Daging burger homemade

10:14 am

✿...السلام عليكم✿

Entry hari ni ada kaitan dengan apa yang kami buat semalam.

So, sesapa yang nak try buat daging burger homemade ni, hari ni sukacitanya anies nak share resepinya.

Insya allah, dijamin sedap. Eh, ni bukan anies yang self acclaimed ya... tapi opismet yang cakap  ;)

btw, sukatan resepi yang anies share ni boleh dimakan kira2 untuk 15 orang.

so, cekidaut!

Bahan2:

3 bungkus daging cincang (jenama Ramly)
2 ulas bawang besar Holland
6 ulas bawang putih
6 sudu besar serbuk roti
2 biji telur
2 sudu besar seasoning
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk lada sulah
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar garam halus


Cara membuat:

1. Hancurkan daging yang telah defrost.

2. Masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah dicincang halus. Gaulkan.

3 . Masukkan serbuk lada hitam, serbuk lada sulah, seasoning, garam halus, serbuk roti dan tepung  ubi. Gaul rata.

4. Masukkan telur dan gaul lagi sehingga daging boleh dibentuk. sekiranya adunan kelihatan 'lembik', tambahkan serbuk roti.

:: Untuk mendapatkan daging burger yang sedap dan berbau wangi, perapkan adunan di atas lebih kurang 2 - 4 jam.

:: bentukkan daging burger mengikut kesukaan.

:: Goreng / panggang di atas api yang sederhana. Sebelum diangkat, renjiskan dengan serbuk lada hitam dan seasoning.


Yang Ni Pun Best Juga Taw!

28 Your Words of Lo♥e

  1. TERIMA KASIH ANIES RESEPINYA...IZIN COPY YER.

    ReplyDelete
  2. woaaaaa kakak.. boleh la kalau nak order eh ? eheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh CT. nk berapa byk? bila? sila PM anytime ;-)

      Delete
  3. macam senang jer.. heheh boleh try ni...

    ReplyDelete
  4. yang penting lagi sedap dari burger stadium...hahaha

    ReplyDelete
  5. copy dulu resepinya... buat entah entah bila hehehe

    ReplyDelete
  6. salam kak anies !wah wah , senang senang! :) InsyaAllah boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  7. Buat sendiri lebih diyakini. Masalah skarang ni rajin ke malas je. Hehe :P

    ReplyDelete
  8. buat sendiri dijamin kebersihan dan jimat kan ;)

    ReplyDelete
  9. Bestnya. Geram tengok beef patty tu :)

    ReplyDelete
  10. Sedapnya. nak cuba jugak. Lebih terjamin kebersihannya.

    ReplyDelete
  11. Kena try juga nie, Zumal peminat burger ^-^

    ReplyDelete
  12. Bestnya daging burger homemade. Selalu tengok dalam Youtube je, nk buat sendiri malas, hehe. Tapi kalau 3 bungkus daging burger dapat untuk 15 orang makan, untung banyak tu..

    ReplyDelete
  13. yummy....bleh la rietta cuba nnti...dah lamer xbuat homemade nie...

    ReplyDelete
  14. Anies..izin copy ye....terima kasih..

    ReplyDelete
  15. mudahnyaa! boleh try buat..thanks anis

    ReplyDelete
  16. rajinnya anies.. kalau ada masa terlebih boleh cuba. heheh

    ReplyDelete
  17. Sib baik x tunjuk gambo lps d panggang...
    Nanges lah kitaaa

    ReplyDelete
  18. Haha... sempoi betui opis...
    Blh main masak2.
    Ada kerja kosong x?
    Nk anta resume ni

    ReplyDelete
  19. Aiza nak cuba buat juga kalau ada masa nanti..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆