Masjid Al-Azhar @ Kaherah : ilmu dan ibadah bertamu di sini

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿

Bagaikan tidak lengkap sesuatu lawatan,
jika bertandang ke Mesir khususnya di
Kaherah, tidak menjejakkan kaki, sama
ada di Universiti Al-Azhar atau pun Masjid
Al-Azhar. termasuk dalam kategori tempat
bersejarah, masjid ini bukan sahaja
dijadikan tempat beribadah malah juga
tempat menyampaikan ilmu pengetahuan.

tak banyak info yang anies peroleh
tentang masjid ni. kalau tentang
Universiti Al-Azhar tu, ada laa...
yang pasti, masjid ni dibina sebelum
Parameswara sampai di bumi Melaka.
so, yu ols boleh agak laa 'umur' masjid ni...

di pintu masuk masjid. seni binanya sangat menarik dan kekal terpelihara walaupun usianya sudah melebihi 800 tahun...

masa ni, waktu hampir menjelang Maghrib (lebih kurang pukul 5.30 petang). bila mendekati musim sejuk, waktu malam kat Mesir lebih panjang dari waktu siang. (Mesir mempunyai 4 musim)

sesuatu yang menarik tentang masjid ni adalah, ia satu-satunya masjid di Mesir yang mempunyai MENARA BERCABANG. apa maksud yang tersembunyi di sebalik 'cabang' itu? wallahu 'alam...

sejarah pembinaan masjid. anies cari papan tanda berbahasa Inggeris tapi tak ada la pulak...

di koridor masjid. FYI, kebanyakan di masjid2 di seluruh Mesir menyediakan bangku2 panjang untuk para jemaah berehat. manakala di bawah bangku tersebut disediakan tempat untuk meletakkan selipar / kasut.

suasana di dalam masjid... 

sekali tengok, keadaan di dalam masjid ni hampir sama dengan Masjid Amr Bin Al-'Ash (anies ada share entry nyer kat SINI)

ruangan tengah masjid yang luas. masa ni laa, anies jumpa ramai student Malaysia. macam mana boleh kenal? alaa... tengok muka je dah tau walaupun diorang bercakap dalam bahasa Arab sesama mereka. ;-)

lorong pejalan kaki bawah tanah - menuju je masjid. jangan tak percaya... ada pak guard yang menjaga lorong ni... ;-)

'Jamiah Al-Azhar'... dari jauh... (anak panah). kami tak masuk dalam kawasan kampus sebab perlu bergegas ke stesen keretapi...

BW kalau sempat - ada bengkel dalam minggu ni...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

30 Your Words of Lo♥e

  1. Nice..wah best kot kalau waktu malam lebih panjang kat sana..=D

    ReplyDelete
  2. Untung laa dpt jalan2 ke Mesir dan ke Masjid Al Azhar.. Cantik... masjid tu

    ReplyDelete
  3. seronoknya dah dapat ke sana. mesir banyak tempat sejarah islam :)

    ReplyDelete
  4. mesti banyak ulama terkenal yang pernah solat di masjid ni kan..

    ReplyDelete
  5. wahh..seronok dpt singgah ke sana...

    ReplyDelete
  6. bersih kawasan masjid ni, terpelihara :)

    ReplyDelete
  7. Subhanallah cantiknya masjid ni.. tetap kukuh walaupun dah 800tahun yer...

    ReplyDelete
  8. subhanallah..cantiknya masjid mesir. indah sungguh bumi anbia.

    ReplyDelete
  9. subhanallah..indahnya bumi anbia

    ReplyDelete
  10. Senibina agung yang kekal hingga kini ^-^

    ReplyDelete
  11. wow..untung belajar kat sana..boleh fasih berbahasa arab..

    ReplyDelete
  12. Nice info, masih kukuh walaupun dh lama pembinaanye...'

    ReplyDelete
  13. 800 tahun? Lama betul usia masjid ni...dan masih utuh....
    Istana Melaka zaman Parameswara pun dah lenyap..hahahaha
    Sayang la pulak tanda signboard yang bertulis English

    ReplyDelete
  14. Kiranya belum lengkap kalau datang ke Mesir tak singgah ke masjid ini ya kak :)

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah dpt jejak jugakn..

    ReplyDelete
  16. TENANG JIWA BERADA N BERSOLAT DLM MASJID YG BERSEJARAH NI..

    ReplyDelete
  17. hi anies, nampak unik menara masjid tu ye

    ReplyDelete
  18. Subhanalloh indah sekali mbak itu suasananya :')

    ReplyDelete
  19. alhamdhulillah..sampai dah Anies kesana. terpegun melihat bangunan yg berusia lebih 800tahun..

    ReplyDelete
  20. 800 tahun usianye.. lame dah..masih gah lagi.. banyak kenangan masjid nie kan.. tengok keadaan macam nie rase sejuk je mata nie nengoknye.. :)

    ReplyDelete
  21. wah! inilah masjid al-azhar ya..dpt jugak tgk dgn mta sndri..
    ini baru btol2 msjid yg digunakan, bukn utk perhiasan semta2..

    ReplyDelete
  22. As'salam agaknya komen uncle tercicir kan..Tapi ..entah lah line kot tak kuat...mohon maaf jika ada kesalahan..bahasa

    ReplyDelete
  23. Terima kasih atas kunjungan ke laman Uncle ya...ada sudah dilinkkan dalam blolist islamiuk ya dek...

    ReplyDelete
  24. Dulu ada sepupu saya menuntut di Al Azhar... ada beberapa gambar yg beliau kirim termasuk beberapa gambar yg berlatarbelakangkan masjid tu... Lama dah usia masjid tu rupanya.. Subhanallah...

    ReplyDelete
  25. lama sungguh masjid tu ... nasib baik ada pak guard kat situ ...

    ReplyDelete
  26. Siap ada guard ek kat lorong tu..

    Tapi okla kita rasa lebih selamat nak lalu situ..

    ReplyDelete
  27. Masjid melebihi 800 tahun. Nampak utuh lg strukturnya.. cantik waktu maghrib di sana

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆