Nama bayi perempuan paling popular di dunia adalah...

11:00 am

✿...السلام عليكم✿

Beberapa bulan yang lepas, kalau tak silap, ada satu artikel telah diterbitkan di UK dan menceritakan tentang 10 nama bayi lelaki pilihan dan daripada 10 nama tersebut, nama Muhammad telah menjadi pilihan ibu bapa untuk bayi mereka!

ianya bukan sesuatu yang mengejutkan kerana nama Muhammad sememangnya sudah menjadi pilihan ramai ibu bapa sejak empunya nama asal, Muhammad SAW dilahirkan pada kira2 1400 tahun yang lalu.

okey. itu tentang nama bayi lelaki. bagaimana pula dengan nama bayi perempuan? adakah nama bayi perempuan juga dapat diterima di seluruh dunia sama seperti nama Muhammad?

jika ya, apakah nama yang menjadi pilihan itu? adakah sesuai maksudnya merentasi sempadan negara, agama, bahasa, adat resam dan budaya masyarakat dunia?


masih ingat adik saya lagi? namanya Muhammad Eeman. kami panggil baby Muhammad. sekarang dah berusia 3 minggu ;-)

>>::<<

Daycares around the world have been inundated with Sophias. Or Sofias, Sofies, and even Zsófias. That's because the name Sophia, plus all its variations of spelling, is the most popular girls' baby name in the world, according to one expert.
Laura Wattenberg collected baby name stats from 49 countries around the world for Babynamewizard.com and found that some form of Sophia ranked first place in nine countries, second or third in 20 others, and hit the top 25 in two third of countries that report the popularity of baby names. 
And it's not just one religion, language, or culture: Sophia is tops in both Christian and Muslim countries, and in countries that speak 22 different languages. But it's important to keep in mind that many big countries like China and India don't report baby names, so while Sophia might be tops in the Western world, factoring in every country would definitely change the list. 
Wattenberg writes that it's unclear exactly why the world loves Sophia - sure, Sofia Vergara is famous and people love Modern Family, but parents aren't pointing to her as an influence. Some of her blog commenters point to the popularity of Sophie the giraffe, a favorite baby toy, though it's unclear whether the baby name or the toy name rose in popularity first. 
"It just blew me away that so many different languages and cultures would arrive at the same sound at the same time," Wattenberg told Live Science. "I guess that really says something about the way culture is transmitted today."
credit.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

27 Your Words of Lo♥e

  1. kalo dlm Islam, sophia ada maksud tak? cantik jugak nama tu,,

    ReplyDelete
  2. Princess Sofea the first...

    Haha... ada kartun lg weih...

    Punya nk kabo "sofea is de 1st ranking"

    ReplyDelete
  3. MUHAMMAD NAMA YG TERLALU INDAH N ISTIMEWA INSYA ALLAH...

    ReplyDelete
  4. permaisuri johor sekarang - Raja Zarith Sofia ., ;0

    ReplyDelete
  5. Sofia rupanya. Ingatkan Nur / nurul, hehe. Rasanya Malaysian je yang suka guna Nur / Nurul :)

    ReplyDelete
  6. Sofia? Oo. Baru tau. Orang kita pun ramai pakai nama Sofia. :)

    ReplyDelete
  7. saya suka cari nama anak dalam buku2 nama2 islam tu :D

    ReplyDelete
  8. Blognya menarik sekali. :)
    Mohon kunjungan baliknya ya.
    aldianfarabi.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. X de anak pompuan..kalau ada ntah2 letak nama sophia gak :)

    ReplyDelete
  10. Sofia bagi yang perempuan. Cantik juga nama tu.

    ReplyDelete
  11. boleh nama beza nama anak murid sekarang dgn zaman 10-20 tahun lalu..
    la ni..2,3 nama. tapi bila panggil nama tengah tak menyahut sebab nama belakang saja yang digunakan..heee

    ReplyDelete
  12. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  13. Ye betul anies...esok kt masyar nama muhammad dipanggil dulu.
    Dan dunia akan di pancung dulu di dpn musuh...hhaha

    ReplyDelete
  14. heheh...cumel beby tu senyum...anyway... welcome beby...

    ReplyDelete
  15. Sedap nama sophia tu.. Apa agaknya maksud sophia?

    ReplyDelete
  16. sofia eh? boleh di pikir2kan nama ni..best gakk!

    ReplyDelete
  17. sofia rupanya ... memang nama sofia ni sedap bunyinya, sesuai secara universal :)

    ReplyDelete
  18. baru tahu anies dapat adik baby ... comel sangat. adik peremuan tu pun comel juga :)

    ReplyDelete
  19. Sedap juga nama sophia tu anies....

    ReplyDelete
  20. anak sedara Ahlam pn ada 2 org nama ni.. sorang suffiyah n adik nya sofiya nama sama ejaan jer lain... hehehe

    ReplyDelete
  21. Sophia, Sofia, Sofea... sedap nama tu. Saya pun suka... terserlah imej feminisnenya... :)

    ReplyDelete
  22. orang Islam letak Muhammad nak dapat keberkatan..
    kalo ada anak lelaki nanti mmg akan letak Muhammad.. btw nape baby tu oooomey ngat neh !! geget mau..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆