Alkisah... nasi goreng

11:00 am

✿...السلام عليكم✿

Nasi goreng dan rakyat Malaysia memang tak dapat dipisahkan. Pagi, tengah hari, petang even tengah malam sekali pun kalau yang suka makan kat luar tu, nasi goreng tetap akan menjadi pilihan.

Siapa yang mencipta nasi goreng ni? Dan dari mana asal usul nasi goreng? Mmm kalau nak gali sejarah, memang tak laa at the end, nanti ramai pulak yang nak claim bahawa nasi goreng tu resepi tok wan dia laa, nasi goreng tu nenek moyang dia lah yang bawa ke Tanah Melayu, etc. smiley emoticon

Teringat satu cerita time study dulu. Seorang lecturer ni (berasal dari Afrika), ditanya tentang apa yang dia suka tentang Malaysia. Dengan spontan dia menjawab: Nasi lemak daun pudina! lepas tu, dia sambung cakap, Kalau awak semua nak tahu, banyak2 masakan, saya paling pandai masak nasi goreng!

Ada satu cerita lain, kalau tak silap pernah masuk Majalah 3. Seorang rakyat Bosnia yang pernah menetap di Malaysia, ditanya apakah yang disukai tentang Malaysia. Jawabnya, Makanan! Dan selepas kembali ke Bosnia, dia berjaya memasak nasi goreng dan dihidangkan kepada keluarganya.

Apa2 pun, yang penting kita tahu bahawa sepinggan nasi goreng dah cukup untuk mengenyangkan perut kita, rite? Ada kala, nasi yang digoreng dengan beberapa rencah sahaja, dah cukup membuka selera kita. Tu belum dikira nasi goreng yang dihidangkan bersama telur mata laa, telur dadar laa, ayam goreng laa etc.

Pun begitu, anies personally amat pantang dengan nasi goreng yang ditanak lebih awal. Contohnya, lebihan nasi semalam, digoreng dan dijadikan hidangan sarapan pagi / tengah hari / malam. For sure, lepas makan nasi goreng tu, anies akan menguap non stop sampai sengal rahang! Serius! Thats why kalau makan kat luar, anies prefer mi ke, sup ke etc. sebab nak mengelak menguap walaupun mata tak mengantuk lagi.

Okey tu je bebelan hari ni kalau nak tambah apa2 info tentang nasi goreng, komen je kat bawah ya!

sarapan pagi tadi... nasi goreng biasa + telur mata + teh 'o'. alhamdulillah... kenyang...

nasi goreng London nama diberi... gambar ni opismet yang send kat group WhatsApp. sengaja nak terliurkan kitorang yang nak masuk zzzz malam tadi... grrrr.....

masa ni tengah dating dengan blogger Sal kat resto NZ wangsa maju sebelum layan bola... nasi goreng biasa dengan nasi goreng kampung. tapi masa ni tak menguap sebab khusyuk layan bola kannn...

ni, nasi goreng 'jauh nun di sana'. (not mine) kenapa jauh? nanti anies cerita ek ;-)

(open order COD KL / Selangor. sila PM nombor di atas 24/7)

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

23 Your Words of Lo♥e

  1. nasi goreng ... klu takde idea sgt nak masak mmg aku goreng je nasi goreng ..senang semua peringkat umur boleh makan

    ReplyDelete
  2. Tengok nasi goreng London tu sangat menyelerakan.
    Telan air liur dibuatnya

    ReplyDelete
  3. semalam pun makan nasi goreng ikan masin......senang semua cukup dan mnegnyangkan

    ReplyDelete
  4. nasi goreng London tu ada tak kat NZ? nampak sedap! tapi memang betul, nasi goreng mengenyangkan dan lengkap..

    ReplyDelete
  5. wak sukak nasi goreng kampung pon sodapp., ;p

    ReplyDelete
  6. nampak sedap semua nasi goreng tu ... nasi goreng london? biasa dengan nasi goreng USA :)

    ReplyDelete
  7. Panjang rupanya kisah nasi goreng,ingatkan nasi goreng kerjanya enting...

    Nmpk sedap semua tu...sygnya dpt tgok jerlh...

    ReplyDelete
  8. SEDAPNYA NASI GORENG ANIES TERLLIUQ TENGOK...NASI GORENG NI GODE2 JER DLM KUALI CAMPUR KANGKONG, BILIS, CILI API SEDAP JER XPERLU BNYK BAHAN..

    ReplyDelete
  9. Sedap nampak nasi goreng london tu

    ReplyDelete
  10. yaka nasi goreng yang mnggunakan nasi yang ditanak semalam menyebabkan mengantuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu bagi sy laa... sy 'kalah' dgn nasi goreng yg tanak awl ni ;-)

      Delete
  11. kalau di kedai atau warung siam aRz lebih suka koey teow kungfu

    ReplyDelete
  12. kalau di kedai atau warung siam aRz lebih suka koey teow kungfu

    ReplyDelete
  13. kalau di kedai atau warung siam aRz lebih suka koey teow kungfu

    ReplyDelete
  14. Nasi goreng memang sedap..... :-)

    ReplyDelete
  15. Nasi goreng ni hidangan mudah, lauk dan sayur sekali semua dalam satu hidangan.

    ReplyDelete
  16. Kat rumah saya ada nasi goreng wallop aka nasi goreng bantai. Bila lapar, korek peti sejuk, bantailah guna apa yang ada dalam peti sejuk (terutamanya lauk2 lebih) utk hasilkan nasi goreng :)

    ReplyDelete
  17. sedap tu nasi goreng.. aiza pun suka juga..

    ReplyDelete
  18. Diana dan huby suka sangat makan nasi goreng ni...si huby suka dengan nasi goreng pattaya...kalau diana pula suka nasi goreng kampung..hihi..

    ReplyDelete
  19. nasi goreng yg last tu misteri . bila la anies nak story agaknya ya ...

    ReplyDelete
  20. nasi goreng memang sedap.. boleh digoreng dgn bermacam jenis lauk. hehee

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆