Tutorial : menghilangkan Attribution (Powered by Blogger)

7:07 pm

...السلام عليكم


Ni adalah tutorial yang paling kacang.
sambil korek hidung pun boleh buat.

okey, jangan banyak cerita.
jom buat!

bukan korek hidung laa...
tapi buat tutorial ni haa...
^_^

pertama, klik TEMPLATE.
diikuti EDIT HTML.

cari kod seperti yang ditandakan.
atau tekan CTRL+F serentak dan taip kod ini:

<b:widget id= 'Attribution1'

bila dah jumpa kod ini, gantikan perkataan TRUE kepada FALSE.
then, gantikan pula perkataan LOCK kepada UNLOCK.
lepas tu SAVE TEMPLATE.

klik LAYOUT.
Attribution terletak di bahagian bawah.
kemudian klik EDIT.

selepas klik EDIT, akan keluar CONFIGURE ATTRIBUTION seperti di atas.
kemudian klik REMOVE.
then SAVE ARRANGEMENT.
PERINGATAN:
REMOVE di dalam CONFIGURE ATTRIBUTION tidak WUJUD selagi anda tidak mengubah / menukar KOD HTML terlebih dahulu.
macam mana?
kacang tak?
kalau tak boleh buat, beritahu ek!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

30 Your Words of Lo♥e

  1. owh baru tau..oke..thanx info :)

    ReplyDelete
  2. assalam anies..

    bagus sangat tuto ni..tapi kalau kak wana bab edit ni memang failed..huhu..

    ReplyDelete
  3. Semoga tuto ni membantu kpd yg memerlukan panduan... :)

    ReplyDelete
  4. Yezza.. i know this! dah lama try & menjadik! ^_^

    ReplyDelete
  5. senang faham nk buat xreti heh..heh..

    ReplyDelete
  6. Detail dan lengkap sekali kak tutorialnya :)

    ReplyDelete
  7. Got it,anies...tqsm
    kalau tak yakin, nanti ghoyak kat anies

    ReplyDelete
  8. Walaupun orang cakap senang bagi bunda tetap jugak susah....
    Bunda memang tak pandai benda2 camni...

    ReplyDelete
  9. Okeh..boleh di cuba ni.
    Thanks for the tips Anies...

    ReplyDelete
  10. Waa teknikal gak ni...tp blehla buat smbil korek idung tu...kikiki

    ReplyDelete
  11. awok.. da tulis da unlock tu semua.. tapi bila p kat layout takde pun attribution tu..

    lepas tu dah try nak add gadget..
    dia cakap already added hahaha
    tapi kat mana tatau..

    ReplyDelete
  12. bagus totur ni..kdg2 org xsuka benda ni kan..

    ReplyDelete
  13. bab masuk html tu yg kena paksa diri . kadang senang dapat , kadang kena cari sendiri perkataan tu ... maka bunang lah mato ...

    ReplyDelete
  14. Owh boleh buang rupanya... Terima kasih atas perkongsian Anies nie...

    ReplyDelete
  15. Salam. Hee timekaseh mak yee ;p

    ReplyDelete
  16. Elehh kacang jer rupanya.. Tlg buat boleh...hehehe

    ReplyDelete
  17. .:Giveaway Waves, Sampai Rasa Nak Tamat:.
    Promote reramai..
    http://studioous.blogspot.com/2015/02/1st-segmen-kerjaya-blogger-ipt-by.html

    ReplyDelete
  18. erm...menarik!tengah fikir nak buang ke tidak.

    ReplyDelete
  19. Assalam anies,
    hat paling kacang ni pun iols dok baca ulang dekat seploh kali
    dok tak gheti situ la
    he3

    ReplyDelete
  20. nice sharing.. boleh cuba nanti..

    ReplyDelete
  21. kacang je.. smbil korek hidung. hahaha

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆