#YouAsk : tentang Mesir (2)

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿

Hari tu dah jawab untuk part #1. sesiapa
yang terlepas baca (ceh, bajet macam 
fofuler!) boleh laa skodeng kat SINI. hari
ni, sambung part #2 pulak! so here we go!

ketiga2 soalan kat bawah ni merujuk
kepada entry Tasik Qarun. boleh jengah
entry nyer kat SINI.
waalaikumussalam. tentang ke dalaman tasik ni, maaf laa... anies tak tahu. mungkin boleh rujuk Google or Wiki? FYI, bila sampai kat tasik ni, kami tak jumpa pun papan tanda / info tentang tasik ni. mungkin ada kat tempat lain. tapi tempat yang kami stop tu memang tak ada.

tentang busuk kerana dosa tu mungkin pendapat sebahagian ulama'... ye laa kan... Qarun tu kan besar dosanya kepada Allah SWT. mungkin juga Allah SWT menjadikannya busuk adalah sebagai peringatan kepada kita agar jangan meremehkan zakat. wallahu 'alam.

busuk air tasik ni tak laa sampai perit lubang hidung. tapi bila angin bertiup, terasa juga laa bau busuk tu...

soalan ni berkait dengan entry Istana 
Qarun. boleh baca kat SINI
kat sana tak ada kanibal. tapi orang2 nyer rata2 bila tengok orang Malaysia, riak muka diorang macam penuh tanda tanya. mungkin sebab orang Malaysia cantik2 kot? hahahaha... ada satu cerita yang kak ngah share. ada seorang mamat Mesir ni, baru je kenal dengan kawan kak ngah. tetiba terus ajak kahwin. katanya, dia suka orang Malaysia sebab peramah. ehemmm... kembang hidung gue ^_^


soalan2 yang ni pulak merujuk 
kepada entry Masjid Amr bin 
Al-'Asr. boleh baca kat SINI.
bukan kena pow anizz. dia cuma mengekor je sampai ke dalam tandas. dia tak buat apa2 pun. cuma bimbang, once kita dah beri, lepas tu 10 orang datang serbu....

yap, setiap masjid yang anies singgah, rata2 di dalamnya ada bangku panjang. banyak fungsi bangku ni... selain tempat duduk, ia juga dijadikan sebagai 'katil' dan di bawahnya dijadikan sebagai rak kasut.

apa laa ko ni anies... dalam masjid pun nak pakai spek itam ;-)

soalan2 yang berikut ni, berkait dengan 
entry dating kat tepi laut Mediterranean. 
boleh jengah entry nyer kat SINI.
jujur anies katakan, sebelum berangkat ke sana, anies tak terfikir langsung tentang apa yang sedang berlaku kat sana. bila dah balik ke sini, baru teringat semua tu. Alhamdulillah, semuanya selamat kat sana dan tiada kejadian yang tidak diingini berlaku.

mmm... berfikir juga laa anies nak jawab soalan ni... okey, lebih kurang macam ni jawapannya. anies berada kat sana selama 2 minggu. 3 hari kat Kaherah dan selebihnya kat Iskandariah. 

mmm... rasanya ada kot kat mana2 restoran Arab. cuba tanya. sebab anies pernah pergi restoran Arab dan mereka ada jual kuih-muih / kudap-kudapan dari sana.

ni dipanggil crepe. besaq giler! tak habis kalau makan sorang2.

yap, memang sejuk. mungkin sebab awal pagi kot. tapi cuaca ketika anies berada kat sana memang sejuk. 17 darjah Celcius pada waktu siang dan 12 darjah Celcius pada waktu malam. tentang kucing tu, mungkin dia dah biasa kot ;-)

sepanjang berada kat sana, orang2 Mesir nampak friendly. malah mereka juga bangga bila ada pelancong menaiki kenderaan mereka. sebagai contoh, ada suatu hari tu anies naik tut tut. tetiba driver tut tut ni berhenti dan bercakap dengan kawan dia proudy. then, kak ngah pun beritahu: "sebenarnya dia beritahu kat kawan dia yang dia ada bawa pelancong dari Malaysia!" hahaha... gelak kami masa tu. lagi satu, tak ramai yang anies jumpa yang mahir berbahasa Inggeris. kalau ada yang mampu bertutur, jadi macam ayam dan itik je...

mungkin sebab musim sejuk, masa anies pergi ni kan dah bulan November. tapi sejuknya tu tak ada laa sampai terkancing gigi ;-) kalau nak bawa balik tu no prob. tapi nak menghadap imigresen tu... mmm baik amik je kucing tepi jalan. lagi senang kan? ;-)

okey, tu je. nanti anies sambung lagi ek! thanks for asking! ;-)

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

24 Your Words of Lo♥e

  1. Aku ingin sangat ke Mesir tetapi entahlah biar waktu nak mengajakku...

    ReplyDelete
  2. sekaliny bahasa malaisia sama bahasa indonesia beda beda gitu ya. hehehe salam kenal mba

    ReplyDelete
  3. semua soalan telah dijawab..hihi..
    owhh risau jugak kan kalau kite bayar lepas tu ramai ade dtg..huhu..seram...

    ReplyDelete
  4. suka mmbaca jwpn anies kpd kwn2 yg bertanya...dh dpt emel anies...tq

    ReplyDelete
  5. Assalam anies,
    waaaa
    soklan iols naek
    yippie he3

    ReplyDelete
  6. Byk soalan ni....ltih mnjawab
    tpi byklh ilmu anies dpt...dpt n beri..

    ReplyDelete
  7. Anies boleh jadi pemandu pelancong nie... Nice sharing ^-^

    ReplyDelete
  8. Pingin rasanya seperti kak anies deh, bisa jalan2 trus keluar negeri :)

    ReplyDelete
  9. memang kena qadha baca entry anies tentang mesir....salah satu negara yg kak teringin nak p..

    p/s kak simpan header yg anies buatkan. sayang ooo...ada yang nak beri, kak take turn . semua adik2 baik hati...tak sampai hati nak menolak. tukar sebulan sekali..haha...

    ReplyDelete
  10. Bagusnya.. soalan dan jawapan dlm satu entri. Jadi info buat saya juga.. tengok crepe tu selera pulak petang2 ni.. bestnya.. :)

    ReplyDelete
  11. orang Malaysia memang peramah pun..hehe.

    ReplyDelete
  12. bestnye...blom pernah ke sana...

    ReplyDelete
  13. aaaa CT pun penah bace pasal tasik Qarun tu tapi rasanya tah macam trbaca ada nama lain.. bagus ni.. tak ramai pegi jadi sapa2 yg nak pegi bleh jadikan blog Annies as rujukan..

    ReplyDelete
  14. banyak juga yg bertanya . rasanya klu x sejuk ada ke idak yg mandi kat pantai tu ...

    ReplyDelete
  15. kak anies!!! ya allah lama x singgah sini. waktu mmbataskan segaalanya sobss sobss

    wahh byk soalan2 drpd kwn2 blogger kak anies hehe

    ReplyDelete
  16. Terjawab sudah semuanya.. Bagus la info2 yg anies share. Rasa mcm kat mesir dh nie.. :)

    ReplyDelete
  17. Tumpang baca...
    Moga dapat jugak pergi ke sana nanti...aamiin

    ReplyDelete
  18. akhirnya soalan saya dijawab. bangga juga jadi rakyat malaysia

    ReplyDelete
  19. rajin sungguh depa tanya soalan yer anies

    ReplyDelete
  20. Tu dia,..anies menjawab soklan2 dgn cemerlangnya :)

    ReplyDelete
  21. serius xpernahpegi tu sebabm macam2 soalan kita tanya

    ReplyDelete
  22. bagus juga buat entri mcm ni.. semua org boleh tahu tentang mesir

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆