13 jenis makanan untuk penjagaan mata

11:27 am

✿...السلام عليكم✿

Mata merupakan antara deria terpenting bagi manusia. Memiliki mata yang sihat sememangnya memerlukan penjagaan, sama seperti kita menjaga anggota atau deria yang lain. Cuba bayangkan apabila kita terkena sakit mata. Bagaimana rasanya? Amat perit kan? Rasa bagaikan biji mata mahu terkeluar terutama apabila kita menunduk.  Itu baru perihal sakit mata. Bagaimana pula bagi individu yang mempunyai mata yang sihat sebelum ini tiba-tiba diberitahu oleh doktor bahawa mereka akan kehilangan deria itu atas sebab-sebab tertentu seperti penyakit kencing manis yang menyebabkan penglihatan menjadi kabur? Pasti ianya satu hakikat yang begitu sukar untuk diterima bukan?

Jadi, untuk memastikan mata kita dapat dijaga dengan baik sepanjang hayat, maka kita haruslah 'memberi ia makan'. Sama seperti tubuh, mata juga memerlukan penjagaan agar ianya kekal sihat sepanjang hayat.

Berikut, ada 13 jenis makanan yang dapat membantu menjaga mata:


1.     acai berry
2.     Blueberry
3.     Brokoli
4.     Lobak merah
5.     Telur ayam
6.     Sayuran hijau
7.     Biji-bijian dan kekacang
8.     Daging merah
9.     Bayam
10.  Keledek
11.  Tomato
12.  Selada air
13.  Ikan salmon


Yang Ni Pun Best Juga Taw!

24 Your Words of Lo♥e

  1. Sedapnya acai berry & blueberry tu. :)

    ReplyDelete
  2. bila dah makin berusia ni , jadi rabun dekat lah pulak ... saya suka makan carrot mentah mcm rabbit ... hehehee

    ReplyDelete
  3. Banyak jugak yer..tapi kan selada air tuh ape ek?

    ReplyDelete
  4. ok..cantikkkk....telur ayam tu tiap-tiap hari Wa makan..:)

    ReplyDelete
  5. mata sangat berharga perlu dijaga kesempurnaan penglihatannya

    ReplyDelete
  6. Selada air tu macam mana rupanya eh?

    ReplyDelete
  7. selada air tu yg wonderpet makan tu ke

    ReplyDelete
  8. Banyak cara mudah nak jaga mata. Yang no last tu tak apa jika jarang-jarang aje makan. Yang lain boleh selalu. Kena masak lobak merah dan makan sayur hijau selalu. Terima kasih.

    ReplyDelete
  9. Makanan memang penting untuk kesihatan mata dan juga tubuh badan. :)

    ReplyDelete
  10. Terima kasih atas perkongsian Anies ^-^

    ReplyDelete
  11. Terima kasih atas perkongsian Anies ^-^

    ReplyDelete
  12. Ahlam pernah kena sakit mata selama sebulan lebih.. seksa sgt2 time 2... skrg memng takut bila mata nih nak kearah sakit...

    ReplyDelete
  13. tq for sharing...
    innershine pom boleh.. hehe

    ReplyDelete
  14. tq for sharing..
    innershine pom boleh... hehe

    ReplyDelete
  15. terimakasih berkongsi info..

    ReplyDelete
  16. All types of berries memang bagus untuk mata. Bagi mata shine and blink blink :)

    ReplyDelete
  17. Perkongsian yang bermanfaat.. lobak merah juga antioksida..

    ReplyDelete
  18. semua bagus2 n banyak khasiatnya ni

    ReplyDelete
  19. Tq atas tips ni sayuran yg ekin selalu mkn tomato,carrot,brokoli mesti ada hihihi

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆