. Masa tu ada perigi hang tuah je :)

    ReplyDelete
  2. teringat zaman sekolah selalu dalam rumah merah, merah represent Hang Tuan

    Manakah terletaknya kekuatan Hanag Tuan...eh :p

    ReplyDelete
  3. Lama betul dah tak datang sini.
    Bawa anak-anak bagus jugak nih!

    ReplyDelete
  4. Dulu Reen pergi perigi hang tuah.. Rasanya tak ada lagi tempat ni. Lgpun.. Last pergi masa sekolah. Berbelas tahun dah. Hihihi

    ReplyDelete
  5. ala anies..asal tekan jer kuar iklan..
    akak tau mesti anies cop yg tengah sekali..hihi

    ReplyDelete
  6. sometime seronoknya jgk segarkan diri dgn sejarah2..untuk kita jd lbh menghargai negara kita...

    ReplyDelete
  7. CB tak pernah jejak kan kaki nyer di sini , lalu jer kot tak pernah singgah , kena pi juga kan , CB minat sejarah lor

    ReplyDelete
  8. P melaka dulu lom sempat singgah sini

    ReplyDelete
  9. Wahh bagus ni... saya baru tau Anies... boleh singgah sekeluarga ni nanti. Thanks sharing ye :) :)

    ReplyDelete
  10. Kbtln masa anies post n3 ni, cikna ke melaka xtido sana g hari je...;-)

    ReplyDelete
  11. thanks anies sharing..gi melaka nanti singgah sini..

    ReplyDelete
  12. lawanyaaaa candid tu. heheheh. belum pernah jejak walaupun smpai melaka

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆