Tutorial : membuang / menukar warna frame (background)

12:00 pm

...السلام عليكم

Jom buat tutorial lagi.
tutorial ini khas untuk blog yang
mempunyai frame (background),
di entry dan juga side bar. (faham 
ke tak statement ni?)

contoh macam kat bawah ni:

frame di entry / post.

frame di side bar.

sama macam sebelum ni.
tutorial yang anies share kan
ni simple dan mudah.tak perlu
masuk kelas untuk belajar kod2
HTML semata2.hadap komputer
5-10 minit dah boleh buat.

kalau nak buat menggunakan tab,
boleh juga.tapi bersedialah ya untuk
risiko kehilangan! faham2 je la bila
guna tab ni... tak boleh tercuit sikit...
hilang terus!

jom kita buat tutorial ni sama-sama!

macam biasa, klik TEMPLATE dan diikuti EDIT HTML.

kemudian cari kod seperti di atas.
kalau tak jumpa, tekan CTRL+F serentak dan taip kod ini:

<b:skin>...</b:skin>

bila dah jumpa, terus klik SEGITIGA HITAM tu.

skrol ke bawah sehingga menjumpai kod di atas.
kalau tak jumpa, cari kod ini:

/* Widgets
----------------------------------------------- */

bila dah jumpa, DELETE CODE tersebut. (bulatan biru)
kalau tak mahu sebarang warna, taip TRANSPARENT.
(HASHTAG # JANGAN DELETE)

kalau tak mahu frame (background), DELETE CODE tersebut. (bulatan merah)

selepas mendapat WARNA CODE pilihan, klik PREVIEW TEMPLATE.
bila dah puas hati dengan warna tersebut, boleh SAVE TEMPLATE.

tak tahu kod warna?
anda boleh ke web site INI.
setelah memilih warna, COPY-PASTE sahaja kod warna tersebut.

amacam?
kacang kan?
hah, kalau tak faham2 juga...
beritahu anies ek!


AUTO PUBLISHED. 

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

24 Your Words of Lo♥e

  1. kena belajar pelan-pelan kan anies...tq tutorialnya.

    ReplyDelete
  2. rajinnya anies bagi tutorial ...terima kasih anies...

    ReplyDelete
  3. saya memang fail betul part HTML ni...pasal tu blog saya biasa2 je..tak reti nak edit2 sangat..hehe. Nanti share banyak lagi tutorial ek sis :)

    ReplyDelete
  4. Rajinnya anies buat tutorial. Saya pening2 lalat sikit setiap kali tengok kod html tu :)

    ReplyDelete
  5. terbaik lah.. pandai cikgu anies ajar.. senang jer kan nk buat.. :)

    ReplyDelete
  6. akak pun dah lupa dah akak buat cemana dulu..hehhe..mujur ada entry ni..teringat nak tebalkan frame tu je..

    ReplyDelete
  7. terbaik! terima kasih share toturial ni anis

    ReplyDelete
  8. wahh mekaseh kak anis share psl ni! :)

    ReplyDelete

  9. Kalau saya, kena buat dulu, baru betul2 paham.
    Thanks Anies. Kadang2, tangan ni memang gatai aje nak ubah sana sini...hihi

    ReplyDelete
  10. Waa main code2 nampak...teknikal ni...hebak2...;-)

    ReplyDelete
  11. Wahh.. kreatif Anies.. pasti ramai blogger wanita yg berkenan tuto mcm ni.. sweet.. :)

    ReplyDelete
  12. Zumal teringin nak ubah tapi takut sangat ter'rosak'kan apa yang dah ada... Hehe ^-^

    ReplyDelete
  13. Zumal teringin nak ubah tapi takut sangat ter'rosak'kan apa yang dah ada... Hehe ^-^

    ReplyDelete
  14. Runtun dan jelas sekali tutorialnya kak :)

    ReplyDelete
  15. ni tggu lengang bru bleh buat ni ;) tq for sharing

    ReplyDelete
  16. tutorial yg bagus cik anies.. ni pun baru selesai edit belog.. boring punye pasal.. hehe..

    ReplyDelete
  17. Assalam anies,
    sat3
    nak baca sekali (eh berkali2) lagi cara2 tu
    :P

    P/s : gini ler orang buta IT yer dop he3.
    P/s 2 : anies buat la tutorial nak up video dalam blog. hat yang tak pakai you tube. sebabnya kalo you tube iols tak leh nengok. yang video uols up iols boleh nengok. eran3. bukan pakai you tube la kan3. eran3 lagik he3

    ReplyDelete
  18. heheh cantik je if with background pun hehe.. tapi ikuy taste masing2 laye kan..

    ReplyDelete
  19. nice tuto.. lepas senang nk edit blog sendiri.. hehee

    ReplyDelete
  20. nak Cuba guna tablet tak berani takut punoh blog

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆