Kacau dodol di 1 Syawal

11:53 am

✿...السلام عليكم✿

Tak tau nak up entry pasal apa hari ni... nak cerita pasal raya, gambar raya pun nan hado... snap2 pun untuk tatapan diri sendiri walaupun tahun ni ramai je yang balik kampung... boleh je buat #photoshootraya tapi...

tu laa pasal... lazimnya benda yang tak di plan, akan menjadi dan benda yang di plan dari awal2, sampai masanya tak jadi juga...

gitu lah kisah yang terjadi pada dodol 1 Syawal ni... eceh, cam sengal je intro nyer...

kalau orang lain, kacau dodol ni biasanya seminggu sebelum raya, tapi kami ni terbalik.

petang 1 Syawal, disebabkan masing2 dok menternak lemak (tak pergi beraya), entah macam mana terbit idea nak kacau dodol. padahal dodol yang sedia ada dah buat dah. tinggal nak masuk perut je...

lepas campur tolak darab bahagi, akhirnya ramai yang setuju nak kacau dodol. tapi dengan satu syarat. semua kena tolong. tak boleh sorang je yang dok kacau yang lain tolong tengok je... no no no!!

dalam 2 jam lebih juga laa nak sediakan bahan termasuk pergi ke pekan cari gula. nasib baik laa ada kedai bukak pada 1 Syawal.

gula dah dapat, kelapa dah ada, cuma tinggal nak parut and perah je.

tup tap tup tap... santan dah siap perah tinggal nak naik atas kuali je.

since nak buat dodol ni dalam kuantiti yang cukup2 makan je, makanya kuali yang kami guna ni pun comel loteh je orangnya... boleh laa nak muat +-5kg dodol...

masa ni dodol baru je masuk dalam kuali. dah siap campur dengan tepung pulut... masa ni memang ramai yang rajin mengacau sebab dodol masih cair lagi... tapi........

bila dodol dah jadi macam ni, semuanya surrender! mana taknya! kena kacau non stop! kena pulak hari tu, di saat2 akhir, tetiba ribut melanda. lagi laa laju kami dok mengacau. sebaik sahaja kuali diangkat, hujan pun turun dengan lebatnya...

alhamdulillah... selamat dodol 1 Syawal kami... anak sedara, sepupu sepapat yang tak pernah tengok proses buat dodol, sengih sampai ke telinga. cit! macam dia laa yang dok mengacau dodol... padahal, tau nak makan je... hahaha.. yang tukang tulis ni pun 2x5 je... hahahaha

okey sekian... tu je bebelan untuk hari ni...

p/s jap lagi kami ada pot luck raya... mmm... #wadeheldietdiet

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

40 Your Words of Lo♥e

  1. Bestnya kacau dodol...
    Klau mak ngah kak nur..kacau dodol dlm unah lg dasyat huhu..
    Apa2 pun perlu kerjasama..baru menjadi

    ReplyDelete
  2. Dodol ni part mengacau nya bila dah likat ramai yg serender Anies..
    Tapi part makan semua laju..
    5 kg pun tak cukup hehhehe..

    ReplyDelete
  3. Wahh, tak pernah jgak buat dodol. Hebatlah family akak siap blh buat dodol on the spot lagi.. hihi

    ReplyDelete
  4. wow. pernah dengar la juga susah nak mengacau dodol. nak makannya senang la. hahaha. nasib baik sempt

    ReplyDelete
  5. letih hoi kacau dodol ....
    sedap mkn dodol tgh panas2 ... pak ngah sy mmg jual dodol so mmg byk pengalaman tgk org buat dodol ...

    ReplyDelete
  6. bestnye kacau dodol..
    xprnh merasa kacau dodol.. bse mkn dodol beli siap je.. hihi

    ReplyDelete
  7. Dodol ni memang kena masak kat luar la..kan??kalau masak atas dapur gas tu boleh terbaalik dapur..teringin nya nak makan dodol..

    ReplyDelete
  8. tak pernah tgk orang buat dodol hehe..pandai makan je..

    ReplyDelete
  9. Seronoknya kacau dodol! Baru meriah raya heheheh

    ReplyDelete
  10. Selamat Hari Raya, Anies.
    Maaf Zahir Batin :)

    ReplyDelete
  11. Wahh... puas makan dodol ni.. bestnya!! :)

    ReplyDelete
  12. Wahh... bnyk dpt kad raya... seronok.. Happy Birthday juga Anies... :) :)

    ReplyDelete
  13. Rasanya tak ada yang buat lagi kacau dodol 1 syawal ... ni kira boleh catit sejarah dodol ni hehehe.

    ReplyDelete
  14. Sedapnya dodol buatan sendiri...
    Zaman ada arwah ayah mertua dulu, rajin juga buat dodol ni.

    ReplyDelete
  15. salam..
    hai..SELAMAT HARI RAYA..
    yaya ada masa sikit..tu yang sempat BW kt blog blogger2 jap..heee
    apa khbar? =) wahh masak sdri dodol..? beshnyerrr =D

    ReplyDelete
  16. best la dapat buat dodol sendiri...ingat lagi masa duduk kampung...ada orang buat dodol lepastu bahagi sorang sikit...paku pun ada dalam dodol...

    ReplyDelete
  17. perh hebat...

    nak sket plisss..

    hi hi hi

    ReplyDelete
  18. lama dah tak kacau dodol ;)
    gindu zaman tue ...

    ReplyDelete
  19. Apa??? kacau dodol di 1 Syawal very the rare hiks??
    Kalau Mrs. A memang taklah sis...
    1 Syawal memang nak pi beraya jer... nak ferfiling retis pakai cantik-cantik jadi mem dilayan orang cenggitu

    ReplyDelete
  20. Masa arwah nenek saya sihat dulu, memang selalu juga buat kacau dodol ni. Pernah la juga merasa suasana mengacau dodol tu. Memang seronok tak terkata. Sebab tengok orang kacau aje. Hehe. Dia punya lagi seronok masa dapat makan dodol tu. =D

    ReplyDelete
  21. sedap dodol baru masak ..liat,liat gitu

    ReplyDelete
  22. mmg best leh buat xtvt camni..kacau dodol..bakar lemang...bru rsa feel raya

    ReplyDelete
  23. Suka makan dodol bila time tgh panas2 gitu.. sedapppp

    ReplyDelete
  24. aku pernah merasa pengalaman kacau dodol...best mmg best, tapi final stage tu, ya ampunnnn, semua lari wehhh, dodol dah start liat nak kacau...haha...

    ReplyDelete
  25. meriah tu.
    akak pun pernah merasa membuat dodol ni sebab mak abah buat jualan dodol dulu nak tampung kitarang sekolah.

    ReplyDelete
  26. Salam singgah petang Anies....bestnya kacau dodol....lama dah tak kacau dodol....

    ReplyDelete
  27. MD suka kacau yang first... hihi

    ReplyDelete
  28. Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin juga Anies..

    ReplyDelete
  29. syoknya dodol buat sendiri ...

    p/s: selamat hari raya anies. maaf lah kay kalau ada terkasar bahasa sepanjang komen kat sini :)

    ReplyDelete
  30. Kacau dodol yang likat tu baru best pengalaman raya. Kalau balik kampung kecik-kecik dulu nenek gagah tau kacau dodol. Kitorang sampai ke besar pandai makan je, hehe :D

    ReplyDelete
  31. leceh kan kacau dodol...tp pengalaman tu

    ReplyDelete
  32. xpernah kacau dodol tgk dodol. balik kg terus ngap makan. hahaha

    ReplyDelete
  33. mesin dodol nk beli kena postponed dlu. hihi

    ReplyDelete
  34. bubur asyura buat takkkk? ermm dapnya dpt mkn panas2

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆