Sesi mengopakkan purse @ Manshia, Iskandariah

12:01 pm

✿...السلام عليكم✿

Kalau dah nama berjalan2 ni,
sesi membeli belah memang wajib
masuk dalam senarai meskipun
kita tak bawa menteri kewangan 
a.k.a incik suami / sugar daddy
bersama2. ^_^

dipendekkan cerita, semasa
berada kat Kaherah, walaupun
sempat singgah Muizudin Street 
(a.k.a Hussein), tapi anies tak
dapat nak kopakkan purse kat sana.
sebabnya, masa tu belum convert 
duit Dollar ke EGD. so, just cuci
mata je laa dengan hati yang
membengkak kesedihan... sob sob...

sebelum terlupa, kalau yu ols nak
ke sini, sebaik2 nyer, tukarlah 
RM kepada USD terlebih dahulu.
ini kerana, money changer kat Mesir
ni tak terima RM walaupun diorang
kenal orang Malaysia! (Malayzi? 
Malayzi? Good! - sambil thumbs up)

okey, berbalik kepada tajuk. Mansyiah, 
salah satu tempat wajib kalau dah
sampai kat Iskandariah ni. kat sini
tak macam Pavilion, Star Hill, KLCC, 
Queensbay, Mid Valley or Sunway 
Piramid ya... kat sini cuma ada kedai2 
yang menjual pakaian, tudung, 
baju baby, jubah, kain ela etc. nak
cari kedai jual souvenir pun payah.
kena pandai terjah lorong ni...
menyusup lorong tu... baru boleh jumpa.

satu lagi yang menarik adalah,
lambakkan peniaga2 kecil yang
menjual kat tepi jalan. macam2 yang
diorang jual seperti permainan
kanak2, barangan elektronik,
makanan ringan dsb.

ada satu petang tu, OTW nak balik
tetiba nampak diorang berlari2
membawa barangan jualan masing2.
rupa2nya ada penguatkuasa.
bila penguatkuasa berlalu pergi,
mereka kembali membentang kain
dan menyusun semula barang2
jualan mereka.

termenceceh panjang laa pulak...
tengok je la yek gambar2 yang ada ni!

kedudukan Manshia di tengah2 bandar Iskandariah. nampak macam jauh dari laut sebenarnya dekat je..

lepas penat membeli belah, boleh kendurkan urat2 kaki kat tepi pantai...syok woo...

anies tak tahu apa fungsi dan nama binaan ni. tapi yang pasti, hanya kat Manshia je yang ada binaan berciri2 kan tradisi Rom ni (Iskandariah pernah dijajah oleh tentera Rom suatu ketika dahulu)

beginilah keadaan dan suasana di Manshia. orang sentiasa ramai dan tak putus2. baik penduduk tempatan mahupun pelancong luar. sesuatu yang menarik tentang peniaga kat sini adalah, setiap Jumaat mereka hanya akan membuka premis perniagaan mereka sebaik selesai solat Jumaat! sebelum Jumaat, memang lengang laa...

Manshia, tatkala senja menjelma. sibuk dengan manusia dan kenderaan... oh, ya! kami ke sini lebih kepada memenuhi kiriman tudung daripada saudara mara.

mata wang rasmi Mesir, dipanggil Junaih atau ikut loghat tempatan - geneh - kalau convert ke RM, senang je... bahagi 2. contoh, EGD100 = RM50. murah kan? so, apa lagi? jom lah ke Mesir! duit siling tu, bersamaan RM0.50. kalau tak silap anies, dalam banyak2 negara Arab, Mesirlah negara yang paling murah nilai mata wangnya. 

sesuatu yang menarik perhatian anies sebelum balik. ternampak papan tanda ni kat tepi jalan, berdekatan dengan kedai2 di Manshia. doa sebelum masuk pasar


kelak kita boleh amalkan sebelum bershopping...

last but not least, ni ada sekeping gambar semasa anies berada kat Muizzudin Street a.k.a Hussein. lokasinya berdekatan dengan Universiti Al-Azhar, Kaherah. nama Hussein diperoleh kerana ianya terletak bersebelahan / berdekatan dengan masjid Saidina Husin (cucu Rasulullah SAW). sebelum tu, ingat nak singgah masjid Husin ni, tapi tutup. tak tahu laa kenapa ditutup. kami beranggapan mungkin sebab sehari sebelum tu adalah Hari Asyura / 10 Muharam. you know what i mean, right?


p/s mem besar tengah 'bersilat'... petang nanti baru BW...

sebarang pertanyaan tentang JJCM @ Mesir akan anies respon kelak

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

36 Your Words of Lo♥e

  1. murah jugak duit mesir..mesti banyak shopping ni.teringin jugak nak ke sana..nanti anies share lah ye nak ke MEsir ni dapatkan visa cmane

    ReplyDelete
  2. bagusnya..siap ada doa tu ye..lps ni kenalah amalkan..

    kiranya dia org bniaga xde lesen kot.. tu lari time pnguatkusa dtg

    ReplyDelete
  3. bagusnya..siap ada doa tu ye..lps ni kenalah amalkan..

    kiranya dia org bniaga xde lesen kot.. tu lari time pnguatkusa dtg

    ReplyDelete
  4. Seronok dapat tumpang baca... :)

    ReplyDelete
  5. wah seronoknya anies sesi mengopakkan ni... he he he...

    ReplyDelete
  6. baca entri anies buat terasa teringin nak ke sana.

    ReplyDelete
  7. entry gini yang akak suka nih..best nya..

    ReplyDelete
  8. Bab2 kopakkan purse ni yang best ni, hehe..
    lain kali ajak ummi sekali..

    ReplyDelete
  9. Asalam dah follow blog nice ni very good blog

    ReplyDelete
  10. ow, baru tau matawang kita xboleh ditukaq disana..
    kecik mtawang dia brbnding kita, tpi kat mesir best shopping apa eh?

    ReplyDelete
  11. Mata uang koinnya hampir sama dengan uang koin 1000 rupiah :)

    ReplyDelete
  12. ELOK MASUK PASAR BERDOA YA...KALAU X TENTU KOPAK...

    ReplyDelete
  13. Yeaah, shopping adalah waktu yg t'baik... rm kne tkr ke usd dlu,hurmmm mknenye duit kita xlaku la.....;-(

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah seronoknya
    ada sorang kenalan blogger akak
    yang tinggal di iskandariah,
    dia ikut suami study al azhar rasanya..teringin nak ke sana
    insha Allah ^_^

    ReplyDelete
  15. gambar senibina tu mmg cantik subhanallah...

    ReplyDelete
  16. X sngka murah plak matawang d cna kan

    ReplyDelete
  17. murah rupenye mata wang mesir.. boleh shopping permintaan rakan2.. :)

    ReplyDelete
  18. tengok gambar-gambar ni semua, dapat la kami cuci mata gak. hehehehehe

    ReplyDelete
  19. Aktiviti mengopakkan duit tu mmg yg paling seronok terutama kat tempat2 mcm ni.. lagi seronok... best.. :)

    ReplyDelete
  20. Salam Anies...bestnya dpt bercuti & slmt bersoping jg :D

    ReplyDelete
  21. mmg murah la bila convert rm . tu yg jadi lagi byk shopping nye ... heee

    ReplyDelete
  22. bila ke negara arab perasan sekejap jadi orang kaya sbb duit kita lagi tinggi dari duit sana...

    ReplyDelete
  23. bila ke negara arab perasan sekejap jadi orang kaya sbb duit kita lagi tinggi dari duit sana...

    ReplyDelete
  24. bestnyer anies ;)

    Jemput join segmen CN yer ;)

    http://www.cekgunorazimah.com/2014/11/segmen-bloglist-januari-2015-by-cn.html

    ReplyDelete
  25. Macam kat Malaysia je..lari bila Majis Bandaran datang.
    Tapi, bagus sebab x abaikan waktu solat Jumaat. Tetap xlalai dari menunaikan perintah Allah.

    ReplyDelete
  26. Banyak tak duit yang habes?
    Hehe..berapa harga tudung kat sana?
    Mahai tak?

    ReplyDelete
  27. wah sakan menyopping.. budget shopping kat sana berapa?

    ReplyDelete
  28. Wah bestnyer kalau dapat pergi… shopping ape tu ^-^

    ReplyDelete
  29. baru tau duit mesir murah sikit.. in shaa allah someday boleh ke sana. simpan duit dr skrg. cantik bangunan2 senibina rom :)

    ReplyDelete
  30. wahh meriahnye diorang meniaga.. tp diorang mmg betol2 mghormati hari Jumaat kan kak sbb tu bila jumaat je msti meniaga lpskn dulu solat jumaat :)

    ReplyDelete
  31. best2..semua yg anies citer best la..ramai mcm farah pun ada kat sana jer.. tapi nampak sangat matawang kita tak laku kan kat sana..huhuhu..sedey..

    ReplyDelete
  32. best jugak ke negara Arab bayak sejarah dapat kita pelajari dan melihat kesan sejarah yang ada

    ReplyDelete
  33. kena amalkan doa sebelum shopping ni..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆