Dream Trip To Macau

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿

Kalau cakap pasal dream dream ni...
semua orang boleh jadi campeones!
and me too... ;-)

tapi bila perkataan dream diadun 
dengan tepung perkataan trip dan
di hiaskan hujungnya diletakkan
perkataan Macau...

omai omaiii...
adrenalin dan ginjal kiriku
bervibrate dengan maha hebat!!

amacam?
okey tak intro ni?
tak okey?
okeyyy... (mulut herot)

apa2 pun, pertama sekali
TERIMA KASIH kepada MGTO
atau nama manjanya Macau Government Tourist Office 
kerana akan membawa...
bukan satu, bukan dua...
tapi TIGA BLOGGERS BERTUAH ke MACAU!!
wowww!!!

lebih menerujakan...
this is ALL-EXPENSE-PAID TRIP tau!!!
anies ulang: ALL-EXPENSE-PAID TRIP!!

sapa tak nak woiiiii...
orang gile, kalau dengar pun dia tersengih2.
(tersengih je)

tak lupa juga, TERIMA KASIH 
kepada pihak Nuffnang yang sudi
menganjurkan contest ni.




so, bagi memenuhi syarat2 yang telah ditetapkan,
berikut, THREE MOST AMAZING THINGS 
yang membuatkan anies tak sabar2 untuk
melawat Macau.

okey, cik daud!!

Ruin's of The St. Paul


FYI, pertama kali anies tengok binaan peninggalan Portugis ni masa kecik2 dulu. kalau tak silap anies, melalui sebuah majalah yang memaparkan seorang artis terkenal dari Hong Kong (tak ingat namanya) sedang berposing dengan gaun pengantinnya. gambar tu benar2 menarik perhatian anies sebab ianya berlatar belakangkan bangunan bersejarah ni. masa tu anies tak tahu lagi nama bangunan ni serta di mana lokasinya. beberapa tahun lepas tu, baru anies tahu, Ruin's of The St. Paul ni terletak di Macau dan of coz... memasang impian untuk ke sini pada suatu hari nanti... kalau nak baca sejarah tentang bangunan ni, klik kat SINI.


Chapel of St. Francis Xavier @ Coloane Island (Village)


kenapa anies pilih tempat ni? ini semua 'salah' K-drama lah! drama apa, anies? drama Princess Hours (Gong)!! ingat lagi tak scene terakhir drama ni di mana Chae-kyung dan Putera Mahkota Lee Shin bertemu dan berkahwin? tak ingat? kalau tak ingat, acu tengok gambar ni:


gambar ni berlatar belakangkan tugu yang terdapat di halaman chapel ni. omai... omaiii... suka sesangat scene ni... comelnyaaaa Chae-kyung masa niiii...


ni pulak, masa Lee Shin baru sampai di Macau. di tangan Shin-kyung tu, the famous Portuguese egg tart. masih di lokasi yang sama iaitu di Coloane Island. mmm... ingat lagi tak? acu tengok video ni lah:


masa tengok drama ni, anies suka sesangat scenery yang terdapat kat situ sebab suasananya yang 'jauh dari hiruk pikuk kota' dan tenang. omai... omaiii.... rasa nak terjah Macau sekarang jugak!!!


Macau Tower


sekali tengok, Macau Tower ni hampir sama binaannya dengan Menara Kuala Lumpur. Menara Alor Setar ya pun. akan tetapi, ada seperkara yang menggamit anies untuk menjejakkan kaki di menara ni. nak tahu apa dia? 


SKYWALK!! omai...omaiii... tak dapat anies bayangkan apabila berdiri, bergayut, melompat bintang, berkuak lentang dan berjuntaian kaki di ketinggian 338 meter / 1109 kaki sambil menjamu mata melihat panorama indah yang terdapat di Macau. bukan tu je, boleh berselfie bagai tanpa rasa gerun, sayup or gayat! kalau ada peluang buat BUNGEE JUMPING kat menara tu, anies lah akan menjadi orang yang pertama register! siyes! pastu, kat menara ni juga korang boleh jumpa Lady Gaga, Anita Mui dan Louis Koo!! tak percaya? silalah percaya dan google lah dengan jayanya.


sebenarnya ada banyak lagi tempat2 
menarik yang ingin anies jejaki. 
tapi kerana syarat2 yang ditetapkan oleh 
YAB Nuffnang, maka terpaksa laa anies akur. 
3 tempat pun dah memadai.


okey. bagi men 'tough' kan lagi entry dan 
dream dream anies ni, di sini anies sertakan
5 REASONS ON WHY NUFFNANG / 
MGTO SHOULD SEND ME TO MACAU:



kerana anies belum pernah menjejakkan kaki di salah sebuah tanah bekas jajahan Portugis ni termasuklah dalam mimpi tak basah.


kerana anies suka melawat tempat2 bersejarah dan dari situ anies dapat pelajari sesuatu yang semestinya tak ada dalam buku teks Kemahiran Hidup Bersepadu Tingkatan 3.


pepatah ada menyebut, jauh berjalan luas pandangan. tapi anies nak tambah lagi: jauh berjalan, tambah pengalaman! amacam? okey tak? sila like dan # sekarang juga!


nak tambah koleksi fridge magnet. hahaha... nampak macam lawak dan poyo, kan? tapi kalau kita pergi ke sesuatu tempat tu dan memiliki (membeli) cenderahati dari tempat tersebut, nilainya tak terhitung berbanding cenderahati yang diberi oleh seseorang. ada sesiapa setuju dengan statement ni??


sebab ianya FOC! sebab ianya ALL-PAID! sebab trip ni PERCUMA! GRATIS! sapa yang tak nak oiiiiiii... 


jadi, kepada Nuffnang dan MGTO, pleaseeeee....

dah macam nak berkempen untuk calon PRU-14 la plak....


kepada kawan2 yang nak sertai contest ni, 
klik je kat SINI. (Nuffnang)

dan kepada mereka yang nak tahu 
lebih lanjut tentang Macau dan 
tempat2 yang menarik kat sana, 
klik kat SINI (MGTO) dan 
di SINI (Facebook MGTO) ya!


last, but not least...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

48 Your Words of Lo♥e

  1. Bestnyer Macau ni....

    Tp part skywalk tu terus rasa ketaq lutut... tak beraniii ;D

    ReplyDelete
  2. gud luck anies!kalau berjaya, belikan saya fridge magnet ye.

    ReplyDelete
  3. inshaAllah cik anies akan menang. dah banyak membebelnya tu siap kempen hashtag lagi #flyaniestomacau !! terbaik dari ladang wokk!!!

    bab cerita princess hour tu memang best tapi ending dia macam tak puas kan tengok dorang kahwin kat macau. rasa macam sekejap sangat scene tu.. huhu...

    ReplyDelete
  4. Maksudnya ikut kontes hadiahnya bisa tour kesana ya

    ReplyDelete
  5. untung2 dapat g macau...hewhewheww

    ReplyDelete
  6. semoga berjaya...
    .
    kalau akak ke macau siapa la nak jaga anak kat sini..bawak anak dengan laki boleh tak?/hehhehe

    ReplyDelete
  7. Assalam anies,
    Waaaaaa, anies join yer....
    chaiyok3, & gud luck bebeh :)

    ReplyDelete
  8. Manis dan indahnya impian kan..:)

    ReplyDelete
  9. Good luck yer Anies... Menarik gak Macau nie yer ^_^
    #flyaniestomacau

    ReplyDelete
  10. amboi bestnye. Kak xde rezeki jejak kat macau pon. All the best in ur contest
    The travel blogger
    http://aliciaboey.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. boleh join...dream come true..inshaAllah..

    ReplyDelete
  12. good luck..nak try join jgak.. tp xtaw nk ckp pa..huhu

    ReplyDelete
  13. Anies, seyes berani. Akak? Jangan haraplah. Bagi seribu pun akak takkan naik.
    Ketaq lutut masa panjat menara setinggi 2 tingkat inikan pulak kat tower camtu.

    ReplyDelete
  14. Bestnya boleh tambah FM.
    Selamat berjalan2 ye.

    ReplyDelete
  15. All the best Anies-))
    dalam keadaan sekarang, kak tak mimpi ke mana2...
    mimpi kak nak kumpul anak berana, tinggal sebumbung, huhu...

    ReplyDelete
  16. Menarik.. all the best Anies.. :)

    ReplyDelete
  17. macau ... saya nak naik perahu ala2 venice gitu ...

    ReplyDelete
  18. Selamat melayani impian Anies......

    ReplyDelete
  19. gud luck dear..
    lya doakan moga anies terpilih.. manatau kan..tcapai impian nk ke macau..jgn lupa buah tangan utk asya.. hehe

    ReplyDelete
  20. all the best anies !! kena belajaq ckp hokkien la

    ReplyDelete
  21. all the best dear, best tu macam kalau dapat pegi ;)

    ReplyDelete
  22. semuga tercapai hajat Anies ke macau bersama penaja Nuffnang..

    ReplyDelete
  23. semuga hajat Anies ke Macau tercapai bersama penaja Nufnang..

    ReplyDelete
  24. dlm byk2... skywalk tu je yg mun rasa menarik..kekeke....

    ReplyDelete
  25. all the best & good luck Anies...bestnya kalau terpilih hehe

    ReplyDelete
  26. jom join segmen sy
    Blog Walking bersama RedBellas : Dream Escape

    ReplyDelete
  27. semoga anies antara blogger yg terpilih ke macao...insya Allah..

    ReplyDelete
  28. semoga anies antara blogger yg terpilih ke macao...insya Allah..

    ReplyDelete
  29. huiyo3! klau anies dpt g jgn lupa kita nk souvenir tau..hehe..gud luck!

    ReplyDelete
  30. Nice write up! Macau looks very interesting!
    Goodluck!
    http://memyselfandmelvin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  31. Menarik juga ye Macau ni. Baru tau bila baca entry ni. Kalau x dlm kepala asek target Europe aje. Hihi

    ReplyDelete
  32. Pengen juga nih bisa traveling ke macau, tapi nggak tau kapan hehehehe makasih banyak kak anies atas share nya yak ;)

    ReplyDelete
  33. Semoga berjayalah ke Macau.
    atrix96.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. tapi lebih asyik lagi kalau bisa jalan-jalan bareng kak anies ;)

    ReplyDelete
  35. Salam rindu Anies...salam bertemu kembali.

    Wow!!!, Macau..semua tempat yang Anies mention nampak best.Moga tercapai impan ke Macau ye..

    ReplyDelete
  36. wanie singgah sini n follow
    http://bloggiveawaywanie.blogspot.com/
    http://nurkhairiahirwanie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  37. fuiyohh all-paid yg xleh tahan tu. moga kak anis one of the lucky person hehe

    ReplyDelete
  38. Bestnya kalau dapat pergi makan angin ke tempat mcm nie...gerenti kembung perut.. :))singgah ke blog sponsor untuk GA nie..
    http://kenny977.blogspot.com/2014/11/big-holiday-giveaway-by-wani.html

    ReplyDelete
  39. anies..nanti email alamat kat salbiahm85@gmail.com. hari tu ada mention dalam komen, awak tak perasan kot.nak bagi souvenir top commentator.

    ReplyDelete
  40. Good luck anies.. kalau memang jgn lupa ole2 na..=D

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆