How fast your website loads?

5:30 am

...السلام عليكم

Ada beberapa blog yang anies kunjungi dan mendapati blog mereka...
"ya Allah... lamanya nak loading..."
jadi, anies pun beritahulah kat empunya blog tu pasal hal ni.
bukan nak kondem or marah or nak hambat depa...
no no no!

cuma sekadar nak memberitahu sedikit kesulitan yang dihadapi.
sebabnya, kadang2 certain blog yang 'berat ya amat'  ni boleh menyebabkan orang susah nak singgah.
pastu mula la...
moncong sedepa.
betul tak?
kalau salah, tolong betulkan ya....

semalam dok belek2 website, tetiba terjumpa satu benda alah ni.

klik gambar untuk tumbesaran yang sihat.

caranya sangat2 simple. kalau tak tahu nak guna, kat website ni ada beritahu macam mana nak guna. seterusnya, masukkan URL blog yu ols. eik, URL pun lupa ke? lastly, lepas klik check, akan keluar result nya.
dari situ yu ols boleh tahulah 'berat blog' yu ols tu.
senang kan?
"then anies... kenapa blog patik ni berat? sebab patik tak exercise ke?"

mungkinlah kot!
tak exercise nak remove or delete benda2 yang kurang penting kat blog tu.
kadang kala mungkin bila up banyak gambar, blog pun jadilah kura-kura diserang parkinson.

so, apa website nya?
ni website nya ya tuan puan.
cuma klik je:
http://www.iwebtool.com/speed_test
hopefull entry ni dapat membantu.
daaaa....

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

28 Your Words of Lo♥e

  1. Thanks for sharing..photos kena downsize, utk elakkan blog jd berat

    ReplyDelete
  2. thx inform..
    nureen dh p check...
    so jwpnnyerr

    You have exceeded your hourly limit.

    haha... mmg ptt la

    ReplyDelete
  3. tp mcm mana nk tanganinyerrr??
    klau register account gold tue, kena charge monthly kan.. so?

    ReplyDelete
  4. bagus sharing benda ni anies.tq.harapnya blog akak tak berat sgt hehhe

    ReplyDelete
  5. bagus sharing benda ni anies.tq.harapnya blog akak tak berat sgt hehhe

    ReplyDelete
  6. thanks anies...bertambah ilmu hari ni :)sat lagi nak check :D

    ReplyDelete
  7. dah pernah test dlu...xigt web apa...nie nk test lagik...ekekeke....harap harap maintain xberat...

    ReplyDelete
  8. owhh.. blog saya berat x?? pttlah blog anies senang bkk ringan jer..

    ReplyDelete
  9. owhh.. blog saya berat x?? pttlah blog anies senang bkk ringan jer..

    ReplyDelete
  10. hehehe akk dh lama xcek.dulu selalu cek.blog akk ringan kan.

    ReplyDelete
  11. thank you sis...saya pun nak check jugak la :)

    ReplyDelete
  12. aanies nanti ada masa akan terjah..tq

    ReplyDelete
  13. thanks atas perkongsian ni.. dah cuba, dapat load time-2.09sec, average speed-0sec.. ok ke macam ni ya? tak faham sangat.. hehe..

    ReplyDelete
  14. sbnqnya dh byk gedget nureen buang tau.. yg tinggal yg ada tu ja.. huhuhuuu.. kena buang lagi nih
    nk terjah blog yg anies bg tu jap

    ReplyDelete
  15. setakat ni loading ok lagi.. kalau tak ok bgtau ek.. ;)

    ReplyDelete
  16. ok.. anies, try msk blog nureen, berat lg x?

    ReplyDelete
  17. anies kalau blog akak berat kasi tau ek.

    ReplyDelete
  18. huhuuuu sama la..
    pas buang dah widget yg bergerak.. still berat

    ReplyDelete
  19. hmm dah lama gak x check ni.. hehehehe

    ReplyDelete
  20. blog ummi pun banyak gambar, berat tentu berat jugak nk loading. Ummi dah check tadi, loading time nya 0.68s, camne tu, berat tak anies?.

    ReplyDelete
  21. aik, anis, nureen try check blog anis, kuaq mcm nureen gak la

    You have exceeded your hourly limit.

    ReplyDelete
  22. nanti akan terjah ke situ...nak tau gak keberatan blog

    ReplyDelete
  23. X der la streess.. cuma kecian kat kwn2 yg nk buka blog tp slow.. drg komen jerr ckp x dpr tgk gambo.. huhuu

    ReplyDelete
  24. selalu jugak buat test ni tapi kat web lain..... x suka kalu blog lambat loading.....
    kekadang kalu blog tu lambat sgt load, jalan penyelesaian adalah klik pangkah jerk.....

    ReplyDelete
  25. Salam....selepas sebulan berpuasa, 'blog' tidak akan berat lagi...

    Terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete
  26. selamat beribadah dan berpuasa ramadhan karim

    ReplyDelete
  27. prnah pakai dlu, tapi lupa..haha thanks for sharing

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆