Chow Kit Road! Chow Kit Road! The Musical

10:00 am

...السلام عليكم
Segala2nya berlaku tanpa dirancang...

cikgu (officemate): saya ada 3 tiket untuk tengok teater. awak nak ikut?

anies: teater apa cikgu?

cikgu: teater sudirman.

anies: eh, best tu! kat mana?

cikgu: Istana Budaya.

anies: bila?

cikgu: malam ni.

anies: betul ke ni cikgu?

cikgu: ya. awak nak tak ni? kalau nak, kena tunggu saya kat IB sebelum pukul 8. 1.15 dah mula masuk.

anies: nakkk...

makanya, walaupun belum habis bertugas di SACC (pukul 10pm), anies dah minta izin untuk balik awal.
lepas maghrib, terus bertolak ke IB.
syukur jalan tak jammed sebab pada masa yang sama, turut berlangsung Citrawarna di Dataran Merdeka.
btw, terima kasih cikgu!
terima kasih JKKN!
harap2 tak serik untuk ajak kami lagi, next time.
;-)


poster teater.
sejujurnya, ni kali pertama tengok teater muzikal kat IB.
sebelum ni ada je yang ajak tapi tak kena masanya...
oh ya! teater ni dah pun tamat Ahad lepas.

suasana di lobi IB.
masa ni orang dah mula masuk ke dalam dewan.
oleh kerana 'tiket masuk' kami ada pada Puan Tengku Marina (dari JKKN) maka, kami masuk agak lewat sikit.
selain kami, penyanyi Syafinaz juga turut bersama2 kami (staf JKKN).


di dalam Panggung Sari.
sorry la gambar macam dalam kelambu.
henpon cikai macam ni la...
masa ni orang belum ramai lagi.
Elaine Daily, Radzuan Radzuwil adalah antara penonton yang hadir pada malam tu.

sedikit sinopsis rekaan anies tentang teater muzikal ni:

teater ni diinsipirasi daripada lagu 'Chow Kit Road' dendangan allahyarham Datuk Sudirman Hj. Arshad.
80% lagu2 yang didendangkan diambil daripada lagu2 dendangan allahyarham.
mengisahkan tentang anak muda bernama Ilham yang tinggal di Chow Kit Road (CKR).
persekitaran di CKR banyak mempengaruhi hidup Ilham hinggalah kehadiran seorang 'mak datin' bernama Jamilah.
kerana dicabar oleh kawan2nya, Datin Jamilah bersetuju untuk mengambil Iham dan menjadikannya 'seorang manusia' serta berjanji akan mendirikan sebuat pusat komuniti di CKR.
dalam proses 'menjadi manusia', Ilham jatuh cinta dengan anak Datin Jamilah iaitu Maya.
setelah berjaya menjadikan Ilham sebagai 'seorang manusia', Datin Jamilah menghantar Ilham semula ke CKR sekaligus membuktikan kepada kawan2nya bahawa beliau berjaya dalam pertaruhan itu.
malang bagi Ilham, kepulangannya ke CKR tidak diterima oleh masyarakat di situ.
tambah memburukkan keadaan, Ilham berselisih faham dengan ibunya sendiri.

apakah yang terjadi kepada Ilham seterusnya?
berjayakah Maya merealisasikan 'cinta antara dua darjat'?
tertubuhkan pusat komuniti di CKR seperti yang dicabar oleh kawan2  Datin Jamilah?

antara barisan pelakon:
Adibah Noor (Datin Jamilah / ibu Maya)
Anding AF2 (Ilham)
Nadiah Aqila (Maya)
Tony Eusoff (Teuku / bapa Ilham)
Shantini Venugopal
Junji Delfino, etc.

p/s teringin nak tengok konsert Jamal Abdillah kat IB dalam minggu ni tapi bila check $$ tiketnya, telan air liur je laa...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

15 Your Words of Lo♥e

  1. Bestnya teater. First time nina tgk teater pasal bwg putih bwg merah. Best2

    ReplyDelete
  2. TAK PERNAH MASUK PUN ISATANA BUDAYA NI HUHUHUHU...

    ReplyDelete
  3. menarik... tp nureen x pernah msk cini :)

    ReplyDelete
  4. saya tengok kat luar je ib..tak pernah masuk lagi

    ReplyDelete
  5. bestnye...yang ini dengan movie chowkit tu sama x? rietta blom tgk lg movie tu...

    psss...klu dah mcm fazura...mmg laku ler produk tu nnti...hehehe...

    ReplyDelete
  6. Best nya..tk pernah pun masuk IB. sobb..sobbss

    ReplyDelete
  7. Akak tengok gak teater free tapi kat UPSI...ahahaa...

    ReplyDelete
  8. kenal adibah nor je..hehehe

    ReplyDelete
  9. seronoknye...xpernah masuk IB..dewan filharmonik pon x penah masuk,..teringin jugak...haihhh

    ReplyDelete
  10. wahhh..rajin layan teater yee.

    ReplyDelete
  11. syoknyaaa...dh lama xlayan teater :(( nk jugak....

    ReplyDelete
  12. lamanya xlayan teater ni..huhu...last layan teater masa study kt uia dlu jer....dh keje ni, xde masa + jauh dr IB ni....

    ReplyDelete
  13. tak pernah pun jejak kai tengok taeter.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆