Ikan pari kukus berempah

11:10 am

✿...السلام عليكم✿

AUTO PUBLISHED

Masakan ni, anies tak ikut mana2 resepi.
just guna bahan2 yang ada kat rumah.
bak kata orang, kira ni macam resepi
campak2 je... tapi dalam campak2 tu...
bila makan, tak sedar diri!
sampai bertambah2 nasi!
hah, sapa nak jawab tu!


bahan-bahannya:

ikan pari (ikan lain pun boleh)
bawang putih
bawang merah
kunyit
halia
serai
cili (siap blend)
sos tiram
garam
daun pisang / aluminium foil

(kuantiti bahan, ikut jumlah ikan ya!)

cara memasak:

1. blend semua bahan2.
2. perap ikan pari dengan bahan2 yang siap di blend selama 10 minit.
3. bungkus / balut ikan dengan daun pisang / aluminium foil.
4. kukus selama 15 minit.
5. hidangkan bersama kicap yang telah dicampur dengan perahan limau, bawang besar dan cili hiris.

** bahan yang sama boleh juga digunakan untuk ayam dan daging.

dah masak nanti, jangan lupa jemput anies sekali ya! ;-)

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

31 Your Words of Lo♥e

  1. yummiesss... sedap2 mkn ngan nasi panas2 + air asam kan2... ngan cabai kipas pedas2 perghhh terngkat

    ReplyDelete
  2. ennnakkk bangat ni..bila nak belanca mkn di rumah bujang mu

    ReplyDelete
  3. sedapnya..tq share resipi..boleh buat nanti

    ReplyDelete
  4. salam. ikan pari?? febret tu..alamak sedapnya!

    ReplyDelete
  5. Yummmmm
    Sedap n myelerakan anies..

    ReplyDelete
  6. Saya mmg penggemar ikan pari... masak apa pun boleh. Yg ni mmg best... cukup dimakan dgn nasi putih shj pun dah happening... :)

    ReplyDelete
  7. terbaiklah anies...
    eheeh...dialah patut jemput kita makan:-))

    ReplyDelete
  8. resepi campak2 tu yang sedap tu anies

    ReplyDelete
  9. Wah izin salin resep masaksnnya ya kak :)

    ReplyDelete
  10. campak2 pun menjadi...sedap sgt nmpaknya...ikan pari mmg suka.

    ReplyDelete
  11. Sedapnyer..Mmmm.. thanks kerana follow n singgah ke blog kiter yer.

    jom join segmen

    http://familizone.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    ReplyDelete
  12. Makan ikan kari kukus panas2 dengan nasi panas2, perghhh, mesti tak cukup sepinggan nasi. Kadang2 yang simple macam ni, lagi berselera kita makan kan Anies.

    ReplyDelete
  13. pehhh. pgancammm.. jadi lapar pulak ni ><

    ReplyDelete
  14. baru lepas makan tapi masih rasa lapo..ghupanya nmpk masakan anies nie..:)

    ReplyDelete
  15. wahhh masak sendiri ?/ sedapnya

    ReplyDelete
  16. wahhh..dah lama x makan ikan pari..teringin plak nk makan

    ReplyDelete
  17. Sedap makan nasi panas memang bertambah-tambah makan..

    ReplyDelete
  18. uishh lame dh xmkn ikan pari... sedap nie...

    ReplyDelete
  19. mesti sedap anis masak ni kan..

    ReplyDelete
  20. Sedap x anies, blh cuba ni.....;-)

    ReplyDelete
  21. slurrpp..sedapnya..
    lya berangan nk mkn pari asam pedas

    ReplyDelete
  22. Campak campak tapi superb! Haha terbaikkkl

    ReplyDelete
  23. terliur pagi2 ni.. mana nk cari ikan pari. hehee

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆