Ikan bakar special Encik Yusof, Jeti Anjung Batu, Melaka

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿

Suppose cerita ni di share pada bulan lepas.
entah kenapa asyik terlupa je...
laa ni dah masuk bulan 9.
so, kalau nak label sebagai story kepam pun
anies tak kisah. janji blog ni ada benda
yang nak dibebelkan. ^_^

okey, back to the title.
resto yang kami pergi ni mungkin tak famous kot.
tapi, since kami dah terjebak makan kat sini,
all i have to say: ini resto ikan bakar
TER'BEST' yang pernah kami makan!
SERIUS! dari lauk pauk sampai la ke
nasi lemaknya. semuanya sedap2 belaka!
service pun bagus. oleh kerana kami dah
booking awal2, so sampai je... terus tarik
kerusi, duduk dan tunggu makanan dihidangkan.

harga pulak? err... tu tak tahu nak cakap.
sebab makan2 ni, mak cik anies yang belanja.
so, kitorang just buka mulut dan burrrrppp!!
ops!

malas nak taip intro panjang2.
jadi layankan lah yek apa yang ada ni!

kebetulan dah berkumpul ramai2 ni, so kami celebrate birthday opah dan afiq sekali!

sebelum masing2 lupa daratan, cepat2 anies snap 'apa2 yang patut'. kicap dan nasi lemak adalah 2 benda wajib kalau makan ikan bakar kat Melaka ni!

ikan siakap masak sweet sour dan bakar. sluurrrppp... masa taip ni, air liur mengalir dengan begitu deras sekali! tolongggg...

sotong goreng tepung dan sosnya. ni pun, toleh belakang dah tinggal pinggan je! memang rangup dan manis sotongnya. waduhhh... bila nak repeat lagi ni??

semua sekali dalam 30++ orang. masing2 makan bertambah! tambah2 lagi ditiup bayu laut...perrrghhh... heaven! nikmat duniawi...

ada lauk yang tertinggal. kangkung goreng belacan. ni pun sedap juga. anies ratah macam tu je...

ada nampak tak kupang rebus? sebelah jug hijau tu... hah, yang ni pun best jugak... almaklum laaa... dah lama tak makan kupang.

my family... sebelum datang ke sini, masing2 dah kosongkan perut. so, bila dah makan... hah, tengoklah! memang sah2 lupa daratan! bukti DNAnya? tengok je laa budak yang pakai baju kuning tu...

ni restorannya. lokasinya senang je. bersebelahan jeti utama ke Pulau Besar (kira-kira 15KM dari bandar Melaka dan 1KM je dari Medan Ikan Bakar Terapung, Umbai) tak tahu? alaa... PTPTN Google Map / GPS kan ado! dibuka setiap hari, dari pukul 5 petang hingga 1 pagi. kalau nak booking awal2, telefon je nombor di atas. Insya-Allah, anies jamin, resto ni memang tak menghampakan tekak dan perut yu ols!


p/s encik Yusof ni bekas penjual / pemborong ikan.
so, ikan2 dan seafood di resto ni... of coz yang
fresh2!

okey... daaa...

bloglist September dah di update. sesiapa belum join lagi, boleh klik kat SINI.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

34 Your Words of Lo♥e

  1. yang baca ni pun air liur mengalir jugak..tapi control sebab kat office.haha

    ReplyDelete
  2. You make me hungryyyyyy

    Jangan lupa join segmen ABM juge
    http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/2014/09/segmen-giveaway-merdeka-hari-malaysia.html

    ReplyDelete
  3. pernah makan kat situ...lama dah...harga pun boleh tahan jugak la

    ReplyDelete
  4. Org selalu ramai pergi yg Umbai tu...tapi saya baca banyak komen kata kat Umbai tu over rated..

    Boleh consider kedai ni kalau saya ke Melaka...kupang rebus pun saya tak pernah rasa :)

    ReplyDelete
  5. yummy.. suke sotong goreng tepung tu.. :)

    ReplyDelete
  6. burrrpp!! kenyang...alhamdulillah

    ReplyDelete
  7. semua sedap2..semua yang akak suka nih...huh!akak diet..!!

    ReplyDelete
  8. tak pernah cuba lagi ni, harus cuba try test pulak dkt sini :)

    ReplyDelete
  9. Wahh tq for the info.. Insyallah mana tau..kut2 kalau ke melaka leh laa singgah di sini.. :)

    ReplyDelete
  10. Fuhh menyelerakan tengok ikan2 tu.. tengok pun dah terasa kesedapannya.. Thanks sharing Anies.. best.. :)

    ReplyDelete
  11. tak pernah sampai sini lagi.... tapi ramai yg bercakap pasal umbai... :)

    ReplyDelete
  12. Tq ye cik anies..nk cuti2 malaysia..cuti sekolh ni...boleh le terjah. ? Kot ye klu sampai

    ReplyDelete
  13. Bestnyer makan ikan bakar... Terliur lak nengoknye ^_^

    ReplyDelete
  14. bestnya jamu selera bersama keluarga.

    ReplyDelete
  15. lamanya tak makan ikan bakar camtu

    ReplyDelete
  16. SALAM. alahai..buat sy terliur huhu

    ReplyDelete
  17. pehh makanannyaa sedap2 oh...
    jijah suka makan kat pangkalan balak melaka.. sana pon best2 makanannya

    ReplyDelete
  18. Salam. Hee saya tengok pun seronok makan-makan ramai ramai itu.

    ReplyDelete
  19. Meriahnya mkn2 bjemaah...

    Anies.. maybe kna follow smula blog lya.. bru update kt dasbord anies.. sbb lya kan create 2x acc blog.

    ReplyDelete
  20. wah ni kena masuk dalam list kalau ke Melaka ni. someday pasti! ^_^

    ReplyDelete
  21. Hmmm.,. Menetes liur nih... ngelihat ikan bakarnya :)

    ReplyDelete
  22. sedapnye ikan bakar.....
    tengah baca ni pon terliuq dah... huhu

    ReplyDelete
  23. wow..sedapnya...apatah lagi bila makan bersama kelurga..

    ReplyDelete
  24. Salam Anies...klu ikan bakar mmg sedap & best..tambah2 mkn ngan family semua,tambah selera!

    ReplyDelete
  25. owh,,,kat melaka yea...
    pernah dgr org kata sedap...
    isssyhhh terliuq pulak tgk mknan sedap2 belaka hahaha

    ReplyDelete
  26. Sedapnya tengok..kalau ke melaka boleh singgah sini..=D

    ReplyDelete
  27. mmg menyelerakan semuanya ... perghhh .

    ReplyDelete
  28. Cikna paling berkenan kat kek tu, nak sikit.....^_^

    ReplyDelete
  29. tak perasan pulak kedai ni.. hehe. selalunya terus tuju umbai jelah. sedapnya sotong goreng tu

    ReplyDelete
  30. Sini mmg best.harga pun lbh murah dr umbai..dh few times ke sini.best duduk tepi sungai

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆