Maryam Jameelah

10:00 am

...السلام عليكم
Sinopsis (selepas diterjemah) :

nama asalnya ialah Margaret Marcus.
lahir dari sebuah keluarga Yahudi yang taat.
sejak kecil lagi beliau bercita-cita ingin menjadi seorang pendakwah di Arab Saudi.
ini kerana beliau mahu semua penduduk Arab berubah dari Islam kepada Yahudi.
namun keyakinannya sedikit demi sedikit merosot ketika meningkat remaja setelah beliau mendengar penerangan negatif tentang Islam yang disampaikan oleh seorang Rabi Yahudi.
pun begitu, dia tidak menerimanya secara bulat-bulat tetapi beralih untuk membuktikannya.
pada usia 19 tahun, keyakinannya terhadap Islam semakin bertambah.
sejak itu, beliau mula mengabdikan seluruh hidupnya untuk Islam dan menentang keras segala tindak tanduk Zionis-Israel dan Amerika.

beliau juga meninggalkan hidupnya yang serba mewah di Amerika dan berpindah ke Pakistan untuk berguru dengan ulama' tersohor, Abul 'Ala al-Mawdudi.
kini dunia mengenali beliau sebagai seorang tokoh intelektual dan penulis.

Maryam Jameelah telah menghasilkan lebih daripada 30 karya yang sangat penting untuk khazanah pemikiran Islam, seperti:

  • Islam and Western Society: A Refutation in The Modern Way of Life
  • Islam and Orientalist
  • Islam in Theory and Practice
  • Islam and the Muslim Woman Today, etc.

judul asal: The Convert
penerbit: Zaytuna PT. Ufuk Publishing House
ISBN: 978-602-18351-7-3
penulis: Deborah Baker
penerjemah: Murteza
terbitan: Dec 2012 (cetakan kedua Januari 2013)

komen anies: buku ni dalam bahasa Indonesia.
so ambil masa juga untuk memahaminya secara detail.
pun begitu penyampaian yang ringkas dan padat, membuatkan buku ni enjoy ketika membaca.
plus banyak info2 menarik yang boleh diperoleh terutama tentang figura tersohor ini.

rating: ♥♥♥

p/s: buku ni beli masa pergi Jakarta tempoh hari.
so anies tak pasti, ada dijual kat sini or sebaliknya.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

19 Your Words of Lo♥e

  1. menarik kisahnya.akak pun baru tau.

    ReplyDelete
  2. pengenalan ringkas pun dah menarik tentu isinya lagi best kan...?

    ReplyDelete
  3. bagusnyer buku ni...tajuknyer pun dah best..

    ReplyDelete
  4. untuk tambah ilmu pengetahuan, bagus ni...

    ReplyDelete
  5. Tq for the review...
    Boleh la saya Google lagi utk tahu lebih lanjut

    ReplyDelete
  6. Menarik ni Anies, teringin nak baca juga.

    ReplyDelete
  7. banyak buku2 yang terbitan dari sana tak de kat sini...

    ReplyDelete
  8. kalau buku buku mcm ni akak suka. snagat suka.

    ReplyDelete
  9. Ni cerita betul ke?Macam menarik je.

    ReplyDelete
  10. salam. .Anies kena translate buku tu ke Bahasa Melayu utk faedah rakyat Malaysia.

    ReplyDelete
  11. dkna selalu google asgment kelaur bahasa indonesia, jenuh nak paham hehehe :)

    ReplyDelete
  12. menarik.. dlm bahasa indon? kurang mengerti lo.. hehe

    ReplyDelete
  13. sure byk input yg anies dpt drpda buku nikan?:))

    ReplyDelete
  14. baru tahu....pasti seronok bacakan...

    ReplyDelete
  15. iyelah pg td pun ada dgr pasal pameran buku kat selangor mula hujung minggu ni kan.. sampai 3 jun

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆