Penang asam laksa instant

10:14 am

✿...السلام عليكم✿


Hari tu pergi ke Giant. Tengah2 cari barang, ternampak bungkusan ni. Mmm macam best je. Tengok harga, ada diskaun. RM5.99. Harga asal RM6.30. Alahaii.. ciput je diskaunnya. Fikir punya fikir, why not rembat sebungkus. Kalau sedap, boleh beli lagi. Kalau tak sedap, mmm kira ni yang first dan ini yang last! ;-)

Lepas beberapa hari barulah tekak ni nak try asam laksa instant ni. FYI, dalam bungkusan ni ada 2 bungkus mi dan 2 bungkus perencah.

Cara nak masak pun senang je. Didihkan air (sukatan air ikut kesukaan). kemudian masukkan perencah dan biarkan mendidih seketika. Lepas tu masukkan mi. tapi, anies tak ikut pun cara tu. mi, anies rendam dalam air panas buat seketika. Pastu tos kan then barulah dicampur dengan kuah.

Ni laa rupa penang asam laksa instant. Anies tak campur dengan bahan2 lain. Just letak telur rebus sebab nak tambah rasa.

Well, cam ne rasanya? Boleh dapat berapa bintang? Kalau ikut tekak anies ni, boleh laa kot rasanya perencah tu terlalu banyak letak belacan kot. So, bau belacan tu agak kuat. Maybe kalau yu ols campur sikit daging, rasanya lebih sedap.

Kalau nak diberi berapa bintang untuk penang asam laksa instant ni, anies beri 3***.


p/s just my two cent!

terima kasih banyak2 kepada blogger Farrah MF. tekezut tetiba dapat surat! what a surprise!! bila tengok isi dalamnya... lagi la tekezut! arigato Farrah!! senyum sampai ke telinga...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

22 Your Words of Lo♥e

  1. Dah ada yang instant eh? Ke dah lama? Haha.
    Nampak best jugak tuu. :)

    ReplyDelete
  2. Cepat dimasak sedap dimakan ye Anies..
    Itulah penangan instan..
    Segalanya cepat :)

    ReplyDelete
  3. hahah.. kalau macam tu.. better makan asam laksa kat kedai terus kan..baru puas hati

    ReplyDelete
  4. SEDAP TU ASAM LAKSA PENANG SEGERA...

    ReplyDelete
  5. sedapnya laksa..nyumm nyummm ^_^

    ReplyDelete
  6. Org bujang istant2 pun sodap gakkk.

    ReplyDelete
  7. Fidah tak makan asam laksa .tak berapa sangat..

    ReplyDelete
  8. owh.. ada jgk eh.. xpernah jmpe lg nih.. hehehe mcm meggi lak..

    ReplyDelete
  9. Salam singgah petang anies...nampak sedap jer kan...btw....tahniah anies dapat hadiah dari Farah MF...tak sabar nak tau apakah isi sampul tu..hihi

    ReplyDelete
  10. sekarang senang semuanya instant saja..

    ReplyDelete
  11. Ok jugak kalau nak cuba. Tambah sayur2 siket..

    ReplyDelete
  12. au makanan instant ni, susah juga nak mencari yang sedap kat tekak kita. Ada je yang terlebih terkurang. Mungkin paling kena kat tekak orang yang buat makanan instant tu kot, hehe :p

    So kiranya lepas ni dah tak beli lah penang asam laksa instant ni lagi?

    ReplyDelete
  13. wahh rajinnyer buat laksa penang instant tuu., hehe2

    ReplyDelete
  14. wa.. skrg dh mudah semuanya intsant.. tahniah dapat hadiah

    ReplyDelete
  15. nampak sedap tu.. tak pernah cuba lagi..

    ReplyDelete
  16. Sekarang dah mudah kan Anies... penang asam laksa ni paling syok makan panas2 time hujan petang... fuhh berselera...

    ReplyDelete
  17. Errr... mungkin megi asam laksa lbh sedap kot... hihihi

    ReplyDelete
  18. Slalu instant paste ni kna tumis skit... baru sedap...

    Beza nya x yh measure cili belacan segala. Hihi

    ReplyDelete
  19. ngeh3.. tudia terlebih belacan pun tau ehehe.. memang foodie ni =D

    ReplyDelete
  20. memang mee laksa ke tu? ... pernah try yang vits megi penang asam laksa, sedap kuah dia. nanti nak try yang ni lak :)

    ReplyDelete
  21. Senangnya sekarang dah ada yang instant.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆