Sambal Pahang (sambal hitam)

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿

Honestly, anies tak pernah rasa
lagi sambal ni. kalau sekadar
tengok and baca tu, ada laa...
dipendekkan cerita, hari tu
pergi ke National Library.
singgah sekejap kat kafe
sebab perut dah berdangdut
raggae...

tetiba ternampak laa bungkusan
ni...


memula tak nak beli sebab
harganya. tapi kerana hasutan
syaitan (salahkan syaitan laa
pulak) akhirnya mem besar
beli juga... melayang RM10...

tak pe laa... kita sokong produk
Bumiputera. lagipun kalau bukan
kita yang sokong, siapa lagi kan?

oh, ya? cam ne rasanya? mmm not
bad!

yang hitam macam daging tu laa sambal hitam...

sedap... and pedas. tapi anies tak
sure pedas sebab masak lemak 
nenas dengan ikan masin tu ke...
 or pedas sebab sambal tu...

sambal ni tak perlu dimasak. koyakkan
je penutupnya dan terus ngap! kalau
nak panaskan, no problem.

nanti nak try judukan dengan
lauk lain pulak. terangkat or
tidak... tunggu je laa yek!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

30 Your Words of Lo♥e

  1. sedapnye anies.feberet tu, selalu order dgn kawan kita kt kuantan.regenye pun sama rm 10. tapi kalau dah sedap, pejam mata aje la

    ReplyDelete
  2. Mak aii..sedapnya
    Kalau ada kenduri kendara kat kampung belah mertua (di Pahang), selalu jumpa sambal terbaek ni..

    ReplyDelete
  3. Telan ayak liuk terus ....msk lmk nanas tu lgi mgoda.

    yg insant gitu..sesuai utk org bujang..mcm sdppppp jer

    ReplyDelete
  4. sedap kalau makan dengan nais panas-panas

    ReplyDelete
  5. ohhh favourite saya ni, anies. selalu kalau ada belimbing buluh, memang buat sambal ni. lagi pedas, lagi terangkatttt!

    ReplyDelete
  6. husna pernah mkn sambal hitam, kawan bg hari tuh mak dya buat.. sedap!!

    ReplyDelete
  7. sambal pahang mmg sedap dan bukan mudah nak menyediakannya...sbb tu mahal...

    ReplyDelete
  8. eh tak tau pulak sambal itam ni asal dr pahang...kikiki...tp feberet i gak ni...

    ReplyDelete
  9. Nampak pun sedap... Sekarang semuanya mudah, tak perlu masak dan menumis bagai...

    ReplyDelete
  10. sambal hitam phg ni pedas rasanya...mudah jer nk buatnya tapi ambil masa tu yg mahal sikit kot.

    ReplyDelete
  11. Saya pernah rasa ni.. mmg best. Saya suka. Mmg cari ni.. feveret.. Makan dgn nasi putih je pun dah layan tu apatah lagi klu ada masak lemak nenas.. fuh.. mmg menyelerakan.. :)

    ReplyDelete
  12. 1st time beli.. tak berapa sgt.. tapi baru² ada kawan suruh aka try sambal hitam yg kawan dia jual..sedap laa plak langsung oder..sebab cukup rasa pedasnya..:)

    ReplyDelete
  13. mudah je camni..instant je terus makan..heee

    selalu nmpk pek camni utk askar duk dlm hutan..hehee

    ReplyDelete
  14. Warna sambalnya tampil beda dari warna sambal kebanyakan ya kak, penasaran ingin merasakan :)

    ReplyDelete
  15. panaskan dalam plastik tu je la..kan??tak payah keluarkan buh dalam bekas..

    ReplyDelete
  16. tak pernah rse..huhu... klau pedas, nak cube...

    ReplyDelete
  17. guna belimbing buluh, memang sedap! ^_^

    ReplyDelete
  18. Orang kata sambal hitam pahang ni cara buat dia renyah. Tu yang mahal tu. Betul ke?

    ReplyDelete
  19. enaknya nih pas makan siang ginih

    ReplyDelete
  20. Mahal SBB renyah Cara pembuatan dia, makan masa yg lama.... Org kata mkn dgn nasi panas sdp tp Cikna yg duk Pahang ni pun xprnh mkn,huhuu.....;-)

    ReplyDelete
  21. hmm..sambal ni kena rebus belimbing besi bagai.tumbuk, mcm2 proses..tapi x penah rasa lg.org ckp sedap.

    ReplyDelete
  22. kat mana beli ni? teringin nye la nk rasa..nmpk mcm sedap

    * thanks info pasai virus tu kita pon tak tau klu anies tk info ;)

    ReplyDelete
  23. Assalam anies,
    sekarang tengah in kan samabai hitam ni kan3

    ReplyDelete
  24. tak pernah rasa dan tengok bungkusan heheh. penang jauh dr pahang kot.

    ReplyDelete
  25. ramai yang kata sedap..huhu

    ReplyDelete
  26. Senang, koyak terus boleh makan..
    Sesuai sebagai menu bersahur kalau termangkit lambat..hehee

    ReplyDelete
  27. uuuish sedap ni.. makan ngan nasik panas lagi laaayan..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆